Turkin mestaruustaisto päättyi haastajan hyytymiseen – Pelasiko tönitty tähti viimeisen ottelunsa?

© Kuva: Getty Images
Miten Arsenal pärjää sarjajumbon vieraana? Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Turkin Superliigassa saatiin tälle kaudelle jännittävä huipennus, kun mestaruus ratkaistiin sunnuntaina toiseksi viimeisellä kierroksella kärkikaksikon Galatasarayn ja Basaksehirin keskinäisessä ottelussa. Turkkilaisjätti Galatasaray vei voiton, ja huipensi viikkonsa jo toiseen mestaruuteen. Keskiviikkona se oli voittanut Turkin cup-finaalissa Akhisarsporin, joten tuplamestaruus on paketissa.

Ensimmäistä mestaruuttaan janonut Basaksehir sai pettyä Istanbulin paikallismatsissa pahasti. Se oli ensimmäisen puoliajan jälkeen vielä mestaruudessa kiinni, kun Riad Bajic vei 17. minuutilla vierasjoukkueen johtoon. Etumatka ei kuitenkaan säilynyt, vaan toisella puoliajalla Galatasaray nousi rinnalle ja ohi.

Algerialaislaituri Sofiane Feghouli tasoitti pelin jo päätösjakson toisella minuutilla hienolla saksipotkulla, ja 64. minuutilla nigerialainen Henry Onyekuru teki mestaruuden ratkaisseen voittomaalin. Evertonin lainamiehen maali syntyi vapaapotkun paluupallosta.

Galatasarayn johto Basaksehiriin on ennen päätöskierrosta kolme pistettä, mutta koska Turkissa ratkaisevat tasapisteissä keskinäiset ottelut, on Galatasarayn historian 22. mestaruus varma. Basaksehirille pettymys oli kova, sillä se ei ole voittanut 29-vuotisen historiansa aikana vielä mitään. Cup-finaalissa Basaksehir on nähty kahdesti, ja Superliigan hopeasija oli sille toinen.

Koko kauden kotikentällään ilman tappioita pelanneen Galatasarayn mestaruus vie sen suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen ensi kaudeksi. Basaksehir saa tavoitella paikkaa karsintojen kautta. Eurooppa-liigaan ovat tiensä raivanneet varmuudella jo Besiktas ja Trabzonspor.

Basaksehirin joukkueessa nähtiin tällä kaudella useita legendaarisia pelaajia, tai kenties ilkeämmin sanottuna ”has-beenejä”. Joukkueessa pelasivat muun muassa Gaël ClichyRobinhoArda TuranEljero EliaDemba Ba ja kenties kaikkein tunnetuin tähti, Arsenalista hyvin muistettava Emmanuel Adebayor.

35-vuotias togolaishyökkääjä on valittu muun muassa kahdesti Afrikan vuoden pelaajaksi, mutta miehen meriittilista on pitkästä urasta huolimatta vaatimatonta luettavaa. Tappioita on tullut Englannin Liigacupin finaalissa, FA Cupin finaalissa ja Mestarien liigan finaalissa, ja oikeastaan ainoa voitto on Copa del Reyn voitto Real Madridissa kaudella 2010-2011. Yhtään kansallista mestaruutta ei Adebayor ole saavuttanut, ja nyt sellainen jäi hyvin lähelle.

Sunnuntain ottelun 80. minuutilla Adebayor nousi otsikoihin, kun sivurajan pinnassa syntyi sanaharkkaa. Galatasarayn valmentajalegenda Fatih Terim oli päällepäsmärinä, ja kun Adebayor meni tilannetta selvittelemään, työnsi Galatasaryn pelaaja hänet nurin. Tilanne tallentui myös videolle.

– Fatih Terim tuli vaihtopenkkimme luo. Hän riiteli Robinhon kanssa. Yritin pysäyttää ja rauhoitella häntä. Sen näkee televisiostakin, Adebayor selitti medialle Turkish Football Newsin mukaan.

– Galatasarayn varamaalivahti, tai kuka ikinä hän olikaan, tuli siihen ja työnsi minut kumoon. Olen koko urani ajan vakuuttanut pelaavani reilua peliä ja jatkan sitä urani loppuun asti.

– Nyt olimme lähellä titteliä, 45 minuutin päässä. Onnittelen Galatasarayta.

Togolaishyökkääjä ei ollut varma siitä, onko miehen ura Basaksehirissa – tai kenties ylipäätään – jo ohi.

– En tiedä. Menen kotiin ja nukun yön yli. Keskustelen perheeni kanssa ja päätän sen jälkeen. Kaikki on mahdollista, Adebayor totesi.

– Sain Basaksehirilta paljon. Olen iloinen, että pelasin tässä seurassa. Ehkä tämä oli viimeinen pelini, ehkä ei. Viime kädessä jokainen tietää, että olen onnellinen ihminen.

65-vuotias Fatih Terim, joka tunnetaan myös lempinimellä ”Turkin keisari”, on monien mielestä Turkin kaikkien aikojen paras valmentaja. Terim on valmentanut Turkin maajoukkuetta kolmeen ja Galatasarayta neljään otteeseen, ja voitti nyt Superliigan mestaruuden kahdeksannen kerran.

Terimin temperamentti ei kuitenkaan jäänyt vain loppuhetkien selkkaukseen, vaan hän jatkoi trollaamistaan myös sosiaalisessa mediassa. Kun Basaksehirin valmentaja Abdullah Avci huomautti hienovaraisesti Twitterissä välikohtauksesta, oli Terimin vastaus tyly. Konkarivalmentaja postasi vastaukseksi kylmänviileästi kuvankaappauksen turkkilaisen teksti-tv:n sarjataulukosta.

Miten Arsenal pärjää sarjajumbon vieraana? Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!
Edellinen artikkeliAjax valmistautuu tähtipelaajan lähtöön – argentiinalaispuolustaja haaviin
Seuraava artikkeliRikkooko Bayern München jälleen siirtoennätyksensä? – ”Siirto hyvin mahdollinen”