Veikkausliigan syyskuun pelaaja tavoittelee mestaruutta ja lääkärin papereita – haluaa jatkaa uraansa Kuopiossa: ”Neuvottelut ovat menossa”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigakausi huipentuu tänään lauantaina, kun Inter ja KuPS kohtaavat mestaruuden ratkaisevassa ottelussa loppuunmyydyllä Veritas Stadionilla. Kuopiolaisille riittää ottelusta tasapeli, jotta mestaruus matkaa Savoon.

Vierasjoukkue KuPSin keskikentällä operoi tuttuun tapaan väsymätön ikiliikkuja Ville Saxman. Kausi on 29-vuotiaalle Saxmanille kolmas kuopiolaisten väreissä. Mieheltä puuttuu vielä veikkausliigamestaruus.

– Mitaleita on tosiaan muutama, mutta kulta vielä puuttuu. Se olisi iso asia minulle, ja sen tavoittelu on toiminut isona motivaattorina itselleni. Tällä kaudella se on ollut selkeä tavoite joukkueelle, ja nyt olemme yhden askeleen päässä siitä. Toivottavasti ottelun jälkeen olemme mestareita, Saxman kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Kuopiossa löytynyt hyökkäävämpi rooli

Ylivieskasta lähtöisin oleva Saxman ei ole aiemmilla veikkausliigakausillaan liiemmin maaleilla juhlinut, mutta KuPS-aikakaudella maaleja on ruvennut syntymään. Tällä kaudella osumia on syntynyt viisi. Saxman on pelannut Kuopiossa lähtökohtaisesti hyökkäävämmässä roolissa, kuin aiemmissa seuroissaan ennen Kuopioon siirtymistä.

– RoPSissa ja MyPassa pelasin välillä ylempänä keskikenttänä, mutta pääsääntöisesti keskikentän pohjalla, Rovaniemen aikoina jopa laitapuolustajana. Tykkään pelata ylempänä, mutta oikeastaan kaikki pelipaikat kelpaavat. Riippuu myös päivästä ja fiiliksestä, totta kai maaleja on kiva tehdä. Välillä on kuitenkin mukavampi pelata myös keskikentän pohjalla, kun saa olla enemmän pallon kanssa, Saxman pohtii.

KuPS aloitti veikkausliigakautensa hieman nihkeästi. Ensimmäinen voitto irtosi vasta kauden viidennessä pelissä. Neljään ensimmäiseen otteluun joukkue päästi kahdeksan maalia. Toukokuun alussa KuPS tiedotti, että kokenut Keith Armstrong liittyy joukkueen valmennusryhmään päävalmentaja Jani Honkavaaran avuksi.

– Keke (Armstrong) on ollut positiivinen lisä valmennukseen. Aluksi mietin, että mitähän ”vanhan liiton” koutsi voisi tuoda lisää joukkueeseen. Keke on kuitenkin tuonut perusasioihin lisää laatua, kuten puolustamiseen ja varsinkin erikoistilanteisiin. Hänestä on ollut iso apu meille. Hän on myös vetänyt paljon maalintekotreenejä halukkaille joukkueharjoitusten päätyttyä, Saxman kertoo.

Saxmanin sopimus KuPSin kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen. Aikomus on kuitenkin jatkaa uraa, mieluiten Kuopiossa.

– Ei ole tosiaan vielä sopimusta. Neuvottelut ovat menossa. Ajatus on jatkaa uraa, ja toivottavasti se tapahtuu täällä Kuopiossa, Saxman paljastaa.

Futsaltaustasta paljon hyötyä

Saxmanilla on erittäin vahva futsal-tausta. Hän on pelannut jopa Futsal-liigaa Sievi Futsalissa. Kokenut keskikenttäpelaaja kokee, että futsalista on ollut valtavasti hyötyä hänen jalkapallourallaan.

– Kyllä futsalista on ollut minulle valtavasti hyötyä myös jalkapallokentillä. Olen puhunut siitä jo alusta asti, että se on jopa mahdollistanut veikkausliigaurani. Yritän edelleen pelata futsalia talvikausilla, joskin se onnistuu hieman vaihtelevasti. Rovaniemellä ja Kuopiossa en oikein ole päässyt pelaamaan sitä, Saxman kertoo.

– Mielessä on ollut, että pelaisin futsalia vielä jalkapallouran jälkeen. Futsal on todella hieno laji, ja siitä on paljon hyötyä myös futikseen. Onneksi juniorit pelaavat nykyään futsalia paljon varsinkin talvikausilla, ja valmentajat ovat ymmärtäneet, miten tärkeää se on nuoren kehitykselle. Se toimii erinomaisena vaihteluna futikselle, Saxman jatkaa.

Opiskelun ja jalkapallon yhdistäminen onnistunut hyvin

Saxman opiskelee ammattilaisena pelaamisen ohessa myös lääkäriksi. Opiskelu tapahtuu Kuopiossa. Saxman kokee, että opiskelujen ja jalkapallon yhdistäminen on toiminut hänellä hyvin.

– Olen pystynyt hoitamaan lääkiksen tosi hyvin pelaamisen ohella. Se on ollut positiivinen yllätys. En ole missannut monia harjoituksia, ja olen pysynyt myös opinnoissa hyvin aikataulussa. Kulunut kevät ja syksy on ollut hieman haastava, ja olen joutunut hieman järjestelemään asioita, mutta kaikki on onnistunut ihan hyvin, Saxman kertoo tyytyväisenä.

– Minulle on aina sopinut opiskelun ja jalkapallon yhdistäminen. Näen siitä enemmänkin hyötyjä kuin haittoja itselleni. Päivä kerrallaan pitää toki priorisoida asioita, ja välillä pitää myös levätä. Pelimatkoilla ja vapaa-ajalla ehtii kuitenkin hyvin opiskella. Mielenkiintoisia juttuja on mukava lukea, ja olen motivoitunut oppimaan, joten homma on toiminut hyvin, Saxman päättää.

Ratkaisevassa ottelusta tulossa huima päätös kaudelle

Saxman ja muut KuPSin pelaajat pääsivät nauttimaan pelaamisesta reilu viikko sitten Kuopiossa 7114 ihmisen edessä. Jotain samanlaista on luvassa myös kauden päätösottelussa Turussa.

– Kyllähän viimeinen peli on uskomaton setti jo valmiiksi ajateltuna. Honka-ottelu oli jo mahtava kokemus, kiitos siitä kaikille osallistuneille. Meidän faneja on tulossa hurja määrä myös Turkuun, ja se nostaa fiilistä. Luvassa on uskomaton ilta, kävi miten kävi. Mahtavaa saada tällaisia otteluita suomifutikseen, Saxman iloitsee.

Karri Kovanen