Näkökulma: Suomella olisi voinut olla huippulaadukas hyökkäyspari – nyt katseet kohdistuvat Roman Eremenkon sijaan haalariosastoon

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi perjantaina Huucast-puheohjelmassa ikävän uutisen suomalaiskannattajien kannalta. Rostovissa, Venäjän liigassa, vahvaa kautta pelaava Roman Eremenko jää pois maajoukkueesta ainakin käynnissä olevien EM-karsintojen osalta.

Eremenko on doping-kärystä aiheutuneen pelikieltonsa jälkeen päässyt erinomaiseen pelikuntoon Venäjällä. Kymppipaikalla alkukaudella yhtä peliä lukuun ottamatta täydet minuutit pelannut Eremenko on tehnyt kuuteen otteluun yhden maalin ja antanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Kuntonsa puolesta Eremenko olisi ollut selkeä valinta Huuhkajien joukkueeseen tuleviin EM-karsintaotteluihin Kreikkaa ja Italiaa vastaan.

Eremenkon valintaa olisi puoltanut myös se, että Rostovissa mies on päässyt pelaamaan lempipaikallaan, hyökkäävänä keskikenttäpelaajana. Kyseinen rooli olisi luultavasti ollut tarjolla myös Huuhkajissa, tulikuuman Teemu Pukin alapuolella.

Jos mietitään kylmästi pelaajien tasoa, olisi Eremenko suorastaan kävellyt tuolle pelipaikalle Huuhkajissa. Rooli sopisi vieläpä erinomaisesti Kanervan pelitapaan, jossa peliryhmitys on pääasiassa ollut hyökätessä 4-4-1-1 ja puolustaessa 4-4-2.

Eremenko olisi luonut Pukin kanssa Suomelle todella pätevän parivaljakon hyökkäykseen. Siihen kun olisi lisännyt vielä oikealla laidalla viihtyvän ja erinomaisesti Pukin kanssa yhteen pelaavan Robin Lodin, olisi Suomella ollut erittäin laadukas hyökkäystrio kasassa.

Kuka tilalle?

No näin ei käynyt. Eremenkoa ei Huuhkajissa nähdä tulevissa otteluissa, ja samalla Kanerva ilmoitti myös, ettei Eremenkoa nähdä karsinnoissa ollenkaan. Päätös oli Kanervalta suoraselkäinen. Kanerva haluaa jokaisen pelaajan sitoutuvan joukkueeseen.

Karua kieltä Eremenkon poisjäännin merkityksestä kertoo se fakta, että tällä hetkellä Huuhkajien toiseksi hyökkääjäksi vahvimmin ehdolla on BATE Borisovissa pelaava Jasse Tuominen. Venäjän liigan tähtipelaajan korvaisi siis Valko-Venäjän pääsarjassa rotaatiohyökkääjänä tunnettu Tuominen. Paperilla skenaario kuulostaa melko huolestuttavalta.

Vaihtoehtoina ovat myös Augsburgissa Bundesliigaa pelaava Fredrik Jensen, MLS:ään siirtynyt Lassi Lappalainen, Ruotsissa paikallaan polkeva Simon Skrabb, Norjaan siirtynyt ja Liechtensteinia vastaan osunut Benjamin Källman sekä HJK:ssa vahvasti esiintynyt Petteri Forsell. Lisäksi Robin Lodia voi käyttää myös kymppipaikalla, mutta yhteistyö Pukin kanssa on sujunut erinomaisesti Lodin pelatessa laidalla.

Edellä mainituista vaihtoehdoista vaakakuppi kallistuu Tuomiseen, joka on viime aikoina saanut kiitettävästi peliaikaa BATE:ssa. Onnistumisia on myös tullut maalinteon merkeissä.

Ei sittenkään niin huono asia

Paperilla Eremenko olisi ehdottomasti laadukkaampi vaihtoehto hyökkäykseen kuin Jasse Tuominen. Epätoivoon ei silti ole mitään syytä. Tuominen tuo puolustussuuntaan jopa paremman vaihtoehdon Kanervalle kuin Eremenko, tai kukaan edellä mainituista.

Tuominen osoitti jo Nations Leaguen otteluissa tärkeytensä nimenomaan puolustussuuntaan. Maaleja mies ei hyvistä paikoista huolimatta tehnyt, mutta puolustuksellisesti hän oli erinomainen.

Kanervan pelitavassa hyökkääjillä on erittäin suuri rooli puolustaessa. Pukin erinomainen fyysinen kunto on mahdollistanut ajoittain jopa voimakkaan prässin vastustajan kenttäpuoliskolla. Tähän sapluunaan Tuominen on kuin nakutettu. Kanerva haluaa hyökkääjien aloittavan prässin korkealta ja tulevan nopeasti pallon alle, mikäli riisto ei onnistu.

Syyskuussa Ratinalle tulevat vierailulle Euroopan kivenkovat jalkapallomaat Kreikka ja Italia. Kanerva tietää tasan tarkkaan minkälaiset joukkueet vastaan tulevat, vaikkakin Kreikan kohdalla kysymysmerkkejä on ilmassa valmentajanvaihdoksen myötä. Oletettavaa on kuitenkin se, että Suomi joutuu puolustamaan ajoittain pidempiäkin jaksoja pallottomana.

Positiivisissa tilanteenvaihdoissa Suomi on ollut vahvoilla, ja ne tulevat olemaan keskeisessä roolissa myös Kreikkaa ja Italiaa vastaan. Tuominen on osoittanut pystyvänsä pitämään palloa hyökkäysalueella sekä tekemään repiviä juoksuja vastustajan puolustuslinjan taakse. Niitä tarvitaan tulevissa otteluissa.

Kreikka- ja Italia-otteluissa Tuomista saatetaan siis tarvita jopa enemmän kuin Eremenkoa olisi tarvittu. Se ei toki poista sitä tosiasiaa, että muissa karsintaotteluissa Eremenkolle olisi varmasti ollut käyttöä. Nyt mennään kuitenkin näillä mitä on, ja hyvin se on tähänkin asti mennyt.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.