Näkökulma: Teemu Pukki aloittaa valioliigakauden Norwich Cityn ykköstykkinä – seuraa näitä kutkuttavia asioita suomalaistähden pelaamisessa

© Kuva: Getty Images
Atalanta haastaa PSG:n Mestarien liigassa! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Norwich City aloittaa valioliigakautensa perjantaina todellisella testillä, kun se matkustaa Anfield Roadille Liverpoolin vieraaksi.

Kesä on näyttänyt, että Teemu Pukki on ainakin kauteen lähdettäessä päävalmentaja Daniel Farken luottomies. Olisi suuri yllätys, jos Pukki ei aloittaisi perjantaina Norwichin kärkipelaajana Farken käyttämässä 4-4-1-1-pelijärjestelmässä. Jos viimeinen harjoituspeli Toulousea vastaan antaa askelmerkit kauden avaukseen, aloittaa Pukki kärjessä niin, että hänen alapuolellaan pelaa 28-vuotias saksalaiskeskikenttä Marco Stiepermann.

Pukki osallistuu peliin ja koskettaa palloa Norwichissa vähemmän, kuin Huuhkajien paidassa, koska Norwichin sapluunassa Pukki tanssahtelee ja kyttäilee vastustajan puolustuslinjan sisällä etsien pystyynjuoksujen paikkoja. Norwich etsii pallonhallinnassaan kymppialueelta ensisijaisesti Stiepermannia, joka puolestaan etsii läpisyötöillään linjasta irtoavaa Pukkia.

Toinen toistuva malli Norwichin pitkissä hyökkäyksissä on keskikenttäpelaajilta lähtevä pitkä diagonaalisyöttö painottoman puolen laitapelaajalle. Sen jälkeen laidalta pyritään murtautumaan ohituksella tai syöttökombinaatiolla ja etsimään maalin edessä kärkkyvää Pukkia.

Huuhkajissa Pukki liikkuu useammin linjojen väleissä ja tarjoaa keskikenttäpelaajille vaihtoehdon edistää peliä syötöllä kotkalaisen jalkaan. Huuhkajissa Pukki on siis kaikkea – sekä etenemisen kohde että maalipaikkojen luoja, mutta myös vastustajan selustaan juokseva uhka.

Norwichissa rooli on kapeampi.

Tämän eron takia Pukki saattaa viettää Norwichin peleissä pidempiä aikoja pimennossa, kuin Huuhkajien pelissä. Hän on erittäin riippuvainen siitä, miten Norwich saa palloa toimitettua Stiepermannille ja laitalinkeille. Jos Norwich onnistuu tässä, astuu Pukki kuvaan loistavilla liikkeillään.

Puolustuspelillisesti Pukin kohdalla kannattaa seurata, miten tiiviisti Norwichin vastaprässi ja aluepainotteinen blokkipuolustus on organisoitu. Norwich prässää vastustajalta hyökkäysalueen menetysten jälkeen räjähtävästi tilat pois. Pukki, kymppipaikan pelaaja, laiturit ja vähintään toinen keskikenttäpelaaja juoksevat ehdottomalla tavalla sulkemaan vastustajan syöttölinjoja pois menetysten jälkeen.

Jos näistä tilanteista saadaan riistoja, voidaan Pukki vapauttaa välittömästi maalintekoon.

Liverpoolia vastaan haaste on saada riittävästi hyökkäysalueen pallonhallintaa, jotta vastaprässin paikkoja syntyisi. Norwichin peli rullaa parhaiten, kun sen pelissä yhdistyvät selkeiden mallien pallonhallinta, vastaprässit ja niiden jälkeiset terävät vastaiskut.

Jos Norwich päätyy pelaamaan perjantaina ainoastaan pystysuuntaan ilman hyökkäysalueen pallonhallintaa, Norwichin sekä Pukin tehtävästä tulee mahdoton.

On selvä asia, että Liverpoolin topparit ovat katsoneet tämän viikon ajan Pukin, Stiepermannin ja Norwichin laitapelaajien liikkeitä ja pohtineet, kuinka ne saadaan kontrolloitua Norwichin hyökätessä.

Se jos mikä on kutkuttava lähtöasetelma suomalaistähden kaudelle. Ei muuta kuin linjasta läpi ja pallo Anfieldilla reppuun!

Jussi Leppälahti

Atalanta haastaa PSG:n Mestarien liigassa! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!