Suomea nuorten maajoukkueissa edustanut laitahyökkääjä Serge Atakayi on saanut kutsun synnyinmaansa Kongon demokraattisen tasavallan alle 23-vuotiaiden maajoukkueeseen.

Kongon DT:n U23-joukkue pelaa tässä kuussa kaksi alle 23-vuotiaiden Afrikan-mestaruusturnauksen karsintaottelua Marokkoa vastaan.

Skotlantilaisseura Rangersia edustava Atakayi, 20, on syntynyt Kinshasassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, mutta hän jäi Suomeen vuonna 2010 pelatun junioriturnauksen jälkeen.

– Minulla on setä, joka asuu Englannissa, ja hän kehotti minua tarttumaan tilaisuuteen ja edustamaan Kongon parhaita pelaajia kolmessa turnauksessa Euroopassa, kommentoi Atakayi kerran Daily Recordin mukaan.

– Me menimme pääkaupuki Kinshasasta Rooman kautta Tukholmaan, josta matkustimme laivalla Turkuun ensimmäiseen turnaukseen. Toinen turnaus oli Latviassa ja kolmas turnaus oli Helsinki Cup. Suunnitelmana oli palata Kongoon Tukholman kautta.

– Mutta me päätimme, että jäämme tänne (Suomeen). Me tiesimme, että kotona meitä odotti vain vaikea elämä ja että Suomessa olisi luultavasti parempi olla. Me voisimme auttaa sukulaisiamme, jos onnistuisimme.

– Joten me kävelimme poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa. Pelaajat erosivat toisistaan ja ovat nykyään Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa ja muissa Suomen kaupungeissa, kuten Tampereella, Oulussa, Turussa ja Helsingissä.

– Alkuun se (Suomeen muuttaminen) oli todella vaikeaa. Itkin koko ajan. Minulla ei ollut äitini puhelinnumeroa. Päähäni sattui koko ajan, koska minä vain itkin. En mennyt kouluun kolmeen kuukauteen.

– Lopulta sain yhteyden äitiini. Hän puhui minulle ja minä kuuntelin.

– Palasin kouluun. Äitini sanoi, että hänkin itkisi joka päivä, jos minä itken. Mutta lopulta se helpotti.

Atakayi pelasi pietarsaarelaisen FF Jaron edustusjoukkueessa 37 ottelua ennen siirtoaan Rangersiin vuonna 2016.

Hän debytoi skottiseuran ykkösmiehistössä viime marraskuussa sarjaottelussa Motherwellia vastaan, mutta loukkaantui samassa pelissä, eikä hän ole sittemmin pelannut Rangersin edustusjoukkueessa.

Atakayi jakoi Kongon maajoukkuekutsusta kertovan uutisen myös Instagramin Stories-osiossa.

Viime vuonna Suomen maajoukkueista lähtivät myös FC Interin laitahyökkääjä Albion Ademi ja Seinäjoen Jalkapallokerhon keskikenttäpelaaja Sergei Eremenko. Ademi, 20, vaihtoi Albanian paitaan ja Eremenko Venäjän.