Huuhkajat etenee EM-karsinnoissa vakuuttavasti kohti Suomen historian ensimmäistä miesten arvokisapaikkaa. Futisbuumi ja Markku Kanervan ”Riveluutio” jyllää Suomessa, mutta sähköisissä tunnelmissa työtään tekee myös Huuhkajien edellinen valmentaja Mixu Paatelainen.

Paatelainen aloitti Hong Kongin maajoukkueen päävalmentajana huhtikuussa. Tosipelien pariin päästiin viime viikolla alkaneissa Aasian MM-karsinnoissa. Torstaina Hong Kong vieraili Kambodzhassa. 60 000 katsojan läsnäollessa pelattu 1-1 -tulos oli Hong Kongille lievä pettymys, mutta tänään tiistaina pelatussa kotiavauksessa haaste oli vielä huomattavasti kovempi.

Hong Kong sai ensimmäiseen kotipeliinsä vastaansa Aasian suurimpiin kuuluvan Iranin. Paatelainen lähti otteluun inhorealistisella taktiikalla heittämällä kentälle vain yhden hyökkääjän, sekä peräti seitsemän pelaajaa, joiden omin pelipaikka on puolustuksessa. Lähtöasetelmista kertoi jotain sekin, että Hong Kongin FIFA-ranking on 139 ja Iranin 23. Lopputuloksena oli Hong Kongille 0-2 -tappio, mutta South China Morning Post jakoi otteluraportissaan joka tapauksessa kiitosta Hong Kongin sinnikkäälle peliesitykselle.

Maalintekoyritykset kirjattiin Iranin hyväksi 17-1, joten niukka tappio oli kotijoukkueelta jonkinmoinen saavutus. Iranin avausmaalin teki avausjakson puolivälissä irtopallon verkkoon pamauttanut Pietarin Zenitin hyökkääjä Sardar Azmoun. Loppunumerot 2-0:aan teki toisen jakson yhdeksännellä minuutilla Karim Ansarifard. Hong Kongin joukkueen yritteliäs esitys kentällä antoi kuitenkin raportin tekstin mukaan aihetta ylpeyteen ja lupauksia paremmasta.

Ottelua väritti ennen kaikkea äärimmäisen sähköinen tunnelma. Ilmapiiri Hong Kongissa on ollut viime viikkoina erittäin kireä, ja poliittiset protestit saapuivat myös jalkapallostadionille.

Ottelua edeltävä marssi muistutti enemmänkin poliittista mielenosoitusta, yleisö buuasi äänekkäästi (Kiinan) kansallislaululle ja ykäänsi myös protestina selkänsä kentän suuntaan. Kansallislaulun sijaan katsomossa laulettiin ”Glory to Hong Kong” -laulua, josta on tullut meneillään olevien mielenosoitusten symboli.

Puoliajalla katsojat loivat kännyköillään valoa stadionille ja tekivät ihmisketjun, josta otteluraportin mukaan ”olisi voinut olla hyötyä myös Hong Kongin joukkueelle”. Vastaavat ihmisketjut mielenosoituksissa muistuttavat Baltian vuoden 1989 laulavan vallankumouksen ihmisketjuja.

SCMP Hong Kong

@SCMPHongKong
More scenes from inside the stadium as fans put on a show of defiance.

Video: SCMP/Jonathan White

Liam Stone石立安

@liamstone_19
Some #HongKong protesters turned a football game into political issue again. They ferociously booed Chinese national anthem before the
@FIFAWorldCup qualifier match against Iran. The HKFA had been fined because of similar incidents in the past.

Kaikkiaan So Kon Po -stadionille oli saapunut vajaat 14 000 katsojaa. Iran oli vaatinut viime viikolla ottelun siirtämistä pois Hong Kongista turvallisuussyistä.

Peli pystyttiin kuitenkin pelaamaan, mutta nähtäväksi jää, kuinka Kiinan hallinto reagoi nähtyihin ja kuultuihin protesteihin. Kiinan hallintoa vastustavia chantteja on kuultu viime viikkoina usein myös Hong Kongin pääsarjaotteluissa. Kiinan hallitus julisti syyskuussa 2017 kansallislaulun epäkunnioittamisen laittomaksi, mutta buuaamisesta on tullut tavanomaista Hong Kongin maaotteluissa jo pitkään.

– Minä tuen Hong Kongin joukkuetta ja hongkongilaisia. Jalkapalloa ei voi erottaa politiikasta. Me kaikki olemme katsomassa tätä ottelua täällä juuri vapauden takia, 32-vuotias Jacky Cheng kertoi South China Morning Postille.