TOP 5: Tässä ovat Veikkausliigan ensi kauden flopit – HIFK:ssa useampi kohde, entä lähtevätkö isä ja poika ovet paukkuen?

© Kuva: Juha Tamminen

Pitkä odotus palkitaan, kun Veikkausliiga käynnistyy keskiviikkona 3.4. kahden ottelun voimin. SuomiFutis ennakoi alkavaa kautta kattavasti, ja nyt vuorossa ovat ensi kauden flopit.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti: Joukkue-ennakot, TOP-listaukset ja paljon muuta.

Moni seura on tehnyt talven aikana paljon hankintoja, ja suurin vaihtuvuus on ollut FC Lahdessa. Sen sijaan Honka ja KuPS ovat pysyneet melko hyvin kasassa viime vuodesta. Uusien hankintojen kohdalla toiveet ovat korkealla, mutta todellisuus voikin olla jotain aivan muuta.

Arvioimme viime vuonna floppeihin muun muassa Hongan Alex Nimelyn sekä HJK:n Amr Gamalin, jotka molemmat jättivät itsestään vaisun kuvan veikkausliigaseuraajille. Voit lukea viime kauden flopit tästä.

Toisaalta povasimme myös, että Taye Taiwon paras terä olisi jo kadonnut, mutta mitä vielä, Taiwo pelasi RoPS:n paidassa upean kauden. Toivomme tietysti lähtökohtaisesti, että arvioimamme epäonnistujat yllättäisivät positiivisesti.

5. SJK:n Eremenkot Alexei ja Sergei

Isä ja poika samassa joukkueessa on jo lähtökohtaisesti vähintäänkin haastava tilanne. Toki Alexei Eremenko on valmentanut aiemminkin omia poikiaan, mutta Seinäjoen kriisipesäkkeessä parivaljakko saattaa saada tuhoa aikaiseksi.

Sergei Eremenko on hyvä pelaaja, ja hänen kehityksensä kannalta olisikin ensiarvoisen tärkeää saada nyt peliaikaa. SJK:ssa keskikentälle on kovaa kilpailua. Ennakkoarvion pohjalta Eremenko ei mahdu SJK:n avauskokoonpanoon, mikä jo itsessään aiheuttaa omat jännitteensä joukkueeseen.

Alexei Eremenko on kovan paineen alla Seinäjoella. Kuva: Juha Tamminen.

Mitä jos pappa-Eremenko laittaakin Sergein kentälle, ja tulokset ovat huonoja? Toki pallo on nyt Sergeillä. Mikäli peli kulkee ja pisteitä tulee, niin eiköhän seurajohto pysy tyytyväisenä ja molemmat Eremenkot saavat pitää työpaikastaan kiinni. Tässä sopassa on kuitenkin sen verran paljon hämmennyksen aiheuttajia, että saattaa hyvin olla, ettei kumpikaan Eremenkoista näe kautta loppuun Seinäjoella.

4. Aleksandr Kokko (RoPS)

Aleksandr ”Boris” Kokko on Rovaniemellä saavutustensa ansiosta suuressa arvossa. Kauden 2015 maalipörssin voitto ja valinta Vuoden hyökkääjäksi sekä Vuoden pelaajaksi antavat tietysti odottaa paljon, mutta noista saavutuksista on kulunut jo neljä vuotta. Sen jälkeen Kokko on ehtinyt käydä maailmalla ja palata takaisin Rovaniemelle.

Viime kesänä Kokko teki lopulta odotetusti sopimuksen RoPS:n kanssa, mutta kautta varjostivat loukkaantumiset ja vähäinen vastuu. Lopulta tilastoihin merkattiin yksi maali kahdeksassa ottelussa.

Talven Suomen Cupissa Kokko on pystynyt pelaamaan yhdessä ottelussa, joten odotusarvo ei ole enää kauden 2015 tasolla. Monelle rovaniemeläiselle Kokko on kuitenkin yhä maalintekijä Jumalan armosta, joten moni saa Rovaniemen keskuskentän lehtereillä pettyä.

3. Yessy Mena (KPV)

Kolumbiasta Kokkolaan saapunut hyökkääjä Yessy Mena on pelannut talvella Suomen Cupin viidessä ottelussa yhteensä 51 minuuttia. Urallaan Mena on tehnyt Kolumbian kahdella korkeimmalla sarjatasolla yli sadassa ottelussa 18 maalia.

Tässä vaiheessa voisi sanoa, että Mena on melkoinen mysteeri Veikkausliigaan. Potentiaalia on toki onnistuakin, mutta ainakin talven ottelut näyttivät siltä, ettei mies ole nousemassa Kokkolassa ainakaan kulttipelaajan maineeseen. Nopeutta pitäisi riittää, mutta yhdellä ominaisuudella ei vielä kuuhun mennä.

RoPS:sta tullut Simo Roiha on lähtökohtaisesti ykköshyökkääjä, ja Menan rooliksi on jäämässä jämäminuuttien pelaaminen. Yhtälö vaikuttaa siltä, ettei Menan otteita välttämättä katsella Kokkolassa koko kautta, vaan sopimus saatetaan purkaa kuuluisassa yhteisymmärryksessä jo hyvissä ajoin.

2. HIFK:n brassit Toró ja Tiquinho

Japanin kolmannelta sarjatasolta Veikkausliigaan saapuneet brassipelaajat ovat totaalisia kysymysmerkkejä ennen kauden alkua. Erikson Carlos Batista dos Santos eli Tiquinho teki viime kaudella Japanin kolmostasolla yhden maalin 17 ottelussa. Lukema ei suoranaisesti mairittele hyökkäyspään pelaajaa.

Rafael Ferreira Francisco eli Toró saapui HIFK:hon samaisesta seurasta kuin Tiquinho. Torón kohdalla ainakin uratilastot ovat sellaiset, että mieheltä voidaan hyviäkin otteita odottaa. Brasilian pääsarjassa pelatut 101 ottelua ovat ehdottomasti hyvä merkki.

Sitten jos taas mietitään viime vuosien otteita, herää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Viime kaudella Toró pelasi Japanin kolmostasolla 11 ottelua. Kaudella 2017 mies sai vyölleen kaksi ottelua Brasilian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kaudella 2016 Toró pelasi seitsemän ottelua Japanin kolmostasolla. Kovin ruusuista kuvaa edellä mainitut tilastot eivät maalaa.

HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström on kertonut seuran etsineen erityisesti halpoja pelaajia markkinoilta. IFK:n pelaajabudjetti onkin liigan pienin. Lönnström kertoi myös, että joidenkin pelaajien kohdalla palkan maksaa osittain joku muu taho kuin seura itse. Mikäli IFK:n brassihaut yllättävät positiivisesti, voi Lönnström taputtaa itseään olalle ja sanoa kumonneensa myytin: ”Hyvää ja halpaa ei ole olemassa”.

1. Njazi Kuqi (HIFK)

FC Interissä vielä kaudella 2017 maaleja paukuttanut Njazi Kuqi, 36, palaa tulevaksi kaudeksi Suomeen ja pukee päällensä Helsingin IFK:n pelipaidan. Sarjan kannalta on upeaa, että meritoituneet pelaajat palaavat takaisin Suomeen. Kuqi tuo paljon lisäväriä kotoiseen liigaan ja varmasti myös kokemusta HIFK:n joukkueeseen.

Mikä on sitten miehen pelillinen anti HIFK:lle? Talven aikana Kuqi ei vielä ollut parhaassa terässä, joten kysymyksiä riittää kauden alla. Kuqi on luontainen maalintekijä, mutta jos hän ei tee maaleja, voi miehestä olla enempi haittaa kuin hyötyä joukkueelleen.

Njazi Kuqilta odotetaan HIFK:ssa paljon, mutta mitä on luvassa? Kuva: Juha Tamminen.

IFK:ssa varmasti toivotaan, että Kuqi tuo kaivattuja tehoja hyökkäyspäähän. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, ettei Kuqista ole kantamaan repaleista IFK:ta. Täytyy huomioida myös se, että Kuqilla alkaa olla ikää mittarissa jo sen verran, että palautuminen on entistä hankalampaa tiiviissä ottelutahdissa.

Viime vuodet Intiassa toivat tilastoihin kuusi ottelua, joissa syntyi yksi maali.

Kuqi on ajautunut urallaan useampaan otteeseen törmäyskurssille päävalmentajan kanssa, ja seura on vaihtunut uran aikana useita kymmeniä kertoja. Ei ole täysin tuulesta temmattua ennustaa, ettei Kuqi välttämättä vietä kokonaista kautta IFK:ssa.

Muutama nosto vielä

Kaan Kairinen (HJK)

Lupaava 20-vuotias keskikenttäpelaaja Kaan Kairinen saapui HJK:hon lainasopimuksella tanskalaisesta FC Midtjyllandista. Viime loppukauden Kairinen vietti lainalla kasvattiseurassaan FC Interissä, mutta visiitistä jäi melko vaisu kuva. Nyt Kairinen hakee uutta nostetta uralleen HJK:sta Mika Lehkosuon alaisuudessa.

Kairinen on eittämättä erittäin lahjakas keskikenttäpelaaja, mutta kehitys on polkenut viime aikoina paikallaan. Midtjyllandissa roolia ei ole löytynyt, ja siksi mies on tullut hakemaan vastuuta Veikkausliigasta.

Kairisella on nyt elämänsä tilaisuus hiljentää kriitikot HJK:ssa. Ainakin vastuuta on luvassa, sillä HJK:n keskikenttä ei ole materiaaliltaan kovin leveä. Kairinen on HJK:n keskikentän nokkimisjärjestyksessä kolmantena Sebastian Dahlströmin sekä Harmeet Singhin jälkeen.

Pelkona on se, että jos HJK vielä vahvistaa keskikenttäänsä, niin minkälainen rooli Kairiselle jää? Nuorukainen tarvitsee kipeästi onnistumisia heti alkukaudesta, jotta vaihtopenkki ei tule liian tutuksi.

Konkarit Daniel Sjölund (IFK Mariehamn) sekä Pekka Lagerblom (FC Lahti)

Veikkausliiga on vanhemmille pelaajille todella raskas sarja. Tekonurmikentät ja pitkät bussimatkat eivät suosi vanhempia pelaajia, joiden palautuminen kestää huomattavasti pidempään kuin nuorempien pelaajien. Siksi paluun liigaan tehneet Daniel Sjölund, 35, ja Pekka Lagerblom, 36, ovat kovilla ensi kaudella.

Daniel Sjölund pelasi viime kaudella 117 minuuttia Allsvenskanissa. Kuva: Getty Images.

Sjölundilta odotetaan todella paljon Maarianhaminassa, mutta nähtäväksi jää kuinka monta peliä konkari pystyy pelaamaan. Molempia pelaajia auttaa ainakin se, että kotipelit pelataan pääasiassa luonnonnurmella, vaikkakin Lagerblomin edustama Lahti aloittaa kauden kisapuistossa tekonurmella.

Molemmilla konkareilla on paljon annettavaa liigalle, mutta pelimäärät saattavat jäädä silti harmillisen pieniksi.

Aristote Mboma (IFK Mariehamn)

Hyökkääjä, joka ei tee maaleja, ei ole kovin hyödyllinen hyökkääjä. Se on karu fakta. SJK:sta tulevaksi kaudeksi IFK Mariehamniin siirtynyt Aristote Mboma on laadukas hyökkääjä, joka pääsee paikoille melko hyvin, mutta viimeistelyssä on paljon petrattavaa.

24-vuotias hyökkääjä ei ole enää nuori edes Veikkausliigassa, joten nyt mieheltä todella odotetaan jo tehoja. Voi hyvin olla, että ”Totti” on myöhäisherännäinen ja maaleja alkaa ensi kaudella tulla liukuhihnalta.

Jos Mboma parantaa viimeistelyään, voi hän nousta nopeastikin liigan hyökkääjäeliittiin, sillä sen verran paljon hän paikoille pääsee. Mikäli viimeistely takkuaa edelleen, alkaa hiekka Mboman tiimalasissa käymään liigan puolella vähiin.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Jamaika – Meksiko | Jamaika venyy! ⭐️⭐️½