Huuhkajiin valittu HJK-tähti luki Mika Lehkosuon potkuista lehdestä – arvosti suuresti valmentajan elettä vaikealla hetkellä

© Kuva: Getty Images

HJK:n 20-vuotias laituri Lassi Lappalainen valittiin Huuhkajien mukaan tuleviin karsintaotteluihin Bosnia-Hertsegovinaa ja Liechtensteinia vastaan, vaikka alkukausi HJK:n kanssa on ollut vaikea. Päävalmentajan vaihdos HJK:ssa oli kova paikka, mutta sillä saattaa olla Lappalaiselle vielä todella positiivinen vaikutus.

Lappalainen oli mukana jo edellisissä EM-karsintaotteluissa Italiaa ja Armeniaa vastaan. Italiaa vastaan Lappalainen teki karsintadebyyttiinsä, mutta Armenia-ottelu jäi flunssan takia väliin. Ensikosketus A-maajoukkueen toimintaan tuli tammikuussa Qatarin leirillä.

Lappalainen palasi Rovaniemeltä täksi kaudeksi HJK:hon isoin odotuksin. Kausi on ollut vaikea, mutta A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva luottaa nuorukaiseen ja nosti Lappalaisen mukaan Huuhkajiin.

– On ollut vähän vaikea kausi itselläni ja koko joukkueella. Toisaalta täällä (Huuhkajissa) on mennyt aina ihan hyvin, kun olen mukaan päässyt. Toki sitä vähän mietitytti, että onko siellä katsottu minun otteita, että pienenä yllätyksenä kutsu tuli, mutta ei täysin puskista, Lappalainen kertoo SuomiFutis-sivustolle Kalastajatorpalla, Helsingissä, jossa joukkue majoittuu ennen Tampereelle siirtymistä.

HJK kynti alkukaudesta pahasti, jopa niin pahasti, että lopulta seurajohto näki ainoana vaihtoehtona antaa potkut pitkäaikaiselle päävalmentajalleen Mika Lehkosuolle. Lappalaisen mukaan huhuja oli, mutta ratkaisu tuli lopulta yllätyksenä.

– Kyllä siinä välillä jostain kuului sellaista, että ”Bana” (Lehkosuo) olisi ehkä saamassa potkut, mutta ei se ollut mitenkään varmaa. Kyllä se sinä aamuna aika puskista tuli yhtäkkiä. Ei siitä ollut varoitettu mitenkään, itse taisin lukea asiasta lehdestä. Sen jälkeen tuli sitten ryhmään viesti, että hänet on irtisanottu, Lappalainen kertaa toukokuun 22. päivän tapahtumia.

Lappalainen ei saanut itsestään parasta irti alkukauden aikana Lehkosuon alaisuudessa. Samanlaista lentoa ei olla nähty kuin viime kaudella, kun Lappalainen iski RoPS:ssa tehoja liukuhihnalta. Ennen kaikkea Lappalaisen vahvuudet 1vs1-pelaamisessa eivät ole tulleet parhaalla tavalla esiin. Lappalainen vaatii tehoja itseltään lisää.

– Pelit ovat menneet ihan ok, mutta olen nyt tehnyt kaksi maalia, että eihän siihen missään nimessä voi olla tyytyväinen. Hyökkäyspään pelaajana tehoja pitää tulla. Melkein voisi ajatella niin, että mielummin vähän huonompi peli ja tulisi silti maali tai syöttö. Haastoja pitäisi saada enemmän tehtyä ja niissä saada onnistumisia, Lappalainen analysoi.

Lehkosuo kävi vielä potkut saatuaan hyvästelemässä joukkueen. Lappalainen arvosti tekoa korkealle.

– Minulla on iso kunnioitus Banaa kohtaan, että hän tuli vielä koppiin moikkaamaan ja kertomaan hieman, mitä kävi. Oli se tietysti vähän synkkä ja vaikea hetki. Mutta sitten Toni tuli ja menimme treenaamaan, niin kyllä se aika nopeasti siinä unohtui ja sai fokuksen taas futikseen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Lassi Lappalainen on tehnyt kaksi maalia tällä kaudella Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

HJK palkkasi Lehkosuon tilalle Toni Koskelan, joka nosti Lappalaisen Veikkausliigan eliittiin viime kaudella. Viimeiset ottelut ovat olleet HJK:lta ja myös Lappalaiselta pirteitä. Lappalainen itsekin toteaa, että viimeisissä otteluissa peli on alkanut kulkea paremmin.

– Ei se kenellekään ole kivaa, että koutsi vaihtuu tuolla tavalla. Nyt kun kuitenkin vaihtui, niin kyllä se minulle oli hyvä juttu, että nimenomaan Toni tuli. Hänen kanssaan viime kausi meni hyvin ja toivottavasti nyt tehoja alkaa tulla enemmän.

– Toni on painottanut treeneissä viikon ajan, että tarvitsemme paljon enemmän pystyjuoksuja. Välillä tietysti täytyy pitää palloa ja siihen HJK:ssa riittää laatua, mutta välillä tarvitaan myös nopeita hyökkäyksiä. Niistäkin saadaan hyviä paikkoja, Lappalainen avaa Koskelan tuomia muutoksia HJK:n pelaamiseen.

Näyteikkunassa

Vielä on mahdotonta sanoa, saako Lappalainen tulevissa otteluissa peliaikaa. Huuhkajissa on tällä hetkellä kova kilpailu hyökkäyspään pelipaikoille, eikä Lappalainen varmastikaan alkukauden pohjalta ole ensimmäisenä Kanervan kaavailuissa.

Robin Lod ja Pyry Soiri ovat ehkä ennakkoasetelmissa lähimpänä avauksen paikkaa laidalla, mutta sen lisäksi peliajasta kilpailevat Lappalaisen lisäksi Simon Skrabb, Petteri Forsell ja Robert Taylor. Lappalainen osoitti kuitenkin jo Italiaa vastaan, ettei hän ole A-maajoukkueessa vain hakemassa kokemuksia.

– Ehkä tekeminen vakuutti jollain tavalla, että pääsee kaksi kertaa peräkkäin A-maajoukkueeseen mukaan. Jotain on ainakin tehty oikein.

Huuhkajat on ehtinyt harjoitella yhdessä tiistaina ja keskiviikkona. Lappalainen on omien sanojensa mukaan päässyt heti hyvin vauhtiin mukaan.

– Tuntuu, että jalat liikkuvat hyvin. Joukkueella on hyvät vibat päällä. Kaikilla riittää virtaa ja näyttöhaluja, Lappalainen sanoo jämäkästi.

Nuori laituri on urallaan siinä vaiheessa, että agentin puhelin on varmasti äänellisellä myös öisin. Vaikka alkukausi on ollut hankala, on Lappalainen yksi niistä pelaajista, joka saattaa kuluvan kauden jälkeen, tai jo kauden aikana, suunnata ulkomaille. Siksi onnistumiset maajoukkuepaidassa olisivat erityisen tärkeitä.

– A-maajoukkueen pelejä katsotaan varmaan aika paljon enemmän kuin veikkausliigapelejä. Jos täällä onnistuu hyvin tai tosi hyvin, niin varmasti aukeaa enemmän ikkunoita kuin pelaamalla hyvin Veikkausliigassa. Toivon tietysti, että niitä onnistumisia tulisi täällä. Kyllä minä odotan, että pääsisin pelaamaan ainakin jonkin verran täällä, että saisi annettua näyttöjä, Lappalainen toteaa luottavaisena.

Bosnia-Hertsegovinaa vastaan minuutit saattavat olla tiukassa, mutta Liechtensteinia vastaan Lappalainen voi hyvinkin saada saumansa. Huuhkajat kohtaa ensi lauantaina Bosnia-Hertsegovinan Ratinan stadionilla kello 19. Sen jälkeen joukkue matkustaa Vaduziin, jossa se kohtaa ensi viikon tiistaina Liechtensteinin.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Jamaika – Meksiko | Jamaika venyy! ⭐️⭐️½