Näkökulma: FC Hakan ylivoimaisella nousulla varjopuoli – pysyvätkö pelaajat seurassa?

© Kuva: Juha Tamminen
Veikkausliigassa FC Inter - RoPS! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Suomalaisessa huippujalkapallossa on harvoin nähty sellaista ylivoimaa kuin tämän kauden Ykkösessä. Perinteikäs FC Haka varmisti paluunsa Veikkausliigaan jo neljä kierrosta ennen loppua.

Teemu Tainion ensimmäisellä vastuuvalmentajakaudella Haka on tehnyt selvää jälkeä
vastustajistaan: joukkue on edelleen tappioton ja nousun varmistanut voitto Jarosta oli 15:s putkeen. Jo nyt nykymuotoisen Ykkösen piste- ja maaliennätys on pantu uuteen uskoon.

Karsijanpaikkansa varmistanut TPS on myös pelannut mainion kauden. Normaaliolosuhteissa TPS olisi todennäköisesti noussut. Mutta Hakan ylivoima on langettanut turhankin varjon TPS:n päälle: Turussa voidaan toki vielä juhlia veikkausliigapaikkaa, mikäli karsinnoissa natsaa.

Haka mainittiin haastajana ennen kauden alkua. Se oli täysin luonnollista, sillä joukkueen nimilista ei oikeastaan säväyttänyt ketään. Ei ollut liigakonkareita tai kalliita ulkomaalaisia. Joukkueen toimitusjohtaja – ja myös urheilujohtajana vaikuttava – Olli Huttunen ei
juuri kukkaronnyörejä availlut. Hän luotti omaan taitoonsa scoutata oikeita pelaajia joukkueeseen. Juuri sellaisia pelaajia, jotka kehittyvät Tainion pelitapaan.

Tainion ja Huttusen operaatio onnistui täydellisesti. Tietty taloudellinen kivijalka saavutettiin viime vuoden syksyn onnistuneen kausikorttikampanjan kautta. Ei ole siis ihme, että Hakan uusi kausikorttikampanja, nyt veikkausliigastatuksella, on lähtenyt
vauhdikkaasti käyntiin. Hakalla on paljon ystäviä tehdaskaupungin ulkopuolellakin. Se on näkynyt myynnissä.

Tärkeämpi osa oli kuitenkin se, että Hakassa luotettiin avainhenkilöiden ammattitaitoon. Tainio ja Huttunen toivat joukkueeseen juuri sen, millä voi budjettivajetta kaventaa: oikeat hankinnat oikealla hinnalla.

Nyt ollaan uuden tilanteen edessä. Vielä viime keväänä täysin tuntemattomat Salomo Ojala, Anton Popovitsh, Henri Malundama, Jami Kyöstilä, Jacob Bushue ja Niklas Friberg, sekä muutama muukin, ovat täysin eri tavalla tunnettuja kuin ennen kauden alkua. Tiettävästi useimmilla Hakan avainpelaajista on optio myös ensi kaudesta, mutta
ainakaan vielä ei ole kerrottu, ketkä kaikki jatkavat.

Huhumylly on jauhanut erityisesti Ojalan ja Popovitsin ympärillä. Kumpikin kiinnostaa puskaradion mukaan useampaakin veikkausliigaseuraa. Ojalan maalimäärä herättää ymmärrettävästi kiinnostusta, sillä kotimaisia keskushyökkääjiä ei juurikaan Veikkausliigassa ole.

Popovits oli jo viime keväänä RoPS:n testissä, mutta toisen polven hakalaispelaajalle ei sopimusta sorvattu – tämän kauden perusteella voisi kuvitella, että yleensä varsin hyviä hankintoja tekevälle RoPS:lle kävi arviointivirhe. Popovits on ollut Hakan ylivoimaisesti
tärkein pelaaja ja Tainion paletin kulmakivi, yhdessä valtavan kehitysaskeleen ottaneen toppari Niklas Fribergin kanssa. Voisi kuvitella, että tyylikäs TPS-kasvatti Fribergkin kiinnostaa monessa paikassa.

Nykyisten avainpelaajien pitäminen olisi elintärkeää Hakan haaveille olla veikkausliigaseura myös keväällä 2021. Nyt kilpailutilanne on kuitenkin toinen. Kun Huttunen ja Tainio pääsivät valitsemaan kehityskelpoisia, ”nimettömiä”, pelaajia tälle kaudelle, puhutaan nyt
useammasta pelaajasta, joista saattaa joutua kilpailemaan.

Se on osa sitä realismia, jonka joutuu kohtaamaan, kun pelaa niin loistavan ja tuloksekkaan kauden kuin Haka pelasi. Pitää myös muistaa, ettei mitään uusia rahatulvia ole tulossa Valkeakoskelle mistään. Senkin vuoksi seuran täytyy yhä elää omilla vahvuuksillaan ja siihen kuuluu avainpelaajien pitäminen kaupungissa.

Kimmo Mäkinen

Veikkausliigassa FC Inter - RoPS! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!