Naisten MM-kisojen pudotuspeliotteluista ylivoimaisesti suurimman huomion on saanut kohua herättänyt Englanti-Kamerun. Englanti voitti ottelun 3-0, mutta kamerunilaisten käytös on saanut rajua kritiikkiä osakseen. Kamerun kieltäytyi jatkamasta peliä Englannin toisen maalin jälkeen, ja sortui pelin edetessä erittäin koviin otteisiin. Sekä FIFA että Afrikan jalkapalloliitto CAF aikovat ottaa ottelun tapahtumat tutkintaan.

Ottelun kiinalaistuomari Qin Liang on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi, kun hän ei saanut Kamerunia aisoihin. Joukkueen ”ylimääräisestä aikalisästä” ei noussut ainuttakaan varoitusta, ja yksikään kamerunilainen ei tullut ulosajetuksi, vaikka punaisen kortin arvoisia rikkeitä nähtiin joidenkin mielestä peräti kolme.

Nyt englantilainen Telegraph paljastaa, että Qin Liang jätti kahdesti huomiotta videotuomarien kehotukset. Tällä hän pyrki välttämään sen, että Kamerunin joukkue olisi marssinut ulos kentältä.

VAR-tuomarien mukaan Englannille olisi voinut kuulua rankkari, kun Fran Kirby kaadettiin sääntöjen vastaisesti. Videohuoneesta suositeltiin myös kamerunilaispelaaja Alexandra Takoundan ulosajoa, kun tämä jyräsi lisäajalla sivurajan tuntumassa todella rajusti ja tahallisesti Englannin Steph Houghtonin. Houghton sai tilanteessa nilkkavamman. Liang tarkisti tilanteen videolta, mutta tyytyi punaisen kortin sijaan pelkkään varoitukseen.

[readmore from=Naisten-mm-kisat-2019]

Qin Liang halusi välttää ottelun keskeytyksen, ja teki Telegraphin tietojen mukaan FIFA:nkin mielestä oikean päätöksen.

FIFA:n ottelututkinnan uskotaan valmistuvan tiistaina. Otteluraporttiin Liangin esitys on arvosteltu arvosanalla ”hyvä”, ja jokainen päätös ja VAR:in käyttö on tulkittu ”oikeaksi”.

FIFA voi periaatteessa rankaista Takoundaa taklauksestaan joko pelikiellolla tai sakoilla myös jälkikäteen.