Saudi-Arabiasta kantautui tiistaina maailmalle karuja uutisia. Arabivaltio teloitti samana päivänä 37 ihmistä syytettynä terrorismista. Valtaosa teloituksista toteutettiin mestauksena, mutta yksi tuomituista ristiinnaulittiin.

davidnprogress

@DavidTCopeland
This is country where death by crucifixion is still law and we consider to be an ally.

Saudi Arabia executes 37 people for "terrorism" - CNN cnn.com/2019/04/23/mid…

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut Saudi-Arabian toimia ankarasti. Järjestö vastustaa kuolemantuomiota rangaistuksena ylipäätään, mutta etenkin se kritisoi sitä, etteivät syytetyt saaneet asianmukaista oikeudenkäyntiä. Tunnustuksia saatiin kidutuksen avulla, ja joku tuomituista teki väitetyn rikoksensa ollessaan alaikäinen.

– Tämänpäiväinen massateloitus on hyytävä osoitus Saudi-Arabian vallanpitäjien ihmiselämän kunnioittamattomuudesta. Se on myös karmaiseva merkki siitä, kuinka kuolemanrangaistusta käytetään poliittisena välineenä maan Shia-vähemmistön lannistamiseksi, Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja Lynn Maalouf kommentoi.

Amnesty International

@amnesty
Today’s mass execution of 37 people in Saudi Arabia is a chilling demonstration of the authorities' disregard for human life. It is yet another gruesome indication of how the death penalty is being used as a political tool to crush dissent. amnesty.org/en/latest/news…

Tuomituista yksitoista oli miehiä, joita syytettiin Iranin hyväksi vakoilemisesta. 14 muuta teloitettua syytettiin hallituksenvastaisista mielenosoituksista vuosina 2011-2012. Heitä pidettiin pitkityksessä tutkintavankeudessa ja kidutettiin vankeuden aikana tunnustusten saamiseksi.

Yksi Shia-miehistä oli väitetyn rikoksen aikaan 16-vuotias. Kansainvälinen laki kieltää jyrkästi kuolemanrangaistuksen soveltamisen henkilöihin, jotka olivat rikoksentekohetkellä alaikäisiä. Amnestyn tietojen mukaan teloitettujen perheille ei ilmoitettu teloituksista etukäteen.

Kaikki tiistaina teloitetut olivat Saudi-Arabian kansalaisia. Vuonna 2019 Saudi-Arabia on teloittanut ainakin 104 henkilöä, joista 44 on ollut ulkomaisia. Heistä suurimman osan rikokset ovat liittyneet huumeisiin. Vuonna 2018 Saudi-Arabia sovelsi kuolemantuomiota 149 henkilöön.

Samaan aikaan, kun maailma on kauhistellut Saudi-Arabian teloitusaaltoa, Espanjan jalkapalloliitto suunnittelee pitkäaikaista yhteistyötä Saudi-Arabian kanssa. Cope kertoi eilen, että Espanjan Supercup aiotaan pelata tulevina vuosina Saudi-Arabiassa, ja keskiviikkona myös jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales vahvisti suunnitelmat. Kuuden vuoden yhteistyön arvoksi tavoitellaan 30 miljoonaa euroa.

– Saudi-Arabia on yksi mahdollisuus, mutta on hankalaa yltää 30 miljoonaan. Pidämme aina huolta UEFA:n ja FIFA:n kaltaisesta kriteeristä, jossa 30 prosenttia tuotoista menee pyramidin juurelle, pojille ja tytöille, amatööriseuroille ja piirijärjestöille, Rubiales kommentoi Libertad Digitalille.

Espanjan Cupiin suunnitellaan merkittävimpänä muutoksena sitä, että jatkossa cupia pelattaisiin yksiosaisena välierävaiheeseen saakka. Tälläkin kaudella käytössä ovat olleet kaksiosaiset otteluparit, mutta seurojen ja pelaajien toive on ottelumäärän vähentäminen. Näin pelaajatkin pääsisivät tuoreemmin jaloin seuraavan kesän arvoturnaukseen.

Supercup on myös määrä siirtää pelattavaksi tammikuulle nykyisen ajankohdan elokuun sijaan. Supercupissa kohtaavat La Ligan voittaja ja Espanjan Cupin voittaja.

James Corbett

@james_corbett
On the day Saudi Arabia execute 37 people, including a child, it is announced the next 6 Spanish Super Cups will be played there. 🙄

MARCA

@marca
🏆 La Supercopa de España apunta a Arabia Saudí para los próximos seis años trib.al/rxaGMe3 Informa @sergiofmarca