14. lokakuuta pelattu EM-karsintaottelu Bulgaria-Englanti ei noussut suinkaan otsikoihin Englannin 6-0 -murskavoiton takia. Syy siihen, että pelistä on puhuttu niin paljon, on bulgarialaiskatsojien ala-arvoisessa häiriökäyttäytymisessä. Katsomosta tehtiin natsitervehdyksiä, huudeltiin ”apinaääniä” useaan eri otteeseen ja peli jouduttiin keskeyttämään pariin kertaan. Oli hyvin lähellä, ettei peliä olisi pelattu loppuun saakka (lue tapahtumista lisää täältä).

Tänään tiistaina UEFA langetti Bulgarialle rangaistuksen tapahtumista. Sanktio oli useimpien mielestä erittäin lievä. Bulgaria määrättiin pelaamaan kaksi ottelua tyhjällä stadionilla ja lisäksi sille mätkäistiin reilun 74 000 euron sakot. Stadionrangaistuksesta toinen peli on ehdollinen kahden vuoden ajan, eli toistaiseksi tyhjällä stadionilla pelattavia otteluita on vain yksi, 17. marraskuuta Sofiassa Tshekkiä vastaan pelattava EM-karsintaottelu.

Lisäksi Bulgarian jalkapalloliittoa sakotettiin 10 000 eurolla kansallislaulun aikana häiriköimisestä. Sen myös täytyy esitellä UEFA:n ”Ei rasismille” – plakaattia seuraavassa kotipelissään.

Rasisminvastaiset järjestöt Kick It Out ja FARE ovat tyrmistyneitä lievästä rangaistuksesta. FARE:n mukaan Bulgaria olisi pitänyt sulkea kokonaan pois EM-karsinnoista. Myös englantilaispelaaja Rhian Brewster ilmaisi pettymyksensä päätökseen.

– Ilahduimme päätöksen nopeudesta, mutta olemme pettyneitä siihen, ettei Bulgariaa suljettu EM-karsinnoista ottaen huomioon heidän aiemman syntilistansa ja selvät vaikeudet ongelmansa käsittelyssä, FARE:n toiminnanjohtaja Piara Powar totesi Sky Sportsin mukaan.

– Meidän mielestämme tämän ottelun todisteet ja olosuhteet olisivat oikeuttaneet antamaan eurooppalaiselle jalkapalloilulle vahvemman signaalin tarpeesta taistella rasismia vastaan.

Samoilla linjoilla oltiin myös Kick It Outissa.

[readmore from=Rasismi]

– Meidän kantamme on, että UEFA ei tarttunut tilaisuuteen lähettää järkkymätön viesti rasismin ja syrjinnän suhteen. Nykyiset rangaistukset, pitipä UEFA niitä sitten miten ”kovina” tahansa, eivät selvästikään toimi. Ne eivät anna uskoa UEFA:n kykyyn ehkäistä loukkaavaa käytöstä, järjestön tiedotteessa todettiin.

Viime viikolla UEFA langetti Serbialle vastaavanlaisen rangaistuksen. Serbia pelaa EM-karsintojen kotipelinsä 14. marraskuuta Luxemburgia vastaan tyhjille katsomoille. Lisäksi sillekin mätkäistiin yhden vuoden mittainen ehdollinen rangaistus toisesta suljetun stadionin ottelusta. Serbialaiskatsojat hölmöilivät Portugali-ottelussa 7. syyskuuta.