Näkökulma: Miksi Sebastian Dahlström on HJK:n luottopelaaja? – ”Harvalla Veikkausliigan pelaajalla ne taidot hallussa”

© Kuva: Juha Tamminen

HJK pelaa tänään tärkeän Mestareiden Liigan karsintaottelun HB Tórshavnia vastaan. Ensimmäinen ottelu päättyi HJK:n 3-0-voittoon.

Siinä ottelussa, kuten Stadin Derbyssäkin, HJK:n ylimpänä kaksikkona pelasi Sebastian Dahlström ja Evans Mensah. Tähän kaksikkoon on Toni Koskela luottanut ja luottanee isoksi osaksi jatkossakin, koska Eetu Vertaisen maalihanat ovat olleet tukossa ja HJK:n hyökkäyspään hankinnat ovat olleet kukin mistäkin syystä poissa kentiltä.

Kapteeni Dahlström oli Mika Lehkosuon ja on nyt Toni Koskelan luottomies. Se voi olla monen mielestä yllättävää, sillä Dahlström ei ole pelaajana säkenöivä otteluiden ratkaisija. Hän on tehnyt tällä kaudella vain kaksi maalia, eikä ole antanut yhtäkään maalisyöttöä. Ne olisivat pitäviä argumentteja sivuuttaa Dahlström ulos avauskokoonpanosta.

Mutta jotain Dahlströmissä on, kun valmentajat häneen luottavat. Se jokin on hänen pelikäsityksessään. Räjähtävyyttä, jalkojen liiketaitoja ja kykyä ohittaa vastustajia Dahlström paikkaa kollektiivisen jalkapallon ymmärryksellään – jokaisessa neljässä eri pelin vaiheessa.

Puolustuspeliin liittyen yksi esimerkkitilanne avaa, mitä tarkoitetaan puolustuspelin käsityksellä. Stadin Derbyssä taktinen tausta-asetelma oli se, että HIFK pelasi yhdellä keskikentän pohjapelaajalla, joten HJK:n kahden ylimmän pelaajan oli huolehdittava HIFK:n ”alakolmikosta”, eli toppareista ja alemmasta keskikenttäpelaajasta. Toni Koskela antoi sinne HIFK:lle numeraalisen ylivoiman, jotta hän sai itse muualle numeraalisen ylivoiman.

Tämä tarkoittaa sitä, että HJK:n kahden ylimmän pelaajan oli osattava alueellisen numeraalisen alivoimatilanteen perus-, ja syventävät periaatteet. Ne ovat hyvin harvalla Veikkausliigan pelaajalla hallussa.

Ottelua oli pelattu 21 minuuttia ja 15 sekuntia. HIFK avasi pelin maalivahdilta vasemmalle topparille ja siitä takaisin maalivahdille. Nyt Dahlströmin oli huolehdittava, ettei HIFK pääse avaamaan hänen ja Mensahin välistä, joten hän ohjasi pelin HIFK:n alemman keskikentän sijaan oikealle topparille.

Tuukka Andberg käytti pallon maalivahdilla, sai sen takaisin ja syötti laitakaistalle oikealle puolustajalle. Nyt Dahlström oli onnistunut ohjaamaan pelin laitakaistalle, johon HJK sen haluaa pelissään ohjata.

Tässä tilanteessa Evans Mensahin pitäisi jättää HIFK:n painottoman puolen toppari vapaaksi ja liikkua merkkaamaan pelaajaa painolliselle puolelle, mutta hän ei puutteellisten puolustuspelitaitojensa takia sitä tee.

Onneksi Dahlström on kuitenkin pyöräyttänyt tilanteessa päätään ja havainnoinut, että HIFK:n alempi keskikenttäpelaaja jää vapaaksi. Jos HIFK:n laitapuolustaja saisi syötön tälle läpi, olisi HIFK HJK:n prässistä ulos. Dahlström sulkee kyseisen syötön, ja HIFK kierrättää alakautta toiselle puolelle, johon Mensah saa paineistuksen aikaiseksi. Dahlström on luonnollisesti sielläkin sulkemassa HIFK:n pelintekoaluesyötön pois. HIFK potkaisee pitkän pallon ja menettää pallonhallinnan HJK:lle.

Tilanne oli yksi esimerkki siitä, millaisten pelitekojen avulla voitetaan pelejä. Ei saksipotkuilla, eikä sirkustempuilla, vaan laadukkaalla ja järkevällä pelaamisella, joka tuottaa joukkueelle voitollista pelin virtaa.

Puolustuspelitaitojen lisäksi Dahlströmin luotettavuutta kannattaa otteluita katsellessa seurata hyökkäypelissäkin. Kannattaa seurata, miten hän esimerkiksi kylkipeliasennollaan tarjoaa tuen pallolliselle pelaajalle, jotta tämä ei menettäisi palloa. Kannattaa seurata, miten Dahlström pelaa muissa vaiheissa, kuin niissä vaiheissa, joissa lyödään oma nimi seuraavan päivän lehteen.

On selvä asia, että HJK:ssa voisi pelata kymppipaikalla pelaaja, joka tekee enemmän pelin lopputehoja, kuin Dahlström. Mutta on myös selvä asia, että jos pelaaja ei osaa osallistua jokaiseen neljään pelin vaiheeseen laadukkaasti, ei HJK:n kymppipaikalla voi menestyksekkäästi pelata.

Voi olla, että Dahlström olisi vielä hyödyllisempi pelaaja alemmas roolitettuna, jotta hänen ei tarvitse stressata maalisyötöistä ja maaleista. Hän olisi ehkä toimivampi palanen HJK:ssa, jos hän pelaisi aiemmissa hyökkäyspelin vaiheissa. Mutta se vaatisi, että HJK:lla olisi heittää kymppipaikalle laadukas neljän pelin vaiheen pelaaja.

Dahlström on ollut helppo valinta kentälle, sillä hän on yksi niistä HJK:n pelaajista, joihin voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Jussi Leppälahti


Inter – HIFK | HIFK pulassa! ⭐️⭐️⭐️⭐️