Jesse Jorosen Brescia pyörittää hullunkurista valmentajarulettia – suomalaisvahti muistuttaa joukkueen vastuusta: ”Jokaisella on peiliin katsomisen paikka”

© Kuva: Getty Images

Bresciassa on nähty tällä kaudella melkoinen valmentajasirkus. Joukkue on vaihtanut päävalmentajaa jo kahdesti, vaikka sillä on takana Italian Serie A:ssa vasta 13 ottelua.

Kahdet valmentajapotkut eivät ole suurin ihmetystä joukkueen toiminnassa aiheuttava asia vaan se, että Brescia on nyt, jälleen, ensimmäisenä tällä kaudella päävalmentajan tehtävästä potkut saaneen miehen käskyttämä. Seura tiedotti maanantai-iltana antaneensa potkut Fabio Grossolle, joka ehti valmentaa joukkuetta vain kolmen ottelun verran. Kaikki nuo pelit päättyivät tappioon.

Alle kuukauden pestissään viettäneen Grosson korvaaja oli seurassa tuttu mies: Eugenio Corini, joka aloitti kauden joukkueen päävalmentajana. Italialainen sai potkut pestistään marraskuun alussa mutta palasi tehtäväänsä vain neljä viikkoa myöhemmin.

Joku saattaisi pohtia, että onko mitään järkeä pestata kesken saman kauden valmentaja, joka sai vain viikkoja sitten potkut tulosten ollessa tyydyttämättömiä. Mitä Brescian joukkueessa oikein tapahtuu?

– En osaa tuohon vastata sen paremmin. Vaihdettiin valmentajaa, ja uusi valmentaja oli vanha valmentaja, Brescian suomalainen ykkösmaalivahti Jesse Joronen vastaa tyynenä SuomiFutis-sivustolle.

Tuttu maalivahtivalmentaja palaa kuvioihin

Täksi kaudeksi Bresciaan siirtynyt Joronen ei ota sen suuremmin kantaa valmentajatapaukseen. Ja miten hän voisikaan? Kritiikki seurajohdon suuntaan saattaisi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa riitaisan tilanteen tai vaikkapa penkkikomennuksen Corinilta.

Tosin Jorosta ei tunneta miehenä, joka pahemmin keskittyisi mihinkään muuhun kuin siihen, että hän tekee oman työnsä mahdollisimman ammattimaisesti kentällä ja sen ulkopuolella.

– Sinällään se ei haittaa minua ollenkaan, kun pääsen työskentelemään uudelleen edellisen maalivahtivalmentajan kanssa. Ei sillä, että tuossa toisessa olisi ollut mitään vikaa. Mutta on taas kiva lähteä tekemään töitä, Joronen jatkaa.

Jorosen maalivahtivalmentajaksi palaa Alessandro Vitrani, joka poistui seurasta Corinin marraskuisten potkujen myötä. Joronen ehti tehdä välissä töitä Brescian entisen maalivahdin, seurassa uransa vuonna 2017 lopettaneen Michele Arcarin kanssa.

Huuhkajien kakkosvahtina toimiva Joronen, 26, on kehunut Vitrania erinomaiseksi maalivahtivalmentajaksi. Ei siis ihme, että tutun koutsin alaisuuteen palaaminen miellyttää maajoukkuemiestä.

Brescian joukkueen keskuudessa liikkui ennen Grosson potkujen vahvistusta tietoja siitä, että valmentaja vaihtuu. Sen takia erottamisuutinen ei tullut ryhmälle täytenä yllätyksenä.

– Siitä liikkui huhuja jo puoli päivää tai päivää aikaisemmin. Jossain vaiheessa joukkueenjohtajalta tuli viesti, että nyt ollaan tehty näin, ja huomenna on treenit tähän aikaan, Joronen kertoo.

”Tämän pitää olla viimeinen herätys”

Kovalla työllä mm. Fulhamin, Horsensin ja FC Kööpenhaminan kaltaisten seurojen kautta Serie A:n tasoiseen sarjaan ykkösvahdiksi noussut rautjärveläinen muistuttaa valmentajaruletin keskellä joukkueen vastuusta.

– Totta kai jokaisella pelaajalla on peiliin katsomisen paikka. Valmentajavaihdokset ovat harvoin itse valmentajien vika, vaan nimenomaan joukkueen tuloksista johtuvia. Pelaajia ei voi vaihtaa, niin vaihdetaan valmentajaa.

– Tämän pitää olla viimeinen herätys kaikille. Pitää oikeasti taistella, laittaa itsensä likoon ja uskaltaa antaa itsestään enemmän ja enemmän kauden loppua kohden, että saadaan raavittua tarvittavat pisteet kokoon. Se lähtee ihan perusasioiden kuntoon laittamisesta. Niiden pitää olla kunnossa ennen kuin voi edes toivoa, että voidaan saada pisteitä tai voittaa.

Kolme viime peliä ovat päättyneet Brescian tappioon vähintään kolmen maalin erolla. Nousijaseura ei ole onnistunut maalinteossa kertaakaan näiden kamppailujen aikana.

Yhteensä tappioputki on sarjassa jo kuuden pelin pituinen. Heikko vire on ajanut joukkueen Serie A:n jumbosijalle.

– Muutamassa pelissä on ollut sellaisia momentum-hetkiä, että jos olisimme saaneet maalit tehtyä, niin peli olisi saattanut olla ihan erilainen. Maalinteon kanssa on ollut ongelmia. Ylipäätään maalin takaa-ajoasemasta takaisin peliin tuleminen on ollut koko kauden meille vaikeaa. Siinä pitää olla ehdottomasti vahvempia ja nälkäisempiä, jotta saadaan käännettyä tiukkoja otteluita, Joronen linjaa.

EM-kisojen avaus tutulla stadionilla

Joronen on yksi Huuhkajien eli jalkapallomaajoukkueen vakiokasvoista. Hän on luotettava varavahti Lukas Hradeckyn kintereillä. EM-karsintojen päätöspelissä Kreikkaa vastaan vahvan pelin Ateenassa luutinut Joronen nähdään lähes sadan prosentin varmuudella joukkueessa ensi kesän EM-kisoissa, jonne Suomi selvisi historiallisesti.

Suomi arvottiin kisojen B-lohkoon yhdessä Belgian, Tanskan ja Venäjän kanssa. Koska EM-kisaisännyys on jaettu 12 maahan eikä tiettyjä maita voida arpoa samaan lohkoon mm. poliittisten syiden takia, Bukarestissa viime lauantaina suoritettu lohkoarvonta oli – myös Suomen kannalta – melkoisen tylsä. Jo etukäteen oli tiedossa, että Suomi voi pelata vain A- tai B-lohkossa. Myös B-lohkossa Suomen kanssa pelaavat joukkueet olivat selvillä jo ennen arvontaa.

Tylsä arvonta ei kuitenkaan vaikuttanut Jorosen korkeaan tunnelmaan siitä tosiasiasta, että Huuhkajat pelaa kesällä kovassa seurassa.

– Hemmetin hienoa olla mukana EM-kisoissa! En usko, että sitä fiilistä pystyi mitenkään latistamaan. Vastustajat lohkossa ovat vaikeita, mutta siitä huolimatta meillä on onnistuessamme erittäin hienot mahdollisuudet aiheuttaa yllätyksiä vähän kokeneemmille EM-kisakävijöille, Joronen uskoo.

Suomi pelaa avausottelunsa 13.6. Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa. Venäjän (17.6.) ja Belgian (22.6.) Huuhkajat kohtaa Pietarissa.

Tanskan Suomi kohtaa EM-kisojen pienimmällä stadionilla, noin 36 000 katsojaa vetävällä Parkenilla. Stadion on tuttu Joroselle, joka pelasi ennen Italiaan siirtymistään yhden kauden paikallisen pohjoismaalaisjätin FC Kööpenhaminan riveissä.

Paluu FCK:n kotistadionille Parkenille on hänelle erityisen mieluinen asia.

– Se on itselleni yksi hienoimpia paikkoja pelata. Itse asiassa on hyvä juttu, että pelaamme ensimmäisen ottelun nimenomaan Tanskaa vastaan, ennen kuin he ovat päässeet tarttumaan kunnolla kotistadionin fiilikseen ja pelanneet yhden ottelun pois siitä. On hyvä, että pääsemme lähtemään siihen hyvällä mentaliteetilla.

Seuraava ottelu on Bresicalle ja Joroselle elintärkeä, kun vastaan asettuu sunnuntaina 8. joulukuuta klo 16 alkaen Serie A:n jumbofinaalissa kaksi pistettä edellä oleva SPAL. Pelin vähemmän pelannut Brescia nousisi voitolla pois viimeiseltä sijalta tasapisteisiin kolmanneksi viimeisenä olevan Genoan kanssa.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.