Ex-valioliigatähti avautui itsemurha-aikeistaan: ”Tein kaikki valmistelut ja olin valmis lähtemään”

© Kuva: Getty Images

Emmanuel Adebayor on saavuttanut urallaan paljon. Hän on pelannut Mestarien liigan finaalissa, hänet on valittu Valioliigan kauden joukkueeseen ja kertaalleen Afrikan vuoden pelaajaksi. Arsenalia, Manchester Cityä, Tottenhamia ja Crystal Palacea edustanut Adebayor teki 242 valioliigaottelussa 97 maalia.

Paljon olisi kuitenkin jäänyt kokematta, ellei hyvä ystävä olisi onnistunut kääntämään nuoren Adebayorin päätä tämän hautoessa itsemurha-aikeitaan. Adebayor kertoi itsetuhoisista ajatuksistaan ensi kerran jo pari vuotta sitten, mutta Daily Mailin tuoreessa haastattelussa togolainen oli paljon yksityiskohtaisempi.

Adebayorin aallonpohja tapahtui ranskalaisessa Metzissä, miehen, tai oikeastaan pojan ensimmäisessä seurassa kotimaan ja -mantereen ulkopuolella. Adebayor siirtyi Metziin 15-vuotiaana, ja teki vuonna 2001 Ligue 1 -debyyttinsä, 17 vuoden iässä. Kentän ulkopuolella elämä ei kuitenkaan maistunut, ja yhtenä isona syynä oli oman perheen Adebayoriin kohdistama painostus.

– Olin 16-vuotias. En halunnut mitään muuta enempää kuin auttaa perhettäni, mutta he painostivat minua valtavasti. En kestänyt sitä, Adebayor aloittaa.

– Kun perhe on köyhä, kaikki ovat köyhiä, ja solidaarisuus vallitsee. Sitä hyppäisi vaikka luodin eteen toisen puolesta. Mutta sitten kun menestyy, oletetaan minun olevan kaikille velkaa.

– Tienasin Metzissä ehkä 3 000 puntaa kuussa. Perheeni pyysi minulta 500 000 punnan arvoista taloa. Seura kyllästyi minuun käytökseni takia. Muistan, kuinka istuin eräänä iltana sängylläni ja mietin: ”Mitä oikein teen täällä? Kukaan ei pidä minusta, joten mitä järkeä on elää?”

– Asuntoni alapuolella oli apteekki. Ostin pilleripakkauksen toisensa jälkeen. He eivät halunneet myydä niitä minulle, mutta kerroin lääkkeiden menevän hyväntekeväisyyteen Togossa. Tein kaikki valmistelut, ja join kaiken veden. Olin valmis lähtemään. Sitten kuitenkin soitin keskiyöllä parhaalle ystävälleni.

– Hän kehotti minua olemaan hätiköimättä ja sanoi, että minulla on vielä paljon elettävää. ”Sinulla on mahdollisuus muuttaa Afrikkaa”, hän sanoi. Minä ajattelin: ”Sinä olet unelmien myyjä, enkä minä osta unelmia juuri nyt”. Hän kuitenkin vei minut pois siitä hetkestä, Adebayor kertoo.

Toisen kerran hyökkääjä oli lähellä kuolemaa tammikuussa 2010. Tuolloin terroristit hyökkäsivät Afrikan mestaruusturnaukseen valmistautuneen Togon maajoukkueen bussin kimppuun. Hyökkäyksessä menettivät henkensä joukkueen bussikuski, apulaisvalmentaja ja mediavastaava. Useat pelaajat haavoittuivat.

Adebayor kehotti joukkueen kapteenina pelaajia soittamaan perheilleen. Niin hän teki itsekin.

– Soitin tyttöystävälleni ja sanoin: ”Kuule, minä olen menossa”. Hän kysyi: ”Minne?” Hän oli raskaana.

– Sanoin hänelle: ”Jos lapsi on poika, nimeä hänet Emmanuel Junioriksi. Jos se on tyttö, nimeä hänet Princess Emannuelaksi. Hän kysyi, mitä oikein höpötän, ja minä sanoin vain: ”Soitan sinulle myöhemmin, jos olen yhä elossa”.

Tammikuusta 2017 lähtien Adebayor on edustanut turkkilaista Basaksehiria, joka johtaa Turkin Superliigaa viisi kierrosta ennen sarjan päätöstä. Nyt pelaaminen maistuu, ja loppukauden ajaksi togolaisella on vain yksi tavoite.

– Pidän hauskaa Istanbulissa. Joukkueessamme pelaavat RobinhoArda Turan ja Gaël Clichy. Pelasin Clichyn kanssa Manchester Cityssä, Arsenalissa ja nyt täällä. En yllättyisi, jos hän ostaisi tontin Togosta kertomatta minulle!

– Viimeinen haasteeni on voittaa sarjan mestaruus ensi kerran urallani. Olemme sarjakärjessä ja haluan todella voittaa, Adebayor julistaa.


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.