Kesän siirtomarkkinat ovat hiljalleen vasta kuumenemassa, ja vielä monet suomalaispelaajat tulevat vaihtamaan seuraa ennen kauden 2019-2020 alkamista – tai vähän sen jälkeenkin. Siirtoikkunat ovat useimmissa maissa auki vielä reilut kaksi kuukautta, joten aikaa on yhä rutkasti. Jo alkukesä on kuitenkin poikinut hienoja suomalaissiirtoja, joihin tässä jutussa nyt hieman palaamme.

Ensi kaudella nähdään entistäkin terävämpi Pyry Soiri?

Yksi kesäkuun hienoista siirtouutisista oli Huuhkajien laitahyökkääjä Pyry Soirin siirtyminen Tanskan liigan Esbjergiin. Soiri on loistanut ottelusta toiseen Suomen A-maajoukkueessa, mutta Huuhkajien kannalta aiheellista huolta on herättänyt se, että minuutit itävaltalaisessa Admira Wackerissa olivat jääneet todella vähiin.

Soiri teki syyskaudella Admira Wackerille 12 ottelussa kaksi maalia, mutta pian vastuu hupeni olemattomiin. Viimeisen kerran Soiri pelasi Admiran paidassa ennen joulua, vaikka oli koko kevään ajan terveenä. Soirin agentin tehtävää lienee kuitenkin helpottanut se, että Markku Kanervan luottamus on säilynyt koko ajan. Soiri oli Suomen runkopelaajia syksyn Nations Leaguessa, ja pelasi myös kolmessa Suomen neljästä vuoden 2019 maaottelusta. Armeniaa vastaan Soiri teki Robin Lodin esityöstä maalinkin.

Siirto Tanskan Superliigaan oli jota kuinkin parasta, jota Soirin tuoreilla näytöillä saattoi toivoa tapahtuvan. Tanskan ja Itävallan pääsarjat ovat vaikkapa UEFA:n seurajoukkuerankingia mittarina käyttäen jota kuinkin samalla tasolla. Siinä, missä Admira Wacker kuitenkin säilytti paikkansa pääsarjassa vain täpärästi, on Esbjerg Tanskan liigan tuore pronssimitalisti, joka osallistuu kaudella 2019-2020 myös europeleihin.

Ensimmäisessä otteluparissaan Esbjerg kohtaa todennäköisesti Soirin vanhan seuran Shakhtjor Soligorskin, mutta joukkueen iskukyky oli kevätkaudella sitä luokkaa, että ottelupareja voi olla europeleissä luvassa enemmänkin. Lohkovaihepaikkakaan Eurooppa-liigassa ei mikään jättisensaatio olisi.

Soirin on arveltu soveltuvan Esbjergin pelitapaan erinomaisesti. Hyvä merkki oli sekin, että Soiri syötti maalin heti Esbjergin ensimmäisessä, perjantaina pelatussa harjoitusottelussa. Sopeutumista Tanskaan auttanee sekin, että seuratovereinaan Soirilla on peräti kolme muuta suomalaista: Huuhkajistakin tutut Markus Halsti ja Joni Kauko sekä nuori Noah Nurmi.

Tässä vaiheessa kesää uskallan ennustaa, että Soirin siirto tulee osoittautumaan yksi suomalaispelaajien kesän tärkeimmistä. Jos vastuuta ja tehoja alkaa Tanskan Superliigassa tulla, saatetaan syksyn elintärkeissä EM-karsintaotteluissa nähdä entistäkin räväkämpi, rohkeampi ja tehokkaampi Pyry Soiri.

Eredivisiessä taas lisää suomalaisväriä

Seuraavaksi uuden seuran löysi kesäkuussa 18 vuotta täyttänyt toppari Patrik Raitanen, joka siirtyi Liverpoolin akatemiasta Eredivisie-seura Fortuna Sittardiin. Raitanen sai Soirin tavoin uudessa seurassaan lentävän lähdön, sillä hän teki maalin heti ensimmäisessä harjoituspelissään.

Tällä hetkellä Fortuna Sittardilla on ensi kauden kokoonpanossaan vain kolme varsinaista keskuspuolustajaa, joista heistäkin toinen, kapteeni Wessel Dammers viettää polvivamman vuoksi loppukauden sairastuvalla. Liikehdintää pelaajistossa varmasti vielä tapahtuu, mutta mahdollisuuksia nuorella Raitasella lienee peliminuutteihin heti tulokaskaudella. Ja se, jos 18-vuotias suomalainen pääsee heti painimaan Dusan Tadicia ja kumppaneita vastaan, olisi kieltämättä komea saavutus.

Fortuna Sittard säilytti viime kaudella sarjapaikkansa vain niukasti, ja lienee uudella kaudellakin useimmissa peleissään ottava osapuoli. Näillä näkymin hyökkäystehoista asetetaan suuria toiveita joukkueen toisen suomalaisen, KuPS:sta siirtyvän Rasmus Karjalaisen harteille.

Oululaispoika Karjalainen matkasi Kemin ja Kuopion kautta puukenkämaa Hollantiin. Kuva: Juha Tamminen

Fortunan viime kauden kolme tehokkainta hyökkääjää ovat joukkueen jättäneet, joten Karjalainen saanee heti kauden alussa aidon mahdollisuuden avauspaikan vakiinnuttamiseen. Sekin olisi upea saavutus, sillä Kuopiossa vaihtopenkkikin tuli Karjalaiselle hyvin tutuksi. Tavallaan Karjalainenkin on siis ohituskaistalla, sillä jo ”pelkkä” Allsvenskan-siirto olisi ollut selkeä askel eteenpäin.

Maalivahtiosastolla kaksi hyvin yllättävää siirtoa

Astetta yllättävämpi siirto oli sitten 20-vuotiaan suomalaismaalivahdin Samu Volotisen sopimus kyproslaisen Apollon Limassolin kanssa. Ennakkoluulottomuuden puutteesta ei VJS:n kasvattia voi totisesti syyttää, sillä jo joulukuinen siirto Bosnia-Hertsegovinan pääsarjaan tuli suomalaiselle jalkapalloväelle täysin puskista.

Yllätys oli kuitenkin kenties vielä suurempi, kun eurokentiltä hyvin tuttu Apollon Limassol värväsi nuoren suomalaistorjujan, vaikkei tämä pelannut koko lyhyen Bosnian-pestinsä aikana NK Celican joukkueessa ainuttakaan ottelua. Näillä näkymin sveitsiläinen Joël Mall on joukkueen ykkösvahti, mutta ammattimainen ja rutinoitunut Apollon lienee joka tapauksessa vain yhden täyden veikkausliigakauden pelanneelle Volotiselle hyvä kasvualusta.

Ihan muistutukseksi Apollonin tasosta joukkueen vastustajat kahdelta edelliseltä Eurooppa-liigan kaudelta: Lyon, Everton, Atalanta, Lazio, Marseille ja Eintracht Frankfurt. Kaikki siis TOP 5 -liigoista, ja näistä Lazio ja Marseille joutuivat myös Apollonille taipumaan.

Kaikkein hurjin seurasiirto nähtiin kuitenkin naisfutiksen puolella, kun Volotisen virkasisar Katriina Talaslahti sai todellisen unelmasiirron naisten Mestarien liigaa dominoineeseen Lyoniin. Parempaa paikkaa kuin neljästi putkeen Mestarien liigan voittanutta Lyonia on vaikeaa 18-vuotiaalle suurlupaukselle toivoa.

Katriina Talaslahti

@KTalaslahti
New Chapter begins ✍🏼🇫🇷

– Vuonna 2000 syntynyt maalivahti etenee vauhdilla eri etappien läpi. Syyskuussa 21 vuotta täyttävä Katriina Talaslahti on jo voittanut Saksan toisen sarjaportaan Bayern Münchenin reservijoukkueen ykkösvahtina, kaksi vuotta U17-mestaruuden ja neljä vuotta Nürnbergistä siirtymisensä jälkeen. Erittäin lupaava veräjänvartija, Olympique Lyonin esittely nuoresta suomalaisesta kuului.

Espoolaislähtöinen Talaslahti muutti Saksaan jo todella nuorena. Koska peliminuutteja kivikovassa Bayernissa ei tullut, ja A-maajoukkuedebyyttikin on vielä tekemättä, on Talaslahti ehkä suurelle yleisölle vielä hieman tuntematon. Nyt unelmasiirto on kuitenkin tosiasia, eikä tarpeeton vaatimattomuus nuorta maalivahtilupausta kiusaa.

– Bayern oli yksi lempiseuroistani, joten oli unelman täyttymys päästä sinne pelaamaan. Kun aloin seuraamaan vielä tarkemmin naisten jalkapalloa Euroopassa, ymmärsin, että Lyon on vielä parempi. Ei tullut kuitenkaan koskaan mieleen, että pääsisin sinne, ennen kuin minulle tarjottiin sopimusta, Talaslahti kertoi Ylen haastattelussa juhannuksen alla (koko Ylen juttu löytyy täältä).

– Yksi päätavoitteeni on, että minusta tulee maailman paras maalivahti. Tavoitteeni on saada Lyonissa peliaikaa ja hyviä treenejä. Toinen tavoite on päästä Suomen naisten maajoukkueeseen.

Maalivahtiosasto on ollut Helmarien vahvinta osaamisaluetta pitkään Tinja-Riikka Korpelan ja häntä ansiokkaasti sparraneen Minna Meriluodon ansiosta, ja Suomelle on jalostumassa muitakin lupaavia nuoria torjujia.

Lyonissa Talaslahdelle on kuitenkin tie tähtiin auki. Pelaahan samassa joukkueessa valtavasti naisjalkapalloilun supertähtiä. Ballon d’Or-voittaja Ada Hegerberg jäi MM-kisoista sivuun, mutta muuten Ranskan turnauksesta tuttuja eliittipelaajia Talaslahden uusissa seurakavereissa ovat muun muassa ranskalaiset Wendie Renard, Amandine Henry ja Eugénie Le Sommer, Kanadan Kadeisha Buchanan, Englannin Lucy Bronze ja Saksan Dzenifer Maroszan.

On täysin perusteltua väittää Katriina Talaslahden siirtoa yhdeksi suomalaisen naisjalkapalloilun kaikkien aikojen kovimmaksi, eikä miesten puoleltakaan juuri vastaavia siirtoja löydy. Sitä, että Talaslahti ei vielä juniori-ikäisenä lyönyt Bayernin edustusjoukkueessa läpi, ei kannata murehtia, sillä olivathan edessä Itävallan ja Saksan maajoukkuemaalivahdit Manuela Zinsberger ja Laura Benkarth.

Lyonissa nuori suomalainen pääsee kuitenkin luultavimmin nauttimaan Ranskan maajoukkueen ja Lyonin pitkäaikaisen ykkösvahdin Sarah Bouhaddin esimerkistä, sillä Bouhaddi jatkaa tiettävästi seurassa Talaslahden tavoin kolmivuotisella sopimuksella. Talaslahti jatkaa peliuraansa koko naisjalkapalloilun valovoimaisimmassa seurassa lajin supertähtien keskellä, ja luultavasti Etelä-Ranskassa saaduista opeista tulee olemaan kiitollinen vielä koko suomalainen jalkapallo. Aika näyttää, tekeekö tämä ohituskaista Talaslahdesta aikanaan omalla pelipaikallaan koko maailman parhaan.