Serie A oli vielä parilla edellisellä vuosikymmenellä maailman ehdottomasti kovimpia futissarjoja, ellei ainakin ajoittain myös kaikkein kovin. 2010-luvulla se on jäänyt Valioliigasta ja La Ligasta jälkeen, ja tiukkaa on tehnyt välillä Bundesliigankin kanssa.

Nyt Italian pääsarja saattaa olla taas uudessa kasvussa. Juventus hankki viime kesänä sarjaan valovoimaisimman mahdollisen tähden kiinnittäessään riveihinsä Cristiano Ronaldo -nimisen brändin. Hyvää pöhinää on ollut myös muun muassa Napolin, Internazionalen ja AS Roman ympärillä.

Jo Ronaldon hankinnan aikoihin puhuttiin siitä, että taloudellisilla tekijöillä oli siirtoon huomattava merkitys. Veropetossyytteet – jotka lopulta johtivat myös tuomioon – piinasivat Ronaldoa Espanjassa, ja Italiaan siirtyminen saattoi olla portugalilaiselle helpotus.

Italiassa pelaajien kuvaoikeuksista ei veroteta samaan tapaan kuin Espanjassa, ja Cristiano Ronaldon kaltaisille supertähdille tästä on suurta taloudellista hyötyä. Ronaldon kuvaoikeuksia kun on tunnetusti hallinnoitu mertentakaisista veroparatiiseista käsin, eikä kuvaoikeustuloista siten veroteta Italiassa vallitsevan lainsäädännön mukaisesti.

Tulevalla ulkomaalaisia työntekijöitä koskevalla lakiuudistuksella, joka on määrä hyväksyä 29. kesäkuuta, on toteutuessaan kuitenkin mahdollisesti vielä paljon suurempi merkitys Italian houkuttelevuuteen ulkomaalaispelaajien silmissä. Laki koskisi uusina pelaajina Italiaan tulevia jalkapalloilijoita.

Mikäli laki hyväksytään, tulee ulkomaalaispelaajien veroprosentti laskemaan Italiassa huomattavasti. Muutos on Etelä-Italiassa vielä pohjoistakin suurempi. Pohjois-Italian osalta veroprosentti laskisi 47 prosentista 30:een, ja Etelä-Italiassa 44 prosentista 15 prosenttiin.

Esimerkiksi Napolissa miljoona euroa tienaava pelaaja saisi näin käteen nettona 850 000 euroa ja Juventuksessa pelaava pelaaja 700 000 euroa.

Näillä näkymin laki astuisi voimaan 1. tammikuuta 2020. Jotta se koskisi kuitenkin pelaajien palkkoja jo kaudella 2019-2020, täytyisi kahden kohdan täyttyä. Pelaaja saisi viettää vuonna 2019 alle 183 päivää Italiassa, ja hänen bruttopalkkansa uudessa seurassa tulisi olla pienempi kuin edellisessä seurassa.

Ensimmäinen kohta määrittelee sen, että hyötyäkseen verouudistuksesta pelaajien tulisi tehdä sopimus italialaisen seuransa kanssa 15. heinäkuuta tai myöhemmin. Näin ollen valtaosa Serie A -siirroista virallistettaneen näillä näkymin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen. Malttia siis kaikille, jotka odottavat tähtipelaajien siirtoja Italiaan.

Serie A:n mahdollista nousua muiden suursarjojen puristuksessa tuleva verouudistus avittanee. Espanjassa suuntaus on pikemminkin veroasteen kiristämistä kohti. Valioliigaseuroja saattaa vahingoittaa lähivuosina paljonkin tehty Brexit-päätös, ja bundesliigaseurat antavat kilpailuetua kummisedät ja oligarkit poissa pitävällä ”50+1 -säännöstöllään” sekä matalampiarvoisilla TV-sopimuksillaan.

Lähde: Marca