Rasmus Karjalainen saa jopa kesken pelin vinkkejä taustajoukoissa häärivältä entiseltä hyökkääjätähdeltä – maalintekoa rakastava himoharjoittelija on valmis ulkomaille

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien ja Kuopion Palloseuran 23-vuotias hyökkääjä Rasmus Karjalainen on tällä hetkellä kuuma nimi siirtomarkkinoilla. Huhut ovat viemässä Karjalaista Hollantiin. Mies kertoi SuomiFutis-sivustolle määrätietoisesta harjoittelustaan ja siitä, minkälainen rooli ruotsalaisella legendahyökkääjä Marcus Allbäckillä on Karjalaisen taustajoukoissa.

Tuoreimpien tietojen mukaan KuPS olisi hylännyt hollantilaisen Fortuna Sittardin tekemän tarjouksen Karjalaisesta, mutta neuvottelut jatkuvat yhä. Karjalainen on aina ollut hyvin tavoitteellinen pelaaja. Kuusi vuotta sitten nuorukainen latasi itselleen kovat tavoitteet pelattuaan vielä Kakkosta Oulun Luistinseuran riveissä.

Silloin 17-vuotias hyökkääjä asetti itselleen kuuden vuoden tavoitteen, jonka päätepysäkkinä oli siirto ulkomaille. Nyt Karjalaisella on käynnissä tuo maaginen kuudes vuosi. Näillä näkymin tavoitteessa tullaan pysymään ja Karjalainen siirtyy viimeistään kauden jälkeen ulkomaille, ehkä jo kesken kauden.

Tavoitteeseen kuului myös välietappeja. Karjalainen antoi itselleen aina kaksi vuotta aikaa per sarjataso. Kakkosessa Karjalainen vietti kaksi kautta OLS:n ja SJK Akatemian riveissä. Sen jälkeen edessä oli siirto Ykkösessä pelaavaan AC Ouluun. Ykkösessä ei vierähtänyt kuin yksi kausi, jonka jälkeen tie vei jo Veikkausliigaan PS Kemin riveihin.

Läpimurto onnistui heti ensimmäisellä kaudella Veikkausliigassa. Kahdeksan maalia ja vuoden tulokaspalkinto nostivat Karjalaisen kaikkien huulille, ja matka jatkui Kuopioon. Viime kaudella Karjalainen tuplasi maalimääränsä. Tavoite ulkomailla pelaamisesta näytti täyttyvän jo ennen määräaikaansa, mutta lopulta Karjalainen jäi vielä Kuopioon. Tällä kaudella Karjalainen on onnistunut kolmesti maalinteossa. Alkukausi on ollut ajoittain haastava.

– Ei ole ollut niin räväkkä alkukausi kuin viime vuonna, jolloin taisi olla tähän aikaan jo kymmenen maalia. Siinä mielessä olen ollut pettynyt. Toki nyt on ollut vähän erilainen rooli eikä me joukkueena luoda ihan niin paljon maalipaikkoja kuin viime vuonna.

– Kun maaleja ei ole niin paljon tullut, niin silloin pitää yrittää olla mahdollisimman hyvä muuten. En voi sanoa, että olisin tyytyväinen alkukauteen, mutta kolme maalia on tullut ja joukkueena olemme aika hyvin kärjen tuntumassa, joten tästä on hyvä jatkaa. Oma peli varmasti paranee, kun joukkueen peli paranee, Karjalainen kertoi SuomiFutis-sivustolle viime viikolla Kalastajatorpalla, Helsingissä.

Peilistä kovimmat paineet

KuPS-hyökkääjä ei ole Veikkausliigassa enää nuori ja lupaava hyökkääjä, vaan hyvässä iässä oleva tähtipelaaja. Kun maaleja ei ole tullut samaan tahtiin kuin viime vuonna, voisi kuvitella, että paineet kasautuvat. Karjalaisen kohdalla pahin vihollinen löytyy kuitenkin peilistä.

– En käytä aikaani siihen, että lukisin, mitä minusta kirjoitetaan. Se on minusta epäolennaista.

Kritiikin pitää tulla oikealta henkilöltä, jotta Karjalainen antaa sille jonkinlaista arvoa.

– Sen pitää olla sellainen henkilö, jonka mielipiteelle annan arvoa tai joka pystyy auttamaan minua. Jos joku huippupelaaja tai valmentaja tulee minulle sanomaan, että pitää tehdä tuo ja tuo paremmin, niin totta kai sitä kuuntelen.

– Itse minä itselleni luon isoimmat paineeni, Karjalainen muistutti.

Veikkausliigakauden avausottelussa RoPS:ia vastaan Karjalainen aloitti vaihtopenkiltä ja sai lopusta 14 minuttia peliaikaa. Tasapeliin päättyneen ottelun jälkeen selostaja Juuso Ikonen latasi Twitteriin videon, jossa Karjalainen harjoitteli maalien tekemistä, kun muut pelaajat olivat jo suunnanneet pukukoppiin.

Jos et näe alla olevaa videota, voit katsoa sen täältä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Karjalaisen mukaan kyseessä ei ollut mikään poikkeus. Jotta voi tehdä maaleja, sitä pitää harjoitella tuhansia ja tuhansia kertoja.

– Olen tehnyt sitä aina Oulun ajoista lähtien. Ei se ole siitä kiinni, että haluaisin jotenkin näyttää, että treenaan paljon. Olen sellainen, että nautin laukoa ja tehdä maaleja. Tykkään yleensäkin käydä potkimassa. Pelin jälkeen siinä on yleensä hyvä lämpö päällä, ja jos ei tule peliaikaa, niin sitten sitä haluaa tehdä maaleja. Pelasin siinä pelissä vartin lopusta ja jäi tosi iso nälkä, kun olisin halunnut ratkaista sen pelin.

– Jos et pääse kentälle, sinun pitää harjoitella enemmän. Se on ihan sama, kuinka monta maalia olet tehnyt viime kaudella.

Karjalaisen sanoista huokuu määrätietoisuus.

Marcus Allbäck neuvomassa

Yksi niistä henkilöistä, joita Karjalainen kuuntelee herkällä korvalla, on Marcus Allbäck, Ruotsin A-maajoukkueen entinen hyökkääjä, joka pelasi komean uran muun muassa Englannissa, Saksassa ja Tanskassa. Allbäck työskentelee Karjalaisen taustajoukoissa, agentuaari MD Managementissa, jonka perustaja on Bundesliigassa ja Serie A:ssa urallaan pelannut hyökkääjä Martin Dahlin.

Dahlin ja Allbäck ovat Karjalaisen urasuunnittelussa erittäin keskeisessä roolissa. Kun Allbäck kommentoi Karjalaisen pelaamista, KuPS-hyökkääjä kuuntelee tarkkaan.

– Saan Allbäckiltä sellaisia pieniä viilauksen aiheita ja sitten taas välillä puhutaan isommasta kokonaiskuvasta. Hän katsoo minun pelini, ja näkee sieltä sellaisia asioita, joita en itse näe. Vinkkejä tulee esimerkiksi boksissa liikkumiseen liittyvissä asioissa. Se on minulle todella iso asia, että saan sellaisia neuvoja.

Konkreettisella tasolla Karjalainen kertoo esimerkin A-maajoukkueen Qatarin leiritykseltä viime tammikuulta. Esimerkki myös korostaa sitä, kuinka tarkasti Karjalaisen otteita seurataan. Kyseessä kun voi olla Allbäckille vielä arvokas mies.

– Pelasimme Ruotsia vastaan, ja hän oli lähettänyt minulle jo puoliajalla tekstiviestin, että pitäisi boksissa tehtävissä juoksuissa mennä enemmän toppareiden väliin ja etutolppaa kohti. Näin vasta pelin jälkeen viestin, mutta kun katsoin pelin, niin näinhän se oli. Tuollainen yksinkertainen asia, mutta erittäin hyvä pointti. Huomasin, että tein vähän väärään kohtaan omat juoksuni.

Hedelmät kerättiin seuraavassa ottelussa Viroa vastaan.

– Pääsin kentälle lopussa, Lappalaisen Lade (Lassi) pisti siihen pallon ja tein siitä ensimmäisen maalini A-maajoukkueessa. Eihän niistä vinkeistä aina tule palkintoa samantien, mutta pitkällä tähtäimellä kun alkaa tekemään enemmän oikeita valintoja kuin vääriä.

6 vuoden suunnitelma toteutuu

Selvää on, että Karjalaisen seuraava askel on ulkomailla. Milloin siirto tapahtuu, sitä on vaikea vielä ennakoida. Fakta on se, että mikäli KuPS haluaa Karjalaisesta kunnollisen siirtokorvauksen, täytyy mies myydä vielä kesän siirtoikkunassa. Karjalainen ei ota stressiä siitä, milloin siirto tapahtuu. Fokus on päivittäisessä tekemisessä Kuopiossa ja nyt toki Huuhkajissa.

– Niin kauan kuin KuPS ei ilmoita minulle hyväksyneensä jotain tarjousta, annan sata prosenttia KuPS:lle. Täytyy lähteä sellaiseen paikkaan, joka on pelillisesti oikea paikka. Jos sellainen tulee kohdalle ja KuPS pääsee siitä sopuun. Se on myös KuPS:lle todella tärkeää, että se on oikea paikka, Karjalainen avasi.

Karjalaisen toive on, että ulkomaanpesti löytyisi Hollannista, Tanskasta tai Ruotsista. Maanantaina hollantilaislähteiden mukaan uutisoitu tarjous tuli Hollannista, joka sopisi Karjalaiselle omien sanojensa mukaan hyvin.

– Tiedän että hollantilainen jalkapallo sopisi minun tyyliselleni pelaajalle tosi hyvin. Hollanti on sellainen paikka, mihin todellakin haluaisin lähteä.

Sitä, milloin ja mihin siirto tapahtuu, on vaikea vielä ennakoida. Karjalainen on kuitenkin pelaajana valmis aloittamaan uransa ulkomailla.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.