Huuhkajien puolustaja avasi siirtoaan Norjaan: ”Oli paljon helpompi mennä sinne kuin HJK:hon”

© Kuva: Juha Tamminen

Juha Pirinen siirtyi viime joulukuussa Tromsø IL:n riveihin Norjaan. Suomen A-maajoukkueen laitapuolustaja on napannut heti avauskokoonpanon paikan Simo Valakarin miehistöstä. Hän on pelannut alkukauden kaikki kymmenen sarjaottelua alusta loppuun.

Sopeutumista uuteen ympäristöön helpotti se, että Tromsøssä on todellinen suomalaisarmeija, kun joukkueessa pelaavat Pirisen lisäksi Robert Taylor sekä Onni Valakari. Lisäksi Simo Valakarin valmennusryhmässä fyysisestä valmennuksesta vastaa Juha-Jaakko Ulvila. Suomen kieltä ei kuitenkaan kopissa kuulu.

– Ollaan yhdessä päätetty, ettei hirveästi puhuta suomea kopissa, ettei tule norjalaisilta sellaista kuittia, että suomalaiset puhuvat vain suomea eivätkä ymmärrä mitään. Se on parempi vetää englanniksi. Toki vapaa-ajalla sitten puhutaan suomea, Pirinen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Piriselle oli helppo siirtyä ulkomaille ja uuteen seuraan. Kaksi edellistä kautta HJK:ssa pelannut Pirinen paljasti, että siirtyminen RoPS:sta HJK:hon oli suurempi muutos kuin HJK:sta Tromsøhön.

– Tosi helppo oli sinne mennä kaikin puolin. Itse asiassa se oli paljon helpompi mennä sinne kuin HJK:hon. En tiedä johtuiko se sitten tuollaisesta lappilaisesta tyylistä vai mistä. Jotenkin oli todella helppo päästä joukkueeseen mukaan ja kulttuuri nyt on käytännössä täysin sama kuin Suomessa, Pirinen avaa.

Haastava alkukausi

Joukkueen menestys on kuitenkin jäänyt laihaksi, sillä pistetili on karttunut näissä peleissä vain seitsemän pisteen verran. Pirinen ei ole antanut heikkojen tulosten heijastua mielialaan.

– Meillä on ollut koko ajan tosi hyvä fiilis ja olemme uskoneet siihen hommaan. Totta kai se on kaivanut, että olemme johtaneet pelejä, mutta jätkät ovat tulleet ohitse toisella jaksolla, Pirinen kertoo seurajoukkueensa tilanteesta.

– Uskon, että alamme saamaan voittoja, hän jatkaa.

Yleensä vasemman pakin tontilla pelaava Pirinen on saanut maistaa toista pelipaikkaa parin ottelun verran.

– Kolmen pelaajan puolustuslinjassa olen ollut vasen toppari.

– Siinä ei tarvi juosta ihan niin paljoa. Siinä mielessä helpompi paikka.

Veri vetää kuitenkin kirmaamaan laidalle.

– Kyllä mä haluan sinne vasemmalle. Pääsee hyökkäämään enemmän, mutta kyllä se topparikin menee, Pirinen pyörittelee.

Huuhkajien hengenluoja

Valkeakoskella syntynyt pelimies on tehnyt komean nousun Huuhkajiin viimeisen parin vuoden aikana.

27-vuotias Pirinen kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa edustaa Suomea.

– Näissä on extralataus, kun pelataan Suomen lipulle.

– Seurajoukkuepelit ovat arkisempia, koska elät siinä arjessa joka päivä. Nämä ovat edustustehtäviä, joihin todella syttyy, Pirinen mehustelee.

Vaikka peliaikaa ei tulisikaan, on Pirisellä tärkeä rooli pukukopissa.

– Olen tällainen ekstrovertti-luonne, niin tässä on kentän ulkopuolella oltu aika hyvin jengissä mukana jo pidemmän aikaa. Ehkä olen sellainen pieni hengenluoja tässä Huuhkajissa. Kaikenlaisia vitsejä ja jekkuja heittelen jätkille, Pirinen avaa.

Pirinen voidaan nähdä seuraavan kerran Suomi-paidassa tiistai-iltana, kun Suomi hakee EM-karsinnoissa kolmatta perättäistä voittoaan Liechtensteinin kustannuksella. Ottelu alkaa Suomen aikaa

klo 21.45. Viasat, Viaplay ja Viafree näyttävät Huuhkajien kaikki EM-karsintaottelut ja Nations Leaguen suomeksi selostettuna.

Jesse Happonen, Juho Hirvonen

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!