Piskuinen, köyhä ja yhdeksän vuoden takaisen maanjäristyksen rajusti ravistelema Haiti jatkoi Pohjois- ja Keski-Amerikan mestaruusturnauksessa Gold Cupissa jättiyllätyksiään, kun se eteni sunnuntain vastaisena yönä turnauksen välieriin. Haiti kukisti puolivälierässään Kanadan 3-2, vaikka se oli puolen tunnin pelin jälkeen jo kahden maalin tappiolla.

Haitin kirin aloitti Sint-Truidenin hyökkääjä Duckens Nazon, joka kavensi 50. minuutilla tilanteeksi 1-2. 20 minuuttia myöhemmin Le Havren Herve Bazile toi Haitin rankkarista tasoihin, ja yllätys oli valmis, kun Agdam Karabakhin puolustaja Wilde-Donald Guerrier viimeisteli 78. minuutilla voittomaalin. Haitin puolustuksessa täydet minuutit huhki viime kaudella Veikkausliigaa RoPS:n paidassa pelannut Jems Geffrard.

Haiti on voittanut turnauksessa kaikki neljä otteluaan, kun se on kaatanut järjestyksessä Bermudan, Nicaraguan, Costa Rican ja nyt Kanadan. Turnaus on ollut tuoreimman FIFA-rankingin sijalla 101 majailevalle Haitille siis jättimenestys.

Gold Cup

@GoldCup
Highlights of the Game presented by Tequila Camarena

@fhfhaiti is the first #GoldCup2019 semifinalist with an outstanding 3-2 win over @CanadaSoccerEN

#HAIvCAN #ThisIsOurs #EstoEsNuestro

Gold Cup

@GoldCup
“The sky is the limit”

Duckens Nazon sees no limit to @fhfhaiti’s #GoldCup2019 run #HAIvCAN #ThisIsOurs

Lunionsuite 🇭🇹

@LunionSuite
The Haiti Gold Cup Win Celebration Continues In The Streets Of Haiti
🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹

Mitch Petit-Frere

@mrpetitfrere
Scenes from Haiti after the historic win vs. Canada

Välieräpaikka on Haitilta upea saavutus, mutta maan jalkapallohistorian suurimmasta menestyksestä ei kuitenkaan voida puhua. 1970-luvulla Haiti nimittäin ylsi kolmesti putkeen maanosan mestaruusturnauksen loppuotteluun ja voittikin kisat kerran, vuonna 1973 (tuolloin turnauksen nimi ei vielä ollut Gold Cup). Haiti selviytyi myös vuoden 1974 MM-kisoihin, joissa se onnistui maalin teossa legendaarista italialaisvahti Dino Zoffia vastaan, vaikka hävisikin kaikki kolme peliään.

Haiti kohtaa välierissä Meksikon, joka raivasi tiensä jatkoon vasta Costa Ricaa vastaan käydyn rankkarikisan kautta. Costa Rican epäonnensoturi oli ratkaisevassa rankkarissa epäonnistunut puolustaja Keysher Fuller. Meksikon Memo Ochoa torjui Fullerin yrityksen.

Gold Cup

@GoldCup
🔊SOUND ON🔊 Escucha el rugido del #NRGStadium con la tapada de Memo Ochoa para darle a México 🇲🇽 la clasificación a semifinales de #GoldCup2019

#EstoEsNuestro #ThisIsOurs #TuCopaOro @miseleccionmx @yosoy8a