Suomen miesten A-maajoukkue kohtaa tänään kuudennessa EM-karsintaottelussaan Italiaan. Azzurrit on J-lohkon kärkimaa.

Tampereella Ratinan stadionilla pelattava ottelu alkaa kello 21.45, ja sitä voi seurata suorana Viasat Jalkapallo -kanavalta, suoratoistopalvelu Viaplaysta ja ilmaiseksi Viafreesta. Lähetys käynnistyy ennakkostudiolla kello 21.00.

Aiemmat ottelut ja lohkotilanne

Suomi on J-lohkossa toisena kerättyään viiteen otteluun 12 pistettä. Torstaina Kreikan kaatanut Huuhkajat on voittanut viidestä edellisestä karsintapelistään neljä.

Edellinen tappio tuli karsintojen avauspelissä maaliskuussa juurikin Italian vieraana. Tuolloin Nicòlo Barellan ja Moise Keanin maalit toivat Udinessa Azzurrille 2-0-voiton.

Kaikki ottelunsa voittanut Italia on päästänyt vain kaksi maalia koko karsinnoissa. Tehtyjä maaleja on jopa 16.

Kolme päivää Italia-avauksen jälkeen Suomi nappasi maaliskuussa myös karsintojen avausvoittonsa vieraissa Armeniasta. 2-0-lukemiin päättyneessä ottelussa osumista vastasivat Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

Kesäkuussa koitti ensimmäiset koti-ottelut. Lohkon lähtökohtainen kakkossuosikki Bosnia ja Hertsegovina kaatui Teemu Pukin kahdella maalilla ensimmäisessä Ratinan pelissä 2-0.

Samoilla luvuilla taipui myös vieraissa Liechtenstein. Maalinteossa onnistui Pukin lisäksi myös Benjamin Källman.

Torstaina Kreikka tipahti pois kilpailijoiden joukosta kakkossijalta. Pukin osuma rangaistuspotkusta toi 1-0-voiton Ratinalla.

Italia kaatoi lohkon toisena olevan Armenian torstaina 3-1-lukemilla Andrea Belotin maalatessa kahdesti.

Kesäkuussa Azzurrit löi vieraissa 3-1 Kreikan ja 2-1 kotona Bosnian ja Hertsegovinan. Maaliskuussa Italia murjoi Suomi-voiton lisäksi 6-0-numeroilla kotonaan Liechstensteinin.

Pisteitä Italialla on viiteen otteluun 15.

Ennakkoasetelmat ja kommentteja

Illan ottelun voittaminen ei ole Huuhkajille pakollinen, koska Italian on ennakko-odotuksissa laskettu menevän selvänä lohkosuosikkina ensi vuoden kisoihin. Nyt Suomella on kuitenkin valtava mahdollisuus yltää suureen yllätykseen.

Italian voittamalla Suomi voisi taistella jopa lohkon voitosta. Azzurri on kokenut useampia takaiskuja ennen syyskuun karsintapelejä. Kapteeni ja johtotoppari Giorgio Chiellini rikkoi polven eturistisiteensä Juventuksen elokuun lopun harjoituksissa. Sivussa ovat myös loukkaantuneina myös Juventusta edustava laitapuolustaja Mattia De Sciglio ja Napolin laitahyökkääjä Lorenzo Insigne.

Torstaina keskikentän ankkurin PSG-tähti Marco Verrattin varoitustili täyttyi Armeniaa vastaan. Lisäksi Evertoniin Juventukseen lainaama hyökkääjä Moise Kean ja AS Roman keskikenttäpelaaja Nicòlo Zaniolo ovat kurinpalautussyistä sivussa.

Chielliniä paikkasi avauksessa torstaina AC Milanin kapteeni Alessio Romagnoli. Verrattiin korvaajaksi on ennakoitu Internazionalen Stefano Sensia.

Suomelta puuttuu varoitustilinsä Kreikkaa vastaan täyteen saanut kapteeni Tim Sparv. Sparvin paikkaajaksi keskikentälle on ennakoitu Rasmus Schülleria tai Joni Kaukoa.

Kapteenin nauhan on ottamassa toppari Paulus Arajuuri.

Sen sijaan hyökkääjät Lassi Lappalainen ja Simon Skrabb ovat taas pelikunnossa.

Suomi on kohdannut Italian kilpailullisessa ottelussa yhteensä 10 kertaa aiemmin. Azzurrit on voittanut kohtaamisista kahdeksan.

Toistaiseksi ainoasta Suomen Italia-voitosta on aikaa jo 107 vuotta. Se tapahtui Tukholman vuoden 1912 kesäolympialaisissa jatkoajalla 3-2-numeroin (LUE LISÄÄ).

Jo torstain Kreikka-ottelusta montaa suomalaista harmitti kotipelin myöhäinen alkamisaika. Loppuunmyydystä stadionista huolimatta UEFA:n asettamat kellonajat ovat lapsiperheille hyvin haastavia.

Italia-ottelu alkaa täysin samaan kellonaikaan. Huuhkajien ykkösvahti Lukas Hradecky ehdottikin Suomen voitosta kansallista vapaapäivää koulusta ja töistä.

– Aika laittomia nuo alkamisajat ovat. Monet perheet tulevat ottamaan fanikuvia pelien jälkeen ja joutuvat ajamaan vielä kouluikäisten lasten kanssa kotiin. Pitää jutella jonkun opettajaliiton kanssa, että jos Huuhkajat voittaa, seuraava päivä on vapaa, Hradecky veisteli Ilta-Sanomille.

Pukin ja Huuhkajien meininki on herättänyt kiinnostusta myös Euroopan suurmaista. Norwichin suomalaistähti itse pääsi kommentoimaan historiallista kisajahtia Espanjan suurmedia Marcalle.

– Se olisi historiallista, jos pääsisimme kisoihin. Se motivoisi myös tulevia sukupolvia pelaamaan jalkapalloa, Pukki kommentoi Marcan haastattelussa Suomen mahdollisuutta (LUE LISÄÄ).

Italia kehuu lentokeliä

Italian leirissä Huuhkajiin on suhtauduttu kunnioittavasti. Azzurrien päävalmentaja Roberto Mancini arvostaa Suomen tämän hetken otteita.

– Kyseessä on meille lohkon vaikein ottelu, Mancini myönsi lehdistölle (LUE LISÄÄ).

Lisäksi Teemu Pukin vire sai kehuja Chelseassa pelaavalta Jorginholta. Kaksikko kohtaa toisensa tänä syksynä jo toista kertaa, sillä Norwich kohtasi Chelsean elokuussa Valioliigassa.

– Pukilla on hieman kaikkea, mikä tekee hänestä kokonaisvaltaisen kärjen. Hän ajoittaa juoksunsa hyvin, on hyvin järkevä sijoittumisessaan, tekee paljon töitä, prässää vastustajia, eikä koskaan lopeta liikkumista, Jorginho kehui kilpakumppaniaan (LUE LISÄÄ).

Suomen pukukopissa tällä hetkellä uskoa löytyy myös yllätyskaatoon.

– Me lähdetään tekemään kaikkemme kolmen pisteen eteen ja nauttimaan ottelusta huippupelaajia vastaan. Tiedämme, että kotiyleisömme avulla kaikki on mahdollista, puolustaja Jere Uronen sanoi Huuhkajien lehdistötilaisuudessa (LUE LISÄÄ).

Avauskokoonpanoista Suomi tulee pysymään todennäköisesti Sparvin poissaoloa lukuunottamatta lähes samana kuin Kreikka-ottelussa.

Mancini taas vihjasi lehdistölle tekevänsä muutaman muutoksen rotaatiossa. Penkille torstain pelin jälkeen ovat joutumassa Romagnoli ja Barella.

Arvio Suomen avauksesta

Maalivahti: Lukas Hradecky

Puolustus: Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen

Keskikenttä: Robin Lod, Glen Kamara, Rasmus Schüller, Pyry Soiri

Hyökkäys: Jasse Tuominen, Teemu Pukki

Arvio Italian avauksesta

Maalivahti: Gianluigi Donnarumma

Puolustajat:Emerson, Leonardo Bonucci, Francesco Acerbi, Alessandro Florenzi

Keskikenttäpelaajat: Lorenzo Pellegrini Jorginho, Stefano Sensi

Hyökkääjät: Federico Bernadeschi, Andrea Belotti, Federico Chiesa