”Itkisin ilosta!” – SuomiFutis kysyi suomalaisilta, mitä Huuhkajien historiallinen arvokisapaikka merkitsisi? Lue upeat vastaukset

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat on voiton päässä EM-kisoista. Ensi viikolla Suomi pelaa yhden maan jalkapallohistorian tärkeimmistä karsintaotteluista, kun Liechtenstein saapuu Helsinkiin vieraaksi. SuomiFutis-sivusto kysyi suomalaisilta, mitä jalkapallon EM-kisapaikka merkitsisi heille.

Kysyimme Facebook-ryhmässä EM-kisat 2020 ryhmän jäseniltä, mitä Huuhkajien kisapaikka merkitsisi. Saimme useita upeita vastauksia.

Suomen A-maajoukkue on karsinut EM-kisoihin 15 kertaa, ja nyt 16. kerta on tuomassa jättipotin. MM-kisoihin Suomi on pyrkinyt vuodesta 1938, jolloin pidettiin MM-historian kolmannet kisat. Joka kerta matka on tyssännyt karsintoihin. Nyt suomalainen jalkapallo on lähempänä arvokisoja kuin ehkä koskaan aiemmin.

Futishuuma kasvaa päivä päivältä Suomessa. Ensi viikon perjantaina Helsingissä pelattava Suomi-Leichtenstein-ottelu myytiin loppuun jo kesällä. Monessa kaupungissa ottelu näytetään ulkoilmassa isolta screeniltä. Esimerkiksi Helsingissä ottelua voi seurata Kansalaistorilla, jonne pystytetään jättiscreeni.

Vielä Huuhkajat ei ole voittanut mitään. Pitkäaikainen unelma on kuitenkin nyt lähempänä kuin koskaan.

– Suomalaisten urheilijoiden kovin suoritus ikinä. Sitä on odotettu koko elämä, Jani Salo kommentoi EM-kisat 2020 -ryhmässä.

Useat vastanneet eivät olisi uskoneet näkevänsä sitä päivää, jolloin Suomen jalkapallomaajoukkue pelaa arvokisoissa.

– Olin varma, että en koskaan tule kokemaan sitä, Pertti Neuvonen totesi.

– Huuhkajat tekevät sen minkä en uskonut olevan mahdollista. ”Rive” ja ryhmä ovat rautaa, Heikki Natunen hehkutti.

Yksi Suomen A-maajoukkueen tuskaisimmista muistoista on vuodelta 1997, kun Unkari nousi viime hetken osumalla tasapeliin Olympiastadionilla. Muisto on jäänyt monelle suomalaiselle karvaana mieleen.

Vaikka Suomi olisikin ottelun voittanut, olisi kisapaikka silti ollut vielä kovan työn takana. Suomen olisi pitänyt voittaa nimittäin jatkokarsinnassa kivenkova Jugoslavia, joka tykitti kaksiosaisessa karsinnassa Unkaria kuonoon yhteismaalein 12-1. Silti vuoden 1997 muistot olisivat pyyhkiytymässä, mikäli Liechtenstein kaatuisi ensi perjantaina.

– Unkari ’97 on varhaisin muisto maajoukkueen seuraamisesta. Tämä pyyhkisi ne haavat kyllä. Melkein olin jo luopunut haaveesta nähdä maajoukkue arvokisoissa, Jouni Pyylampi avasi tuntojaan.

Moni vastaajista on myös sitkeästi uskonut siihen, että jonain päivänä Suomi pelaisi arvokisoissa. Moni on myös halukas matkustamaan kisoihin, mikäli Huuhkajat siellä pelaa.

– Unelma, johon olen uskonut aina. Ajankohta on ollut vaan arvoitus, ja kohta se unelma on totta, Sami Kääriäinen kertoi.

– Unelman toteutumista. Ainahan siihen kisapaikkaan on jollain tavalla sokeasti halunnut uskoa, kun siihen on ollut vain edes matemaattinen mahdollisuus. Ei ole aikaisemmin tullut lähdettyä mihinkään kisoihin, mutta kesällä pitää lähteä, kun Huuhkajat sinne menee. Vaikka vaan siihen kaupunkiin, jossa joukkue pelaa, Joni Berg tunnelmoi.

– Unelmaa, josta on tullut haaveiltua kymmeniä vuosia. Täytyy myöntää, että välillä on ollut usko kisapaikkaan kovilla. Nyt se on vihdoin toteutumassa, Mikko Tehilä fiilisteli.

Suomella on siis edessään kaksi viimeistä karsintaottelua. Ensin Huuhkajat kohtaa Liechtensteinin Helsingissä. Sen jälkeen EM-karsintojen päätösottelussa Suomi matkustaa Kreikan vieraaksi.

Kisapaikka saattaa tulla, vaikka Suomi häviäisi molemmat ottelut, sillä Armenian ja Bosnia-Hertsegovinan täytyy voittaa viimeiset kaksi otteluaan, jos hamuavat kisoihin. Molemmat maat kohtaavat vielä lohkokärki Italian, joten helppoa se ei tule olemaan. Huuhkajien kisapaikan varmistaa voitto joko Liechtensteinista tai Kreikasta.

– Itkisin ilosta!, kiteytti Anu Räsänen suomalaisten tunnelmat.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.