Bundesliigaluotsi pelkää eron Valioliigaan kasvavan – ”Van Dijkia ei osteta automaattibratwursteilla”

© Kuva: Getty Images

Valioliigaseurat törsäsivät jälleen kesän siirtoikkunassa antaumuksella rahavarojaan. Kaikki liigan seurat tekivät yhteenlaskettuna 723 miljoonan euron tappiot siirtomarkkinoilla, kun lasketaan pelaajamyyntien ja pelaajahankintojen erotus. Avokätisillä sijoituksilla Valioliiga vain vahvisti asemiaan maailman taloudellisesti vahvimpana liigana.

Nyt RB Leipzigin 32-vuotias valmentajalupaus Julian Nagelsmann on ilmaissut aidon huolensa siitä, että Saksan Bundesliiga jää tulevina vuosina entistäkin enemmän jälkeen Valioliigasta ja muista Euroopan suurimmista liigoista. Bundesliigaseuroja sitoo niin sanottu ”50+1 -säännöstö”, joka estää yksityisiä sijoittajia ja kummisetiä ryhtymästä seurojen rahoittajiksi.

– Jopa Valioliigan nousijalla on enemmän rahaa käytössään kuin Bundesliigan viidennellä. Sébastien Haller siirtyi Eintracht Frankfurtista West Hamiin, jossa sijoitus kuuden parhaan joukkoon ei ole erityisen todennäköinen, Nagelsmann nosti esimerkin Kickerin haastattelussa.

– Joelinton puolestaan siirtyi Hoffenheimista Newcastleen, eikä Newcastle pärjää omassa liigassaan Hoffenheimia paremmin. He voivat kuitenkin maksaa 50 miljoonaa yhdestä pelaajasta. Hoffenheimilla ja monilla muilla seuroilla ei ole tätä mahdollisuutta. On olemassa vaara, että Saksa jää jälkeen.

Saksan pääsarjaseurat maksoivat kesällä pelaajista 175 miljoonaa euroa enemmän kuin tienasivat pelaajamyynneistä. Se sijoittuu pelaajahankintoja vertaillessa sijalle neljä liigojen keskinäisessä vertailussa.

– Meidän Saksassa täytyy löytää tapoja kehittää itse huipputalentteja, jottemme joudu ostamaan 21-22-vuotiaita pelaajia 30 miljoonalla eurolla. Ainakin niin kauan, kunnes UEFA tai FIFA asettaa rajoituksia pelaajahankinnoilla tai perustaa palkkakaton.

– Mikäli ovet avautuvat Saksassa sijoittajille, voi tilanne taas tasoittua tai jopa kääntyä päälaelleen. Vielä tilanne ei kuitenkaan ole se, Nagelsmann luonnehtii.

Nagelsmann heittäytyy jopa verrattain runolliseksi tilannetta kuvaillessaan.

– 85 miljoonaa maksavaa Virgil van Dijkia ei voi ostaa automaatista ostettujen bratwurstien myyntituotoilla.

– Olen sanonut sen ennenkin: meidän on tehtävä päätös. Jos haluamme olla taas lähempänä englantilaista jalkapalloa emmekä vain Bayernia, ja jos haluamme voittaa Mestarien liigan, pitäisi meidän ainakin harkita jollain tapaa markkinoiden avaamista sijoittajille. Tai sitten meidän pitää jatkaa omalla tiellämme ja hyväksyä, että jäämme mahdollisesti jälkeen.

Lähde: Transfermarkt