Jesse Jorosesta kasvoi Tanskassa nopeasti mestaruuden takuumies: ”Se oli todella, todella merkittävää”

© Kuva: Juha Tamminen

Joskus verrattain lyhyessä ajassa voi tapahtua paljon. Sen sai huomata Huuhkajien maalivahti Jesse Joronen, joka siirtyi kesällä Italian Serie A:n nousijajoukkueen Brescian paitaan.

Ennen Italian-siirtoa Joronen ehti pelata kaksi kautta Tanskan pääsarjaa Horsensin ja FC Kööpenhaminan riveissä. Sitä ennen hän vietti vuosia englantilaisen Fulhamin organisaatiossa ja kärsi pestinsä aikana lukuisista vammoista. Taival sumujen saarilla oli kaikkea muuta kuin helppo, vaikka Joronen saikin saumansa myös lontoolaisten ykkösmiehistössä.

Englannin-vuosien jälkeinen kausi 2017-18 Horsensin riveissä oli Joroselta, nyt 26, niin hyvä, että Pohjoismaiden jättiseura FC Kööpenhamina päätti ostaa suomalaiskopparin riveihinsä kesken kauden. Joronen pelasi kuitenkin kauden loppuun Horsensissa.

Seuraava kausi FCK:ssa oli Joroselta samaa vahvaa suorittamista, ja se päättyi lopulta Tanskan mestaruuteen.

Parhaillaan A-maajoukkueen mukana tuleviin EM-karsintaotteluihin Kreikkaa (5.9.) ja Italiaa (8.9.) vastaan valmistautuva Joronen muisteli kahta edellistä kauttaan Suplan Week of Football -podcastissa. Nuo muistot ovat Simpeleen Urheilijoiden kasvatin mukaan ”ihan loistavat”.

– Itselleni se oli sekä urheilullisesti että myöskin jalkapallon ulkopuolella tosi mukavaa aikaa. Pohjoismaissa nyt on ylipäätään noin keskimäärin tosi kiva asua ja hommat toimii, ja mikseivät toimisi muuallakin, mutta siellä erityisesti. Jalkapalloilullisesti oli kaksi hyvää kautta, joina kaikki tavoitteet oikeastaan saavutettiin. Se oli itselleni tosi hyvää aikaa varsinkin jalkapallon parissa, Joronen kehui.

FC Kööpenhaminaa hän pitää ilman muuta suurseurana.

– Se on suurseura omasta mielestäni ja Pohjoismaiden isoin seura. Toimii suurseuran tavoin, on suurseuran tavoitteet ja suurseuran paineet. Olisiko se ollut 14 viime vuotena 13 kertaa Euroopan tai Mestarien liigan lohkovaiheessa. Se on aika kova suoritus ja osoittaa myös, kuinka isosta seurasta on kyse.

Joronen oli isossa roolissa FCK:n mestaruuden takana. Pysti merkitsi hänelle paljon.

– Ihmiset osasivat myöskin nauttia siitä. Se ei ollut vaan asia joka tapahtui, vaan totta kai siinä ymmärretään se, että se on aina poikkeuksellista, kun voitetaan mestaruus. Se kaikki kova työ mitä ollaan tehty, se saa kruunun. Se oli itselleni ensimmäinen missään mikään voitettu asia, niin totta kai se oli todella, todella merkittävää.

Huuhkajat kohtaa torstaina Kreikan ja sunnuntaina Italian. Molemmat ottelut nähtävissä Viaplaysta sekä ilmaiseksi Viafree-palvelusta.