Kamerunin kiukutellut ärripurrijoukkue myrskyn silmässä – ”Huonointa ja vahingollisinta käytöstä MM-kisoissa, ei paranna naisfutiksen mainetta”

© Kuva: Getty Images
Veikkausliigassa FC Inter - RoPS! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Kamerun sai hyvästellä naisten MM-kisanäyttämöt, kun Englanti eteni ansaitusti puolivälieriin 3-0 -voittonsa myötä (lue pelistä lisää). Englannin maaleja enemmän ottelussa on kuitenkin puhunut Kamerunin pelaajien käytös, sillä ”Lannistumattomia naarasleijonia” voi hyvällä syyllä tituleerata huonoiksi häviäjiksi.

Ottelun kiinalaistuomari ei onnistunut erityisen hyvin, mutta helpoksi iltaa ei tehnyt myöskään kamerunilaisten jatkuva protestointi. Jo epäsuora vapaapotku – josta syntyi Englannin ensimmäinen maali – sai tunteet kuumenemaan, mutta kunnolla päreet alkoivat palaa, kun Englannin 2-0 -maali hyväksyttiin avausjakson lopulla videotarkistuksen jälkeen.

Tällöin Kamerunin joukkue kieltäytyi panemasta peliä käyntiin, ja vietti keskiympyrän tuntumassa ”ylimääräistä aikalisää”.

Toisella jaksolla tunnelma lämpeni entisestään, kun Kamerunilta hylättiin VAR-tarkistuksen jälkeen – jälleen aivan oikein – kavennusmaali. Tämän jälkeen pelissä nähtiin vielä kolme mahdollisesti punaisen arvoista rikettä – Yvonne Leukon kyynärpäälyönti Nikita Parrisin kasvoihin ja vaihtopelaaja Alexandra Takoundan ylikova rynniminen Steph Houghtonin jaloille lisäajalla – mutta molemmista tuomari nosti vain keltaisen. Augustine Ejangue tiettävästi myös sylkäisi englantilaispelaajaa Toni Duggania päin, erotuomarin suuntaan samalla katsoen.

Paikan päällä Valenciennesissa ollut Telegraphin toimittaja Luke Edwards tuomitsi kamerunilaisten käytöksen jyrkästi ja väitti sen vahingoittavan naisjalkapalloilun mainetta. Edwards esittää samalla Kamerunia kohtaan tuoreitakin syytöksiä.

– Joukkue kieltäytyy aloittamasta peliä vastustajan tehtyä maalin, koska VAR-tarkistus aivan oikein hylkää väärän paitsioliputuksen, ympäröi erotuomaria ja hidastuttaa peliä useilla minuuteilla palaverillaan, ilmeisesti päättääkseen, jatkaako peliä vai ei.

– Pelaajat ja valmennusjohto villisti syyttämässä tuomareita ja FIFA:a rasismista näiden poistuessa kentältä, koska he kokivat tuomioiden menneen heitä vastaan (toim. huom.: Kamerunin valmentaja kiisti nämä syytökset pelinjälkeisessä haastattelussa).

– Sen jälkeen useat Kamerunin pelaajat uhkailemassa taas kentältä poistumisella, kun VAR hylkäsi heiltä toisella puoliajalla maalin – oikeutetusti – koska keskityksen antanut pelaaja oli tilanteenrakentelussa paitsiossa, Edwards jatkaa syytelistaa.

– Tämä oli ehkä huonointa, kärttyisintä ja mahdollisesti vahingollisinta MM-kisoissa nähtyä käytöstä. Se, että pelaajat eivät näytä ymmärtävän paitsiosääntöä ja VAR:in käyttöä, ei paranna lainkaan naisten jalkapalloilun mainetta.

– Kun uhkaa keskeyttää pelin, koska asiat eivät suju mielen mukaan, pilkkaa ajatusta vakavasta, ammattimaisesta turnauksesta. Osa Kamerunin käytöksestä oli häpeällistä, Edwards julistaa.

Myös Englannin päävalmentaja Phil Neville oli pelin jälkeen hyvin tuohtunut.

– Tämä ei ollut jalkapalloa, eikä sellaista käytöstä, jota haluan jalkapalloilijoilta nähdä. En voi sanoa nauttineeni pelistä, eivätkä pelaajanikaan nauttineet. Peli näytettiin kaikkialla maailmassa, mutta tällaista emme halua nuorten tyttöjen katsovan, Neville puuskahti TV-haastattelussa.

Lehdistötilaisuudessa Nevillen paasaus jatkui.

– Yksi: Steph Houghton oli pelin paras pelaaja, ja hän ei ole täällä siksi, koska hän on hoitopöydällä, kaikkien näkemän taklauksen takia. Hänen täytyy toipua, sillä hänellä on kovia kipuja. Se ei ole tällä kertaa FIFA:n syy.

– Toisekseen, tulin näihin MM-kisoihin menestymään ja olemaan osa sitä, kuinka parannamme naisten jalkapalloilun globaalia näkyvyyttä. Halusimme panna shown pystyyn. Nyt olin häpeissäni. Olin ylpeä peliesityksestäme olosuhteissa, jollaisia en ole ennen nähnyt. Olen täysin ja syvästi häpeissäni vastustajan takia.

Veikkausliigassa FC Inter - RoPS! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!