SJK:lle voittoa povaavan konkarivalmentajan mielestä HJK-topparin lisäpelikielto tuli tarpeeseen – nosti esiin Pele Koljosen uran päättymisen

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan Futiskierroksen pääottelu on HJK-SJK. Isäntäjoukkue lähtee otteluun todella siipirikkoisena, sillä sen riveistä puuttuu pelkästään jo pelikieltojen vuoksi Sebastian Dahlström, Elderson, Kaan Kairinen ja Faith Friday Obilor.

Nelikon viimeisin nimi huilaa seuraavat neljä ottelua saatuaan mojovan lisäpelikiellon taannoisen Inter-ottelun tapahtumien vuoksi (lue lisää). Kokenut liigavalmentaja Toni Korkeakunnas kommentoi tapausta ja ennakoi huippuottelun lähtökohdat.

Toni Korkeakunnas, menikö Obilorin pelikielto mielestäsi oikein?

– Mulla ei ole historiaotantaa, mutta mun mielestä se oli selvä, että pitää antaa lisäsanktio. Ei tuollainen kuulu jalkapalloon. Se ansaitsi lisähuomiota, ottamatta kantaa pelikiellon pituuteen. Tämä oli minulle sillä tavalla läheinen asia, että MYPA:ssa Pele Koljosen ura loppui aikanaan ihan järjettömän taklauksen seurauksena Suomen Cupin ottelussa. Siitä alkoi aikamoinen leikkauksien kierre. Ehdottomasti jos tuollaisia tulee, niin penaltya pitää antaa, Korkeakunnas pohtii SuomiFutis-sivustolle.

HJK:lla on neljä pelaajaa sivussa pelikieltojen vuoksi, mistä tämä kertoo?
– Kaikki ei ole kohdallaan. Onko tullut paineita, kun peli ei ole kulkenut ja loskaa tulee niskaan? Ei se vaikuta siltä, että ilmapiiri olisi hyvä ja vapautunut. Pelaajien henkinen puoli ei ole ihan parhaassa tikissä, kyllä se jostain on signaali. Kaikki ei ole kohdallaan, konkarivalmentaja pohtii.

Mikä HJK:n pelaamisessa mielestäsi sakkaa?

– Jokaisella valmentajalla on omat filosofiansa. Valmennustiimiin muutos on tuonut ehkä lisää laskelmointia ja varovaisuutta. Eihän se tällä hetkellä ole kovin iloista ja yleisöystävällistä jalkapalloa. HJK lähtee käytännössä aina hitailla hyökkäyksillä. Vaatii aikamoista yksilötaitoa hyökkäyskolmanneksella tuollainen pelitapa, kun vastustajan blokki on käytännössä aina alhaalla. Sen takia siitä tulee vähän käsipallon näköistä asemasotaa.

– Parhaimmillaan tuo valinta on vanhaa Barcelonaa parhaimmillaan, mutta nyt se ei ole toiminut, eikä ole näyttävää. Korostan, että jokaisella valmentajalla on kuitenkin se oma filosofia, mihin he uskovat.

Miten arvioisit ykköshyökkääjäksi hankitun Marco Buenon alkukautta?

– Aika kevyeksi on jäänyt. Suomen liiga on suht fyysinen. HJK:n vastustajat pelaavat matalalla lähellä boksiaan, jossa kevytjalkainen pelaaja ja kevyen ruumiinrakenteen omaava pelaaja ei pääse käyttämään vahvuuksiaan. Oletan, että hänen vahvuuksiaan on liike, jota hän ei ole pystynyt tuomaan esiin matalia blokkeja vastaan.

Alfredo Morelos ja Klauss tuntuivat tyyppeinä osuvammilta. He olivat vantterampia ja kookkaampia. Mutta ei nyt lyödä Buenolle leimaa otsaan vielä.

Onko SJK:lla tänään iskun paikka?

– On varmasti. Heillähän oli tosi tuskainen 1,5 vuotta. He saivat voittoja heti alkuun, joka on vapauttanut energiiaa. Sen myötä pelaajien preesens on ihan erilainen ja siitä pelistä löytyy uskoa.

– Heillä on tosi taitavia pelaajia ja hyviä ulkomaalaisvahvistuksia. HJK alisuorittaa ja tuskailee, joten kyllä SJK:lla on hyvät mahdollisuudet. Henkinen puoli on myös niiin isossa roolissa. Tulokset ovat yksinkertainen resepti siihen, että homma lähtee sujumaan. Suoraan sanoen se kallistaa vaakakuppia Seinäjoen suuntaan.

Uskotko, että Mosa tekee kaikkensa näyttääkseen vanhalle seuralleen?

– Ihan varmasti. Ei ole peli muiden joukossa. Totta kai tuossa on ekstralatausta. Voi tulla aika säkenöivä peli.
– Kukaan ei kiistä hänen lahjakkuutta, mutta ne ongelmat ovat henkisellä puolella. Tämä on hänelle vedenjakaja kausi, jos hän meinaa lähteä ulkomaille. Ikää alkaa olla sen verran, Korkeakunnas toteaa.

HJK-SJK potkaistaan käyntiin klo 15.00 ja lähetys alkaa puoli tuntia aikaisemmin sekä Jimillä että Ruudussa.

Jesse Happonen