Teemu Pukki palasi valokeilaan – kaksi jäätävää osumaa toi Huuhkajille upean voiton

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat palasi tutuksi omaksi itsekseen Turun hyytävässä illassa Armeniaa vastaan. Alkukankeuksien jälkeen nurmella pelasi jälleen rohkea ja aggressiivinen Suomi, jonka hyökkäyksestä löytyi jälleen tarvittavia tehoja loppuunmyydyn kotiyleisön edessä. Suomi vei voiton kotonaan 3-0 ja piti EM-unelman vahvasti omissa käsissään. PukkiParty elää ja voi jälleen hyvin.

Suomen avauskokoonpanossa nähtiin useampi muutos Bosnia-Hertsegovina-tappion jälkeen. Huuhkajien kokoonpanosta olivat sivussa loukkaantumisten takia toppari Paulus Arajuuri sekä kapteeni Tim Sparv. Arajuuren korvasi avauskokoonpanossa Sauli Väisänen ja Sparvin tilalla nähtiin Joni Kauko. Kapteenina nähtiin Turun oma poika, Lukas Hradecky.

Lisäksi Suomen hyökkäyksessä nähtiin hieman yllättäen Teemu Pukin parina Fredrik Jensen. Vasemmalla laidalla Pyry Soirin korvasi vatsataudin takia Bosnia-pelin välistä jättänyt Lassi Lappalainen. Moni odotti Bosniaa vastaan Suomen ainoan maalin tehnyttä Joel Pohjanpaloa avaukseen, mutta Bayer Leverkusenin hyökkääjä aloitti vaihtopenkiltä.

Armenian avauksessa ei nähty suuria yllätyksiä. Armenian suurin tähtipelaaja Henrikh Mkhitarjan oli sivussa loukkaantumisen takia. Seria A:ssa AS Romaa edustava Mkhitarjan oli myös sivussa Armenian edellisestä ottelusta Liechtensteinia vastaan, joka päättyi 1-1-tasapeliin.

Hermostunut alku

Ennen ottelua puhuttiin paljon Armenia-ottelun tärkeydestä. Kieltämättä ottelun alussa se näkyi myös Huuhkajien pelaajissa, joiden otteissa oli selvästi hermostuneisuutta. Ennen ottelua Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Mika Nurmela toivoi ja uskoi, ettei pelaajisto mene lukkoon paineiden alla.

Jo ensimmäisellä minuutilla Armenia sai vasemmalta laidalta vapaapotkun. Todella liukas kenttä toi erikoistilanteisiin oman mausteensa Turun illassa. Kova vapari lähetettiin kohti Suomen maalia, mutta kukaan Armenian pelaajista ei yltänyt palloon. Hradecky luki tilanteen hyvin eikä hätiköinyt, joten lopulta pallo tuli suoraan turkulaisvahdin syliin.

Suomen valmennus painotti ennen ottelua sitä, että pelaajien on elintärkeää reagoida pallonmenetyksiin, joko välittömällä vastaprässillä tai nopealla vetäytymisellä. Armenian selkein vahvuus karsinnoissa on ehdottomasti ollut nopeat tilanteenvaihdot. Mitä pidemmälle peli eteni, Suomen aggressiivisuus alkoi näkymään entistä vahvemmin.

Kankean alun jälkeen Suomen pallollinen peli alkoi parantua. Suomi sai purettua Armenian näennäisen prässin koko ajan paremmin. Varsinkin keskikentän keskustassa operoinut Glen Kamara alkoi selvästi lämmetä.

Molemmissa päissä identtiset paikat

Ensimmäinen kunnon paikka siunaantui Suomelle. Laitapuolustaja Jere Uronen teki vahvan juoksun Armenian selustaan, jonne Lassi Lappalainen lähetti syötön. Uronen syötti oikea-aikaisesti kovan ja matalan pallon maalin edustalle, mutta Pukki ei aivan yltänyt palloon.

Kymmenen minuutin kohdalla Robin Lod, Kamara ja Jukka Raitala pelasivat keskikentällä hienon kombinaation, jonka seurauksena pallo pelattiin pystyyn Raitalalle. Samaan aikaan Pukki ajoitti juoksunsa Armenian viimeisen linjan selustaan, jonne Raitala lähetti pallon. Pukin ensimmäinen kosketus oli hieman tahmea, ja Armenian puolustus ehti laukauksen eteen.

Armenian vaarallisuus nähtiin 20. minuutin kohdalla. Armenia rakensi nopealla ja pitkällä syötöllä pallon Suomen puolustuksen selustaan oikealle laidalle. Laidalta pelattiin kova ja matala pallo keskustaan, samaan tapaan kuin hetkeä aiemmin Uronen teki toisessa päädyssä. Armenian hyökkääjä Alexander Karapetian ei kuitenkaan yltänyt palloon, kuten ei Pukkikaan aikaisemmin.

Myös Lukas Hradecky pääsi pariin kertaan näyttämään torjuntakavalkadiaan. Ajoittain Armenia onnistui pääsemään helposti Suomen toppareiden eteen, mutta Hradecky hoiti lähentelyt varmasti.

Riemu repesi ja pommit paukkuivat

Suomi sai ensimmäisen puoliajan edetessä painetta kohti Armenian maalia. Puolen tunnin kohdalla Suomi sai useamman kulmapotkun perätysten. Lassi Lappalainen ja Robin Lod lähettivät vuorotellen vastakkaisista kulmista hyviä keskityksiä maalille, ja lopulta osui.

Lappalainen lähetti keskityksen viiden metrin tuntumaan. Armenian maalivahti Aram Hayrapetyan pääsi palloon, mutta ei saanut sitä haltuunsa tai purettua. Viimeksikin Armeniaa vastaan osunut Fredrik Jensen reagoi nopeasti ja tuikkasi pallon maaliin lähietäisyydeltä. 1-0.

Samaan aikaan katsomossa pamahti pommi, mikä ei ainakaan Huuhkajien kannattajia hiljentänyt. Veritas Stadion oli ensimmäistä kertaa irti.

Pukki pääsi vielä ennen taukovihellystä Suomen nopean tilanteenvaihdon päätteeksi laukomaan, mutta veto jäi vaisuksi ja suuntautui vasemmalta ohi maalin.

Pohjanpalolta hieno sisääntulo, Pukki dominoi

Suomen avausmaalin tehnyt Jensen otettiin jo 53. minuutilla vaihtoon. Jensen nilkutti jalkaansa, joten mitä ilmeisemmin hänet otettiin vaihtoon loukkaantumisen takia. Sisään asteli Bosnia-Hertsegovinaa vastaan osuman tehnyt Joel Pohjanpalo, joka oli uhkunut pelihaluja ennen ottelua.

Pohjanpaloa odotettiin jo avauskokoonpanoon, mutta Suomen valmennus myönsi ennen ottelua, ettei Pohjanpaloa oltu edes harkittu avaukseen. Pohjanpalon rooli oli tulla taas toisella puoliajalla kentälle. Pitkästä loukkaantumisesta huolimatta valmennus vakuutti, että hyökkääjä oli palautunut Bosnia-pelistä todella hyvin.

Bayer Leverkusenin hyökkääjä ei ehtinyt olla kentällä edes kymmentä minuuttia, kun alkoi tapahtua. Paljon puhuttiin ennen Armenia-ottelua Pukin ja Pohjanpalon yhteispelistä, ja siitä saatin vankka osoitus tunnin kohdalla. Pohjanpalo pelasi juuri oikea-aikaisesti sopivan kovan syötön Pukille pystyyn.

Jopa neljä ottelua maajoukkueessa ja seurassaan, Norwichissa, ilman maaleja putkeen pelannut Pukki osoitti jälleen jäätävän viimeistelytaitonsa. Hayrapetyan tuli vastaan, Pukki havainnoi tilanteen ja nosti pallon kylmänviileästi yli Armenia-vahdin. 2-0.

Veritas Stadionilla juhlat käynnistyivät jälleen välittömästi. Nyt ilmassa oli jo selvästi huojentuneempi tunnelma, vaikka äänentaso vain vahvistui.

Pohjanpalon pelaamisesta Armeniaa vastaan huokui jälleen valtava halu pelata. Hyökkääjä teki lähes poikkeuksetta oikeita ratkaisuja. Joka kerta, kun Pohjanpalo sai pallon jalkaansa, hänellä oli jo ajatus siitä, mihin peliä jatkaisi. Ilmassa oli jälleen Danger Zone.

67. minuutilla Pohjanpalo oli jo senttien päästä onnistua itse. Jukka Raitala pelasi oikealta laidalta erinomaisen pallon keskustaan, Pohjanpalo liukui tilanteeseen, mutta ei aivan osunut palloon.

Tuttu Huuhkajat nousi esiin

Toisen osuman jälkeen kentällä viiletti jälleen tuttu Huuhkajat. Pelirohkeus oli ihailtavaa ja Suomi piti palloa järkevästi. Lisäksi tilanteenvaihdot lähtivät nopeasti, jonka lisäksi puolustuspäässä Joona Toivio ja Sauli Väisänen pelasivat jälleen vahvalla itseluottamuksella.

Hieman ennen täyttä aikaa Pukki huudatti taas hurjana käynyttä turkulaisyleisöä. Vaihdosta kentälle tullut Rasmus Schüller lähetti tulikuuman valioliigahyökkääjän pystyyn. Pukki teki kuin uusintana saman tempun kuin viimeksikin. Pukki nosti jälleen Armenian maalivahti Hayrapetyanin yli pallon, ja stadion repesi jo kolmannen kerran, eikä se enää hiljentynyt.

Suomen vahva ja nousujohteinen esitys oli tiistaina liikaa Armenialle. Suomi otti lopulta varsin vakuuttavan 3-0-voiton ja jatkaa tiukasti EM-kisaunelmansa saavuttamista. Samalla Turun hyytävässä illassa nähtiin Pukin uusi tavaramerkki, ”tsippimaalit”. Niitä on nähty jo näissäkin EM-karsinnoissa useampia. Ja tätä menoa saatetaan nähdä ensi kesänä myös EM-kisoissa.

Juho Hirvonen, Turku
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.