Täydentääkö Liverpool värisuoran? – Valioliiga palaamassa dominoimaan Eurooppaa

© Kuva: Getty Images

Mestarien liigan viimeiset kaksi puolivälieräjoukkuetta ratkaistaan keskiviikkoiltana Münchenissä ja Barcelonassa. Liverpool hakee Allianz Arenalta voittoa tai vähintäänkin tasapeliä, jossa molemmat joukkueet onnistuisivat maalinteossa. Mikäli tavoite onnistuu, ja Liverpool Bayernin pudottaa, täydentää se samalla puolivälierävaiheen englantilaisen värisuoran.

Jo aiemmin tiensä kahdeksan parhaan joukkoon ovat raivanneet valioliigaseuroista Manchester United, Tottenham ja Manchester City. Jos Liverpoolkin jatkaa, on puolivälieräjoukkueista puolet englantilaisia.

Kuluva vuosikymmen on ollut europeleissä – niin Mestarien liigan kuin Eurooppa-liigankin osalta – tukevasti Espanjan hallussa. Valtaosa molempien kilpailujen mestaruuksista on mennyt Espanjaan ja lohkovaiheenkin espanjalaiset ovat läpäisseet hyvällä prosentilla.

Toistaiseksi kuitenkin Mestarien liigassa on nähty neljä joukkuetta samasta maasta ainoastaan englantilaisten toimesta. Näin kävi viime vuosikymmenellä peräti kahteen otteeseen.

Mestarien liigan voitto meni 2000-luvulla Englantiin kahdesti: Liverpool nosteli kannua 2005 ja Manchester United vuonna 2008. Tuon jälkeen mestaruus on mennyt Englantiin kerran, kun Chelsea pokkasi pystin vuonna 2012.

Viime vuosikymmenen loppupuolella englantilaiset jyräsivät kuitenkin UCL-pudotuspeleissä etenkin tasonsa laajuudella. Sekä kaudella 2007-2008 että 2008-2009 puolivälierissä nähtiin neljä englantilaisjoukkuetta, eikä tuota temppua ole sittemmin toistettu.

Kaudella 2007-2008 Manchester United ja Chelsea etenivät loppuotteluun saakka. Liverpool putosi tuolloin välierissä ja Arsenal puolivälierissä.

Vuotta myöhemmin puolustava mestari Manchester United hävisi finaalissa Barcelonalle. Chelsean ja Arsenalin matka katkesi välierissä ja Liverpoolin puolivälierissä.

Yhden maan finaaleita on Mestarien liigan historiassa nähty kaikkiaan kuusi kertaa. Välierissä on puolestaan nähty viisi kertaa kolme joukkuetta samasta maasta. Englantilaiset tekivät tempun vuosina 2007-2009 kolmesti peräkkäin.

Neljän värisuoraa välierissä ei ole tapahtunut vielä koskaan. Sen todenäköisyyttä laskee osaltaan jo sekin, että puolivälieräarvonnassa ei ole enää maarajoitusta, vaan saman maan joukkueet voivat myös kohdata toisiaan.

Kauden viimeinen pudotuspeliarvonta on edessä perjantaina, ja silloin selviää, nähdäänkö huhtikuussa englantilaisten keskinäisiä vai olisiko välierien värisuora tänä vuonna mahdollinen. Sitä ennen Liverpoolin pitäisi tietysti raivata tiensä jatkoon. Joka tapauksessa jo nyt Englanti jyrää laajemmalla rintamalla kuin vuosikausiin, sillä kolme joukkuetta puolivälierissä on sen paras saldo kahdeksaan vuoteen. Onko Valioliiga palaamassa dominoimaan Eurooppaa?

Ottelua Bayern München-Liverpool voi jännittää C Moren kanavilla kello 22 alkaen.