Sunnuntai-iltana Le Havressa pelattiin naisten MM-kisojen luultavasti kaikkein odotetuin neljännesvälieräottelu. Kokenut ja erinäisiä henkilökohtaisia ennätyksiä kisoissa uusiksi pannut Brasilia haastoi emäntämaa Ranskan, joka on kisoissa monien mielestä puolustavan mestarin USA:n ykköshaastaja.

Hyvää tunnelmaa ottelussa ylläpitänyt yleisö sai nähdäkseen erittäin hienon, vauhdikkaan ja kiihkeän ottelun. Ranska oli niskan päällä, mutta ei mitenkään ylivoimaiseen tapaan, vaan Brasiliakin rakensi useita hyviä hyökkäyksiä. Kenenkään ei tarvinnut koviin odotuksiinsa pettyä, vaan ottelu oli epäilemättä yksi koko kisojen parhaista.

Ensimmäisellä puoliajalla kotiyleisö sai tuulettaa jo maalia, mutta peliin puuttui jälleen kerran VAR. Sähäkkä Kadidiatou Diani ohitti Brasilian laitapuolustajan ja keskitti. Brasilian maalivahti Barbara haparoi, ja Valerie Gauvin sysäsi pallon verkkoon. Barbara ja Gauvin törmäsivät samalla voimalla toisiinsa ja molemmat jäivät maalin jälkeen nurmen pintaan makaamaan.

Kun Barbaraa ja Gauvinia hoivattiin, kävi erotuomari pyynnöstä tarkistamassa tilanteen VAR-monitoristaan. Ja niinpä vain jälleen kerran tapahtui, että videotarkistus muutti tuomarin päätöksen. Syy saattoi olla rikkeessä tai käsivirheessä, mutta joka tapauksessa tilanne oli hyvin tulkinnanvarainen ja ”fifty-fifty”. Vääryys ei olisi ollut sen kummemmin maalin hyväksyminen kuin hylkääminenkään, mutta tällä kertaa tuomio suosi Brasiliaa.

Toisen puoliajan 7. minuutilla sama kaksikko Diani ja Gauvin olivat jälleen asialla. Tällä kertaa 1-0 myös jäi taululle, eikä tarkastuksia tarvittu. Diani spurttasi jälleen irti puolustajastaan, ja Gauvin ehti matalaan keskitykseen, vaikka kompuroikin aluksi rangaistusalueella. Ranskatar ohjasi pallon terävästi maalivahdin ulottumattomiin.

Nyt Brasilian oli oltava aktiivisempi, ja tasoitus olikin saman tien lähellä. Ranskan maalivahti Sarah Bouhaddi kuitenkin torjui täpärästi Cristianen puskun yläriman kautta takaisin kentälle.

Hieman myöhemmin toppari Wendie Renardilla oli tilaisuus lisätä Ranskan johtoa, mutta puolustus siivosi maaliviivalta voimattoman puskun. Ja kun Ranska ei onnistunut, oli Brasilian vuoro iskeä.

64. minuutilla Brasilia onnistui lyömään taululle 1-1 -numerot, vaikka avustava erotuomari liputtikin hyökkäyksen aluksi paitsioksi. Videotuomarijärjestelmä VAR kuitenkin korjasi tuomion oikeaksi, ja niinpä Thaisan tasoitus hyväksyttiin. Pallo kimposi Thaisalle Renardin louhikkoisesta kosketuksesta, ja brasilialainen ampui tarkasti alanurkkaan.

Tasoitusmaali ei hyydyttänyt ottelua lainkaan, vaan tilanteita syntyi edelleen tasaiseen tahtiin molempiin päihin. Vaikka moni odotti Ranskan ottavan ottelun edetessä yhä tiukemman otteen pelistä itselleen, oli varsinaisella peliajalla lopulta Brasilia lähempänä voittomaalia. Osumia ei kuitenkaan nähty, vaan ottelussa mentiin 1-1 -tilanteessa jatkoajalle.

Myös jatkoajalla kummallakin joukkueella riitti sekä energiaa että hyökkäystahtoa. Brasilia koki kuitenkin kovan kolauksen, kun 34-vuotias maalitykki Cristiane loukkasi nilkkaansa eikä pystynyt jatkamaan peliä. Cristianen korvasi nuori Geyse. Jo aiemmin konkariosaston pelaajista kentän oli jättänyt 41-vuotias Formiga, mahdollisesti ainakin osin saamansa varoituksen vuoksi.

FPL Chancer (Dan) 🇨🇽

@fplchancer
Brazil have been much better than I expected; honestly the better team tonight

That injury to Cristiane might shift the game dynamic tho 🤔

#FRABRA

#FIFAWWC

Jatkoajan ensimmäisen puolikkaan päätteeksi nähtiin hyvät tilanteet molempiin päihin. Ensin Kadidiatou Diani pääsi puskemaan hyvin kulmapotkusta, ja sitten Brasilia oli vastahyökkäyksestä erittäin lähellä maalia. Debinha karkasi vauhdilla vasemmasta laidasta, murtautui rangaistusalueelle ja ohitti jo maalivahdinkin. Pallo oli jo painumassa verkkoon, mutta toppari Griedge Bathy pelasti ranskalaiset suorastaan loistavasti. Bathyn onnistuminen oli koko ottelun hienoimpia, ja epäilemättä ainakin tärkein.

Heti toisen puoliskon alkajaisiksi iski kotijoukkue Ranska, ja katsomo räjähti. Ranska sai vapaapotkun keskialueelta, ja pallo putosi kapteeni Amandine Henryn jalkaan. Henryn silmä-jalka-koordinaatio toimi täydellisesti, kun hän irtosi Monican vartioinnista ja ohjasi pallon alanurkkaan.

Johtomaalista Brasilia ei enää toipunut, ja Brasilia pelasi ottelun lopun kypsästi ja viisaasti. Näin Amandine Henryn osuma jäi 2-1 -voittomaaliksi, ja kisaisäntien MM-turnaus jatkuu. Brasilian kokeneet legendat saivat jälleen kerran pettyä.

Ranska kohtaa puolivälierissä ottelun Espanja-USA -voittajan.