IL: Ari Lahti lupailee pelaajillekin osuuden mahdollisista EM-bonuksista: ”Loppuosa ylimääräistä rahaa”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajilla kulkee. Kun EM-karsintoja on jäljellä vielä neljä kierrosta, on Suomi karsintalohkonsa kakkosena, kisapaikassa kiinni. Armenia väijyy kolmen pisteen takana, ja Bosnia ja Hertsegovina jo viiden pisteen päässä.

Iltalehden jutun mukaan Palloliitto ansaitsisi EM-kisapaikasta UEFA:lta muhkean 9,25 miljoonan euron summan (koko IL:n juttu täällä). Vielä rahoja ei ole syytä jakaa, mutta Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti lupasi joka tapauksessa, että pelaajatkin tulisivat bonuksista osansa saamaan.

– Olemme pelaajien kanssa sopineet, että pelaajille kuuluu osa siitä, ja osa menee tietenkin turnaukseen osallistumiseen, Lahti kertoi Iltalehdelle.

– Loppuosa on vähän niin kuin ylimääräistä rahaa verrattuna normaaliin vuoteen. Liittohallituksessa ei ole käsitelty sitä, mitä sillä rahalla investoidaan. Meidän normaali vuosibudjetti pyörii nollabudjetin pinnassa, kun emme ole sinänsä voittoa tavoitteleva yhteisö.

Pelaajat saivat jaettavakseen menestysbonuksen myös viime syksynä, kun Suomi voitti Nations Leaguessa oman lohkonsa. Palloliitto jakoi pelaajille 1,125 miljoonan euron palkintosummasta 30 prosenttia eli reilut 300 000 euroa. EM-kisapaikan mahdollisesti tuomista palkintorahoista ei pelaajille yhtä suurta siivua jaettaisi.

Viime viikolla Palloliitto sai positiivista julkisuutta myös kertoessaan maajoukkuetoiminnassa siirryttävän tasa-arvoiseen palkkiojärjestelmään naisten ja miesten maajoukkueiden kesken (lue lisää). Tehty päätös sai hiljalleen myös kansainvälistä huomiota.

Muun muassa yksi naisjalkapalloilun ikoneista, tasa-arvoasioita näkyvästi ja kuuluvasti esillä pitänyt yhdysvaltalaismaalivahti Hope Solo twiittasi Palloliiton tekemästä päätöksestä. Sololla on Twitterissä yli 1,2 miljoonaa seuraajaa, ja hänen twiittinsä saikin reilusti yli 800 tykkäystä.

Ari Lahti korostaa, että päätös tehtiin, vaikka tasa-arvovaltuutettu totesikin tutkimuksessaan Palloliiton vanhan palkkiojärjestelmän lainmukaiseksi.

– Kun saatiin puhtaat paperit siitä keskustelusta, samalla me ajateltiin, että ei arvoasia poistunut tasa-arvovaltuutetun lausunnon kautta, vaan erilaiset sopimukset olisivat jääneet kummittelemaan.

– Itseä lämmitti erityisen paljon se, miten hieno reaktio on tullut pelaajilta. Se ei jää vain pelaajien reaktioihin, vaan menee kaikille nuorille tytöille, jotka jalkapalloa harrastavat, Lahti myhäilee.

Puheenjohtaja kertoo, että Suomessa kaikista lisenssipelaajista 24 prosenttia on naisia. Esimerkiksi Italiassa osuus on vain kaksi prosenttia. Asia ei siis ole lainkaan vähäpätöinen.