Suomen jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen on ollut värikkäissä valmentajapesteissä viime vuosina sen jälkeen kun sai lähteä Huuhkajista.

Entinen maajoukkueen kärkipelaaja Paatelainen valmensi Huuhkajia vuodet 2011-15. Sen jälkeen hän on työskennellyt Skotlannissa ja Thaimaassa sekä toiminut Latvian maajoukkueen päävalmentajana.

Keväällä Paatelainen, 52, otti ohjat Hong Kongin maajoukkueen päävalmentajana. Hän kirjoitti Hong Kongin jalkapalloliiton kanssa kaksivuotisen valmentajasopimuksen jo huhtikuussa mutta veti harjoitukset joukkueelleen ensimmäistä kertaa vasta kesäkuun 4. päivä.

Puhelimitse tavoitetun Paatelaisen kuvaillessa aikaansa Hong Kongissa suomalaisluotsista välittyy vahva palo uusinta haastetta kohtaan.

– Tosi mielenkiintoinen ja tosi haastava paikka siinä mielessä, että yksilötasolla emme ole mitään Aasian huippua vaan aika keskitasoa, ehkä vähän alapuolellakin. Mutta mitä olen yrittänyt nyt täällä tehdä tämän vähän reilun puolen vuoden aikana, on saada puolustuspeli siihen kuntoon, että meitä vastaan on vaikea pelata, Paatelainen selitti SuomiFutis-sivustolle.

Entinen maajoukkuekärki sanoo joukkueensa harjoitelleen myös hyökkäyspelin kehittämistä. Päätavoite on kuitenkin ollut puolustuspelin remontointi siihen uskoon, että Hong Kongia vastaan on vaikea tehdä maaleja.

– Sehän on tietysti kaiken perusta, jos haluat menestyä. Sitä kautta lähdemme sitten hyökkäämään.

Hong Kong otti tiistaina ensimmäisen voittonsa Paatelaisen alaisuudessa kaatamalla Kambodzan 2-0-lukemin MM-karsintaottelussa. Puolustuspeli toimi myös edellisessä pelissä joukkueen pelatessa maalittoman tasapelin Bahrainin kanssa.

Nykyisessä pestissään Paatelainen on mielestään joutunut muuttamaan pelillistä filosofiaansa.

– Minähän olen ollut aina aika hyökkäävä ja rohkea pelillisesti, mutta tässä olen ottanut toisen suunnan. Lähdetään sitä kautta, ettei oma pää soi – ainakaan helposti.

Takana Paatelaisella on tosiaan Hong Kongissa vasta reilut puoli vuotta, mutta hän on jo nyt toiminut tehtävässään tuplasti kauemmin kuin Hong Kongin edellinen valmentaja Gary White. Entinen keskikenttäpelaaja otti valmennusvastuun Hong Kongissa syyskuussa 2018 ja siirtyi jo saman vuoden joulukuussa valmentamaan Japaniin.