Maailmaa järkytti syyskuun alussa uutinen siitä, kuinka iranilaisnainen Sahar Khodayari menehtyi palovammoihinsa. Khodayari oli sytyttänyt itsensä tuleen protestoituaan saamaansa vankeusrangaistusta. Rangaistus langetettiin, kun Khodayari oli yrittänyt päästä mieheksi pukeutuneena sisään jalkapallostadionille.

FIFA otti painokkaasti kantaa asiaan ja sanoi pitävänsä huolen siitä, että jatkossa myös naisten on päästävä Iranissa stadioneille. Nyt kattojärjestö on siirtymässä myös sanoista tekoihin, sillä se lähettää Teheraniin delegaationsa varmistamaan, että naispuoliset fanit pääsevät stadionille MM-karsintaotteluun Iranin ja Kambodzhan välillä 10. lokakuuta.

Kyseistä delegaatiota johtaa ranskalainen maailmanmestari Youri Djorkaeff, joka aloitti viime viikolla työt FIFAn säätiössä, joka pyrkii tekemään jalkapallon naisille helpommin lähestyttäväksi Lähi-Idässä.

– Iran on kuuma aihe ja pidän huolen siitä, että olen itsekin paikalla 10. lokakuuta, Djorkaeff totesi Telegraphin mukaan.

– FIFA:n valtuuskunnan läsnäolo pelissä on tärkeää, jotta osoitamme, että FIFA on väliintulonsa kanssa tosissaan.

[readmore from=Iran]

FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino sanoi sunnuntaina, että hänelle on vakuutettu Iranin taholta, että naisilla on oikeus päästä ottelua katsomaan.

Jotkut tahot ovat vaatineet Iranin sulkemista kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta naisia syrjivän politiikan takia. Iranilaisnaisilla ei ollut asiaa jalkapallostadioneille maassa sitten vuoden 1979 islamistisen vallankumouksen, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.