Näkökulma: Honka on yhden askeleen päässä Suomen mestaruudesta – ”Kaikki palaset kohdallaan, paitsi yksi pelipaikka”

© Kuva: Juha Tamminen
Valioliigassa rästipeli West Ham - Liverpool! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

Honka voitti lauantaina HIFK:n lukemin 3-0. Espoolaiset pelasivat vahvan perusottelun, jossa se jyräsi koneen lailla HIFK:n yli.

Vesa Vasaran porukka oli ottelun alussa jopa ylivoimainen, kun se mursi HIFK:n aggressiivisen prässin pelaamalla rondoa HIFK:n kärkipelaajia vastaan. Esimerkiksi Duarte Tammilehdon tukiliikkeet pelintekoalueella olivat loistavasti ajoitettu.

Vasara näytti myös ottelukohtaista valmennustaitoaan. Joukkue laski johtomaalinsa jälkeen puolustuspelissään linjat alas ja pysäytti matalalla blokillaan HIFK:n yksiulotteisen pystysuunnan rakentelun.

Hongan peli on klassista pallonhallinnan kautta pelaamista. Honka pyrkii etenemään vastustajan prässiäkin vastaan lyhyin syötöin ja linja kerrallaan maalipaikkoihin. Koska syöttöjä on enemmän, nostaa se oman alueen pallon menettämisen riskitasoja, kuin jalkapallo, jossa vastustajan prässi ylitetään yhdellä pitkällä syötöllä.

Toisaalta Hongan strategia saa aikaan valtavan paljon laadukkaita etenemisiä vastustajan kenttäkolmannekselle. Pelaajat ovat lähellä toisiaan ja pallo pysyy kontrollissa, mikä mahdollistaa etenemisen nimenomaan laadukkaisiin hyökkäyspään tilanteisiin ja sitä kautta maalipaikkoihin.

Hongan pelitapa, jossa se nostaa etenemisen laatua, mutta kasvattaa riskiä pallonmenetykseen, nostaa pelin maaliodotteita. Asia on looginen. Kun Honka pääsee etenemään, on oma ryhmä kasassa ja vastustaja pelattu taitavasti ulos. Mutta, kun omalta alueelta tullaan lyhyin syötöin, kostautuvat menetykset joskus vastustajan maalipaikkoina.

Esimerkiksi Ilves pelaa päinvastaisen filosofian kautta. Ilves neutralisoi oman alueen pallonmenetykset ylittämällä esimerkiksi maalipotkuissa vastustajan prässin, muttei saavu Hongan tavoin laadukkaasti hyökkäysalueelle. Ilveksen otteluissa maaliodotteet ovat pienempiä, kuin Hongan peleissä.

On painotettava, että Honka toteuttaa peliajatustaan erittäin hyvin. Vesa Vasara on muovaa taitavasti Hongan pallonhallinnassa muotoon 3-4-2-1 ja puolustaessa joukkue luottaa aluepainotteiseen 4-4-2-muotoon. Pelaajat tekevät täsmällisiä tukiliikkeitä ja etenevät taitavasti.

Siksi Hongan on pelattava juuri, kuten Honka tällä hetkellä pelaa.

Mutta, koska Hongan peleissä tulee todennäköisesti keskimäärin enemmän maaleja, kuin esimerkiksi Ilveksen peleissä, on sen itsekin tehtävä niitä enemmän. Honka on KuPS:n ja Interin jälkeen kuitenkin vasta sarjan kolmanneksi eniten maaleja tehnyt joukkue. Jos Honka olisi osunut edes muutamia kertoja enemmän kauden ensimmäisen puoliskon aikana, olisi se Ilveksen tasolla pistetahdissa.

Honka on jäänyt tällä kaudella nollille HIFK:ta sekä KPV:tä vastaan. Se kertoo, että vieläkin tehokkaampi eteneminen ja maalipaikan luonnin sekä maalien tekemisen tehot ovat ajoittain olleet hukassa. Honka on tehnyt 1,53 maalia ottelua kohden tällä kaudella. Se on kohtalaisesti, muttei sen pelitapaan suhteutettuna riittävästi.

Hongan pelistä huokuu loistava rakenne ja vahva identiteetti. HIFK-pelissä Honka esitteli vahvaa peruspelaamistaan laajalla rintamalla – ja oli tehokas boksissa. Se, miten se loi ensimmäisen jakson alussa ylivoimat HIFK:n ensimmäistä linjaa vastaan ja eteni monipuolisesti, oli mestarin jalkapalloa.

Mutta, Hongan peli myös huutaa viimeistä tappajanvaistoa vastustajan boksiin silloin, kun sitä tarvitaan. Liian usein on nähty pelejä, joissa HIFK-ottelun kaltaisia onnistumisia ei olla saatu aikaiseksi.

Yksi merkittävä syy on se, että Honka pelaa käytännössä ilman ysipaikan pelaajaa. Hongan paras maalintekijä on seitsemän maalia tehnyt Borjas Martin, mutta hän on puhtaimmillaan alemman hyökkääjän roolissa. Juha Hakola on tehnyt kolme maalia. Maalintekijäksi hankittu Luis Silva on osunut vain kolme kertaa, eikä ole osoittautunut Veikkausliigan tasolle riittävän isoksi ja monipuoliseksi uhkaksi.

Jos Luis Silvaan käytetyt rahat olisi käytetty täydellisesti, Honka olisi sarjan mestarisuosikki numero yksi.

Hongan kilpailijat, KuPS, Ilves ja Inter, omaavat kaikki peliaikaan suhteutettuna todella vaaralliset ysipaikan aseet.

Fakta on, että Hongalla on Suomen mestaruutta ajatellen kaikki kollektiiviset ja pelaajistoon liittyvät palikat kohdallaan, paitsi todellinen boksiuhka ja ylimmän linjan täsmäase. Näitä elementtejä joukkueet hankkivat siirtomarkkinoilta, sillä kyseisiä asioita on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta, valmentaa ja opettaa myöhäisvaiheessa.

Honka taistelee tosissaan mestaruudesta, mutta antaa kilpailijoilleen tasoitusta pelaamalla ilman mitat täyttävää ysipaikan pelaajaa.

Hongalla on nyt kolme vaihtoehtoa. Se voi toivoa, että tämänhetkinen hyökkäysmateriaali ja maalintekotahti riittää mestaruuteen. Tai, se voi yrittää nykyisellä pelaajamateriaalilla koittaa kohottaa maalintekotahtia vieläkin kovemmaksi. Tai, sen on saatava päästettyjen maalien tahti hieman alle yhden maalin per peli.

Jussi Leppälahti


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.

Valioliigassa rästipeli West Ham - Liverpool! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!