TPS-tähti kohtasi nuorukaisena AC Milanin tähtisikermän – kertoo nyt, miksi Kakan, Gattuson ja kumppaneiden pelipaita ei kelvannut ottelun jälkeen

© Kuva: Juha Tamminen

Turun Palloseuraa nykyisin edustava Jani ”Jamppa” Virtanen on yksi kahdeksasta suomalaisesta, joka on pelannut Italian Serie A:ssa. Nykyisin 30-vuotias Virtanen edusti Udinesea vuosina 2006-2009. Hän sai tuona aikana vyölleen yhden pääsarjaottelun.

Taitava keskikenttäpelaaja pääsi nuorena poikana hetkeksi kentälle AC Milanin tähtisikermää vastaan 23. joulukuuta 2006.

Virtanen muistelee SuomiFutis-sivuston haastattelussa ikimuistoista kokemustaan.

– Heillä oli kentällä Marek Jankulovski, Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf ja Kaka. Aikamoisia poikia. Cafusta en ole ihan varma, pelasiko hän. Sitten siellä oli se taitava ranskalainen…Yoann Gourcuff, Virtanen muistaa.

Pelin jälkeen turkulainen ei vaihtanut kenenkään legendapelaajan kanssa pelipaitaa.

– Se pelipaita täytyi pitää muistona. Jos olisi tullut lisää otteluita, niin sitten olisin vaihdellut, Virtanen toteaa.

Hän kertoo samaan syssyyn, että kyseinen paita on nyt turvassa vanhempien luona.

– Ainakin toivottavasti. Se on tosi tärkeä minulle.

Virtanen muistelee Italian vuosiaan lämmöllä. Hän ei huutele jäämättä tulleen läpimurron perään, mutta toteaa, että olisi voinut tehdä asioita jälkikäteen ajatellen toisin. Se on kuitenkin muistettava, että ikää hänellä oli siirtyessään vain 18 vuotta.

– Kyllä niitä asioita välillä tulee ajateltua. Ehkä enemmänkin silleen, että mitä olisi voinut tehdä paremmin, jotta olisi saanut enemmän pelejä.

– Olin valmis lähtemään, mutta ehkä se vaatimustaso hieman yllätti. Jos olisin saanut sinne 24-vuotiaan pään, niin homma olisi voinut toimia paremmin. En tiennyt siellä yhtään, miten hommat toimivat ja sellainen tuutori puuttui.
Oltuaan vuoden Udinessa Virtanen sai mahdollisuuden siirtyä lainalle Sveitsin pääsarjaan. Hän antoi alppimaan futikselle kuitenkin rukkaset.

– Se olisi ollut hyvä siirto. Halusin kuitenkin taistella paikasta vielä ykkösjoukkueessa. Tämä päätös jäi lopulta ehkä hieman harmittamaan.

Kauden 2008 Virtanen vietti lainalla Italian kolmannella sarjatasolla Sorrentossa. Se laina ei mennyt nappiin, joten Virtanen päätti lähteä seuraavana vuonna Venäjän pääsarjaan Himkin paitaan. Tuloksena oli toinen perättäinen heikko lainajakso.

– Udinesen jälkeen ne olivat pari huonoa siirtoa. Sitä ei voinut kuitenkaan tietää etukäteen. Mulla oli todella hyvät agentit, joille olen kiitollinen kaikesta. Siellä Udinessa oli todella hyvä olla, Jamppa kertoo.

Himkin jälkeen Virtanen päätti palata Suomeen ja takaisin TPS:n turvalliseen paitaan.

– Olisi vain pitänyt jäädä maailmalle väkisin. Venäjän reissu oli kuitenkin vähän raskas kaikin puolin, jonka jälkeen tarvitsi päästä Suomen päähän rauhoittumaan.

Nykyään Virtanen jakaa mielellään nuoremmille pelaajilla tietoaan ulkomaiden isojen organisaatioiden raadollisuudesta ja haluaa tukea nuoria uransa alkutaipaleilla.

– Se on kiva antaa nuorille oikeita neuvoja. Onnille (Valakari) olen koittanut paljon antaa neuvoja, jotta kaikki olisi helpompaa. Toki hänellä on omasta takaa faija (Simo Valakari), ketä tietää sen, mitä ulkomailla pelaaminen vaatii. Mulla ei koskaan sellaista mentoria ollut.

Virtanen seuraa Serie A:ta enää silloin tällöin. Udinese jätti sydämeen luonnollisesti ainakin pienoisen lämpöjäljen.

– Kyllä mä sitä symppaan, mutta sekin on vähän jäänyt. Muutaman vuoden seurasin sitä ja heidän pelaajaliikennettä aktiivisesti. Joittenkin vanhojen joukkuekavereiden kanssa ollaan vähän somessa höpisty ja muisteltu vanhoja. Nykyjoukkueesta en osaa varmaan yhtään pelaajaa nimeltä. Ihan kaikki pelaajat ovat minun ajoiltani vaihtuneet.

Yksi seuraikoni jäi ikuisesti Virtasen mieleen.

– Silloin kun Antonio Di Natale lopetti, niin mä lopetin seuraamisen. Se oli kova ukko, Jamppa päättää.

Udinese on tällä hetkellä Serie A:ssa sijalla 16. Joukkue kohtaa tänä sunnuntaina Chievon, jossa pelaa muuan Perparim Hetemaj. Ottelu alkaa klo 16.00.

Jesse Happonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.