Musertavaa ylivoimaa myös nuoremmissa naisissa – Pikkuhelmarit hyvästeli päävalmentajansa turnausvoitolla, maaliero 25-0

© Kuva: Getty Images

Jos oli naisten A-maajoukkueen tiistainen ottelu Albaniaa vastaan melkoisen ylivoimainen näytös (lopputulos 8-1, lue lisää täältä), niin samaa voi sanoa nuoremmista naisista. Alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nimittäin päätti samaisena tiistaina Vaasassa oman EM-karsintaturnauksensa, ja teki sen musertavan ylivoimaiseen tapaan. Suomi voitti päätösottelussaan Tshekin 5-0, napsi kolme voittoa kolmesta pelistä ja teki sen hurjalla maalierolla 25-0.

Kaikista karsintoihin osallistuvista 48 maasta ainoastaan Norja selvitti ensimmäisen karsintavaiheen Suomeakin vakuuttavammin, niukasti paremmalla maalierolla 26-0. Näin Pikkuhelmarit pääsevät 29. marraskuuta suoritettavaan jatkokarsintalohkojen arvontaan ykköskorista. Kahdeksan joukkueen EM-kisat pelataan ensi kesänä Georgiassa.

Suomen maalit jakautuivat karsintaturnauksessa erittäin laajalle rintamalle, sillä parhaat maalintekijät olivat Liettuan verkkoon kaikki neljä maaliaan tehnyt Aino Vuorinen sekä Färsaaria ja Tshekkiä vastaan yhteensä neljästi osunut Annika Huhta.

Suomen joukkueen runko koostuu viime vuonna alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa Uruguayssa pelanneesta joukkueesta, joka sijoittui kesän 2018 ikäluokan EM-turnauksessa kolmanneksi.

Samalla turnaus merkitsi jäähyväisiä yhdeksän vuoden ajan alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta valmentaneelle Marianne Miettiselle. Miettinen kiitteli vielä lopuksi koko joukkueen panosta loistavan alkukarsintaturnauksen jälkeen.

– Tämä on Joukkue isolla J:llä. Kaikki pelaajamme pelasivat turnauksessa ja teimme paljon vaihtoja. Käytimme jokaisessa pelissä kaikki viisi vaihtoa, ja se on mielestäni todella tärkeä asia, että taso on näin laaja, Miettinen totesi Palloliiton otteluraportissa.

– Tässä on ollut herkät fiilikset, mutta aika aikansa kutakin. Olen ollut mukana yhdeksän vuotta ja olen saanut kokea aivan fantastisia hetkiä upeiden pelaajien ja taustojen kanssa. Olen todella kiitollinen ja ylpeä kaikista peleistä ja hetkistä, jotka olemme kokeneet yhdessä.

– Olen myös todella ylpeä Arttu Pitkäkankaasta, joka on ottanut matkan varrella paljon vastuuta. Olemme vetäneet viimeisen pätkän yhdessä, ja hän tulee olemaan erinomainen jatkaja päävalmentajana, Miettinen lisää.