HJK asetti itselleen kovat tavoitteet ennen jalkapallokauden 2019 alkua. Suureen ääneen tiedotettiin – julkisesti – että HJK:n pitäisi 1) hoitaa Suomen Cupissa pytty kotiin, 2) hankkia Veikkausliigassa kolmas tähti ja 3) edetä Euroopassa lohkovaiheeseen. Tavoiteasettelua korostettiin sanoilla ”vähempään emme tyydy”.

Kuten nyt tiedetään, jäi HJK kaikista näistä tavoitteista todella kauas. Suomen Cupissa se ei päässyt edes karsintavaiheesta 16 joukkueen pudotuspeleihin, Veikkausliigassa mestaruudesta jäätiin 16 pisteen päähän ja europeleistäkin tuli lähtö nopeasti. Koko katastrofikausi kulminoitui sunnuntaina, kun IFK Mariehamn pudotti HJK:n europlayoffeissa ja siten HJK ei pelaa europelejä koko kaudella 2020-2021 (lue lisää).

Kausi on ollut HJK:n kannattajille epäilemättä poikkeuksellisen raskasta seurattavaa, eikä kauden viimeistä kotipeliä Töölöönkään saapunut katsomaan kuin 997 katsojaa. Monille moisen suojuoksun päättyminen saattoi olla jopa helpotus.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on saanut taaperruksesta ja toinen toistaan seuranneista pettymyksistä johtuen myös oman osansa kritiikistä. Riihilahti ei kuitenkaan paennut mediahiljaisuuden taakse, vaan twiittasi tuoreimpia tuntojaan näin:

– Kausi ohi. Huonoin missä olen ollut mukana. Ei selittelyjä. Toimarina olen aina vastuussa koko seurasta, joten pahoittelut ettemme tällä kaudella olleet tämän parempia. Ensi vuonna olemme.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Kausi ohi. Huonoin missä olen ollut mukana. Ei selittelyjä. Toimarina olen aina vastuussa koko seurasta, joten pahoittelut ettemme tällä kaudella olleet tämän parempia. Ensi vuonna olemme.

HJK:n piristymistä odottaa varmasti jokainen seuran kannattaja toiveikkaana, ja kenties muu Suomi pelonsekaisena. Sen verran mahtavan aseman Klubi on tässä maassa saanut, että on helppoa uskoa, että suunta voi olla tästä vain ylöspäin.

Ensi kaudella HJK voi keskittyä pelkkään Veikkausliigaan – asia, joka ei sinänsä helpota pelaajarekrytointia – mutta helpolla mestaruus ei Töölöön palaa. Uuden kauden alkuun on aikaa noin viisi kuukautta, mutta on helppo ennustaa, että ensi kaudella Veikkausliigassa nähdään jälleen armottoman kova mestaruustaisto, kenties erittäin monen joukkueenkin kesken.