Katso hyvän mielen kuvasarja – naiskatsojien 40 vuoden odotus päättyi Iranin murskavoittoon

© Kuva: Getty Images

Viimeksi vuonna 1979, ja heti perään vuonna 2019. 40 vuotta siihen meni ennen kuin Iran taipui jälleen päästämään naiskannattajat stadionille seuraamaan miesten maajoukkueen ottelua.

Ilman kansainvälistä painostusta näin ei tosin tapahtunut. Maailma heräsi Iranissa kukoistavaan epätasa-arvoon, kun 29-vuotias Sahar Khodayari teki syyskuussa polttoitsemurhan. Khodayaria uhkasi vankilatuomio sen jälkeen, kun hän oli yrittänyt päästä katsomaan jalkapallopeliä mieheksi pukeutuneena.

Traagisen tapauksen jälkeen Iranille vaadittiin FIFA:n taholta ankaria sanktioita. Yhtenä ehdotuksena oli muun muassa Iranin sulkeminen ulos MM-karsinnoista. FIFA ottikin tiukan linjan ja lähetti torstaiseen MM-karsintapeliin Kambodzhaa vastaan oman delegaationsa varmistamaan, että naiset todella stadionille pääsevät.

Tänään Teheranissa naisilla oli kuitenkin juhlan paikka. Juhlatunnelmaa nosti, että Iran rökitti Kambodzhan karsintaottelussa peräti 14-0. Al Sailiyan Karim Ansarifard teki neljä ja Pietarin Zenitin Sardar Azmoun kolme maalia.

Naisia oli ottelussa läsnä reilut 3 500, kun koko stadionin katsojakapasiteetti on 78 000 katsojaa. Naisille oli varattu oma katsomolohkonsa. Naisten lippukiintiö myytiin loppuun vain muutamissa minuuteissa.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kuvaillut Iranin ratkaisua päästää naiset stadionille torstaina ”kyyniseksi julkisuustempuksi”. Tasa-arvoista ja vapaata ei naisten kohtelu tänäänkään ollut, kuten allaolevasta twiitistä näkyy.

Lähde: BBC


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.