Veikkausliiga käynnistyy keskiviikkona. Liigassa on tänä vuonna useita potentiaalisia maalitykkejä, joista suurin osa on ulkomaalaisvahvistuksia. Useat joukkueet lähtevät kauteen ulkomaalaisella ykköshyökkääjällä.

LUE MYÖS: Veikkausliigan ennakkopaketti – joukkue-ennakot ja TOP-listaukset täältä

Viime kaudella maalikuninkuuden vei HJK:ssa lainalla Hoffenheimista pelannut brassihyökkääjä João Klauss, joka teki peräti 21 täysosumaa. Toiseksi eniten maaleja teki Hongan kärki Macoumba Kandji (16 maalia).

Jos tarkastellaan Veikkausliigan viime vuosien maalikuninkaita, ovat suomalaiset hyökkääjät olleet hyvin edustettuina. Toisaalta moni viime vuosien kotimaisista maalikuninkaista on jo jättänyt Veikkausliigan viheriöt.

Esimerkiksi IFK Mariehamnin paidassa kauden 2017 maalikuninkuuden voittanut Aleksei Kangaskolkka lopetti peliuransa viime kauteen. Kaudella 2016 paras maalintekijä oli SJK:n hyökkääjä Roope Riski, joka pelaa nykyisin Kreikassa.

Liigaan on myös palannut vanhoja maalitykkejä, kuten Njazi Kuqi (HIFK) sekä Aleksandr Kokko (RoPS), mutta molempien konkareiden pelikunnossa riittää vielä kysymysmerkkejä.

Ensi kaudella ottelumäärä pienenee uuden sarjajärjestelmän myötä, joten myös maalipörssin voittamiseen vaaditaan luultavasti vähemmän osumia kuin viime vuosina. Lisäksi on muistettava myös se, että ylä- ja alaloppusarjoissa on ennakolta luvassa entistä tasaisempia otteluita, joissa ei välttämättä maaleilla mässäillä.

Alla listattuna viisi todennäköisintä tulevaa maalikuningasta, joiden jälkeen nostamme vielä muutaman potentiaalisen nimen.

5. Emile Paul Tendeng, Ilves

Emile Paul Tendeng kantaa maalintekovastuuta Ilveksessä. Kuva: Juha Tamminen.

Ilves on ollut yksi talvikauden kovakuntoisimmista joukkueista. Viime viikonloppuna Ilves pudotti ehkä jopa hieman yllättäen FC Hongan Suomen Cupin puolivälierissä rangaistuspotkujen jälkeen. Varsinkin cupin jatkopeleissä Emile Paul Tendeng on ollut kovassa vedossa.

Ilves-paitaan tulevaksi kaudeksi palannut Tendeng teki neljännesvälierissä maalin FC KTP:tä vastaan. Sen lisäksi Tendeng viimeisteli Hongan verkkoon komealla laukauksella 1-1-tasoituksen hieman ennen täyttä aikaa vieden pelin jatkoajalle. Vahvoja näyttöjä kauden alla.

Ilves on pelannut viimeisissä cupin otteluissa kahdella hyökkäävällä keskikenttäpelaajalla, Tendengillä ja Lauri Ala-Myllymäellä. Puhdasta kärkihyökkääjää Ilveksen pelijärjestelmässä ei ole ollut, mutta tulokset ovat silti olleet erinomaisia.

Tendengin rooli Ilveksen ryhmityksessä on melko vapaa. Hän hakee palloja hyvin linjojen väliin taskuihin, mutta pystyy juoksemaan myös pystyyn. Tendengillä on hyvä laukaus ja hänellä on erinomainen kyky päästä tekopaikkoille, minkä lisäksi hän pystyy itse myös rakentamaan itselleen paikkoja.

Parhaalla veikkausliigakaudellaan 2016 Tendeng teki seitsemän maalia ja syötti yhdeksän osumaa. Nyt Tendeng saattaa kunnostautua entisestään maalien mättämisessä. Tendengillä on saumoja taistella jopa maalipörssin voitosta, mikäli kaikki menee nappiin.

4. Steven Morrissey, VPS

Vaasassa hykerrellään kauden alla, ja siihen on yksi syy, Steven Morrissey. Jamaikalainen hyökkääjä on ollut suorastaan lennossa talvella Suomen Cupissa. Siitä osoituksena VPS on raivannut tiensä vastoin odotuksia cupin välieriin. Morrissey on osallistunut 70-prosenttisesti VPS:n tekemiin maaleihin cupissa, saldona neljä maalia ja kolme maalisyöttöä.

Steven Morrissey on ollut huippuvireessä Suomen Cupissa. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kausi meni loukkaantumisen takia pilalle. Peliminuutteja kertyi vain 13 ottelussa ja maalitili jäi kokonaan avaamatta. Talvella raitapaidassa on kuitenkin nähty taas todella energinen ja taitava Morrissey. Talven pohjalta voi sanoa, että Morrissey on ainakin lähellä uransa parasta kuntoa kauden alla.

Vastuuta on luvassa, sillä miehen harteilla on pitkälti VPS:n hyökkäyspään tehot. Juha Hakolan ja Joonas Vahteran lähdettyä pois Vaasasta, odottaa Morrisseyta entistä suurempi vastuu maalien tekemisestä. Mikäli mies vain pysyy terveenä, voidaan 32-vuotiaalta hyökkääjältä odottaa tuhoisaa jälkeä liigassa.

Morrissey on tehnyt parhaalla kaudellaan (2012) Veikkausliigassa 15 maalia, ja lähes samanlaisia lukemia voidaan odottaa myös nyt.

3. Marco Bueno, HJK

Mestarisuosikin ykköshyökkääjä joko onnistuu tai epäonnistuu. Lähtökohdat kauteen ovat selkeät meksikolaiselle Marco Buenolle HJK:ssa. Buenolta odotetaan maaleja, ja ennusmerkit povaavat, että osumia on myös luvassa.

Bueno on ehtinyt pelata HJK:n kanssa harjoitusotteluissa Zenitin kakkosjoukkuetta ja tallinnalaista FC Floraa vastaan, joissa molemmissa otteluissa hän onnistui kertaalleen maalinteossa. Toinen osumista tuli rankkarista, mutta se viittaisi siihen, että Buenolle on luvassa myös rankkarivastuu. Se nostaa entisestään miehen maaliodottamaa.

Niklas Süle ja Marco Bueno Rion olympialaisissa vuonna 2016. Kuva: Getty Images.

HJK:n viime vuosien ykköshyökkääjän tontille tehdyt hankinnat ovat olleet loistavia. Alfredo Morelos tykittää nykyisin maaleja Skotlannin pääsarjassa Rangersissa ja viime kauden lainalla pelannut João Klauss oli huipputehokas. Viime aikaisten hankintojen perusteella ei ole syytä epäillä, etteikö Bueno pystyisi samanlaisiin urotekoihin. HJK:ssa hyökkääjälle on nimittäin paikkoja luvassa.

Bueno, 25, ei ole onnistunut maalien valossa tekemään vielä läpimurtokauttaan Meksikon tai Chilen pääsarjoissa, mutta Veikkausliigassa siihen aukeaa erinomainen mahdollisuus. Bueno tietää varmasti sen, että onnistuminen HJK:ssa voi poikia mahdollisuuden Euroopan suuremmissa sarjoissa. On täysin realistista odottaa Buenolta vähintään 12 maalin kautta Veikkausliigassa mestarijoukkueen hyökkääjänä.

2. Borjas Martín, FC Honka

Katseet kiinnittyvät Espoossa varmasti MLS:stä saapuneeseen Luis Silvaan, mitä tulee maalien tekemiseen. Silva on hyvä vahvistus Veikkausliigaan, mutta me uskomme, että Hongan ykköstykki ensi kaudella on Borjas Martín.

Viime kaudella Macoumba Kandji säkenöi Espoossa, mutta hänen taustallaan tulitukea antoi nimenomaan Martín. Monelta saattoi jäädä pienemmälle huomiolle se, että espanjalaishyökkääjä teki Kandjin takana 12 maalia ja antoi vielä viisi maalisyöttöä. Martín on erittäin laadukas hyökkääjä Veikkausliigaan. Hänen ominaisuudet sopivat erinomaisesti Hongan pallolliseen pelitapaan.

Borjas Martín saattaa yllättää tehoillaan. Kuva: Juha Tamminen.

Martínissa on paljon samaa aiemmin mainitun Emile Paul Tendengin kanssa. Hän on hyvä 1vs1-tilanteissa, minkä lisäksi hän pystyy tekemään murtavia juoksuja vastustajan selustaan. Martín osaa hakeutua tekopaikkoihin, mutta hän pystyy laukomaan maaleja myös kauempaa.

Kaukolaukaukset ovat tärkeä ase silloin, kun vastustajan puolustuslinja makaa syvällä eikä linjan takana ole enää tilaa. Yhä useampi joukkue tulee ensi kaudella puolustamaan syvältä Honkaa vastaan.

Alkukaudesta Silvalla saattaa olla vielä hieman hakemista ja tottumista uuteen ympäristöön. Silloin esiin astuu Martín, jolla on mahdollisuudet vähintään viime kauden maalimäärään, vaikka otteluita onkin vähemmän.

1. Filip Valencic, FC Inter

Joko nyt Filip Valencic saisi tilastoihinsa kokonaisen veikkausliigakauden yhdessä joukkueessa? Norjalaisesta Stabækista Interiin täksi kaudeksi lainattu Valencic on liigan paras kymppipaikan pelaaja. Valencicilla on suorastaan ylivertaiset ominaisuudet Veikkausliigaan.

Talven aikana Valencic on suorastaan uhkunut näyttöhaluja. Valencic haluaa todistaa sen, että HJK teki valtavan virheen päästämällä hänet muille markkinoille kesken viime kauden. Suomen Cupissa Valencic iski viidessä pelaamassaan ottelussa viisi maalia. Maalien lisäksi Valencic oli pelistä toiseen Interin tärkein pelaaja hyökkäyspäässä.

Puhtaasti tilastoja tuijottamalla voidaan sanoa, että Valencic on potentiaalisin maalikuningas ensi kaudelle. Jos laskuista jätetään pois avauskausi 2016 PS Kemissä, jolloin Valencic saapui sarjaan puolikuntoisena, on viimeistelytarkkuus ollut todella vakuuttavaa.

Filip Valencic tuulettaa monesti ensi kaudella Interin paidassa. Kuva: Juha Tamminen.

Interin päävalmentaja José Riveiro tietää tarkalleen, miten Valencicista saa parhaan irti. Toisaalta Riveiro tietää myös sen, miten oman arvonsa tuntevaa Valencicia ei sovi käsitellä. HJK:ssa Riveiro katsoi Mika Lehkosuon apuvalmentajana vierestä, kun liigan yksi parhaimmista hyökkääjistä ajautui umpikujaan. Nämä asiat ovat varmasti otettu huomioon, kun Inter hankki Valencicin.

Oikeastaan suurin uhka Valencicin maalikuninkuudelle on se, että Stabæk huomaa puolessa välissä kautta, kuinka hurjaa jälkeä heidän hyökkääjänsä tekee Veikkausliigassa. Stabækin toimistolla saattaa juolahtaa mieleen se, että Valencicille voisi olla käyttöä taas Norjassa tai jopa se, että Valencicista voisi saada rahaa myymällä hänet eteenpäin.

Mikäli Valencic pelaa vihdoin täyden veikkausliigakautensa yhdessä joukkueessa terveenä, saatetaan hänet julistaa kauden jälkeen Veikkausliigan maalikuninkaaksi.

Seuraa myös heitä

KuPS-hyökkääjä Rasmus Karjalainen on tehnyt kahdella edellisellä kaudella 24 maalia Veikkausliigassa. Huuhkajissa muun muassa Italiaa vastaan EM-karsinnoissa pelannut Karjalainen on vahvin ehdokas suomalaisista hyökkääjistä maalikuninkaaksi.

Karjalaisen ainoa uhkakuva on se, ettei hänelle ole KuPS-luotsi Jani Honkavaaran palapelissä välttämättä luvassa ykköshyökkääjän roolia. Siitä huolimatta Karjalainen kolkuttelee kymmenen maalin rajaa terveenä ollessaan ja mikäli hän pelaa koko kauden Suomessa.

HJK:ssa toivotaan varmasti, että maalintekovastuu jakautuisi viime kautta laajemmalle. Marco Buenon takana on useita potentiaalisia nimiä, kuten Riku Riski, Eetu Vertainen sekä Lassi Lappalainen, joilla kaikilla on onnistuessaan potentiaalia nousta taistelemaan jopa maalipörssin voitosta.

Rasmus Karjalainen on paras suomalainen maalintekijä ensi kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

RoPS:n päävalmentaja Toni Koskela odottaa paljon laituriltaan Agnaldolta. Viime kaudella maaliverkko heilui vasta kolmesti, mutta tällä kaudella Agnaldolla on entistäkin suurempi vastuu hyökkäyspään tehoista. Maalipörssin voittaminen saattaa olla Agnaldon kohdalla epärealistista haihattelua, mutta laituri saattaa yllättää monet.

Hongassa Luis Silvata odotetaan paljon, ja todennäköisesti hyökkääjä on korkealla maalipörssissä. Uuteen liigaan tottumisessa menee aikansa, mutta kelien lämmettyä, lämpenee myös Silva.

SJK:n laituri Denis Oliinyk on erinomainen pelaaja Veikkausliigaan. Oliinyk on ollut talvella kehnon SJK:n parhaimmistoa. Oliinykin onnistumiset hyökkäyspäässä saattavat jopa pelastaa SJK:n kauden.