Saksan maajoukkueessa viidessä eri arvoturnauksessa pelannut Mario Gomez on perin juurin turhautunut videotuomarijärjestelmä VAR:iin. Syy tähän on se, että VAR on hylännyt viimeisissä kolmessa ottelussa Gomezin seuralta VfB Stuttgartilta peräti kuusi maalia niukkojen paitsioiden takia. Näistä Gomez itse on tehnyt viisi.

34-vuotias Gomez teki Stuttgartille maanantaina 2-1 -voittomaalin Darmstadtin vieraana, mutta maali hylättiin sen jälkeen, kun erotuomari Patrick Ittrich otti yhteyden Kölnissä sijaitsevaan VAR-kellariin. Näin loppunumeroiksi jäi 1-1. Kaksi viikkoa aiemmin Gomez teki kolme VAR:n paitsiona hylkäämää maalia, kun Stuttgart taipui Sandhausenille 1-2. Välissä pelatussa Nürnberg-pelissä hylättyjä maaleja syntyi kaksi (joista Gomez teki toisen), mutta silloin Stuttgart sai siitä huolimatta juhlia 3-1 -voittoa.

– Kuusi maalia kolmessa pelissä. Tämä oli kuudes kerta, kun kyse on senttimetreistä, Gomez puuskahti pelinjälkeisessä haastattelussa Kickerin mukaan.

Kriitikot viittaavat usein siihen, että videotarkastelussa viivat piirretään usein liian tarkoiksi. Jos viivakin olisi ohuempi, ei paitsio välttämättä enää olisikaan paitsio. Gomezin näkemyksestä ei jää mitään epäselvää – edes sen jälkeen, kun hän näki maanantain maalistaan videokuvan.

– Minun mielestäni olemme samalla korkeudella. Kun katsoo, missä pallo on ja missä minun polveni, on mahdotonta sanoa, onko se paitsio, 31 maalia 78 maaottelussa tykittänyt Gomez lataa.

– Kaltaisiani hyökkääjiä, jotka ovat vaanineet keskityksiä ja syöttöjä paitsiolinjan rajamailla 20 vuoden ajan, rangaistaan äärettömän kovaa. Silloin pitäisi ostaa valtavasti ”Messejä”, jotka juoksisivat irti keskiviivalta, jotta saisimme maaleja. Tämä on täyttä häränpaskaa!

– Ehkä tämä on kellarissa istuvien erotuomarien kosto siitä, että olen ärsyttänyt heitä 20 vuoden ajan, Gomez puuskahtaa.

Gomez kuvailee VAR-järjestelmää vitsiksi ja katastrofiksi, ja perustelee näkemystään näin:

– Koko jutun ongelma on se, että tuomarit ovat niin epävarmoja, että he vain nostavat lipun, koska tietävät, että se tarkistetaan. Sitten kun olemme samalla viivalla ja lippu on ylhäällä, videokellarissa todetaan: ”Tuomari päätti noin, joten en käy häntä vastaan”.

– Periaatetta ”epävarmoissa tilanteissa etu on hyökkääjällä” ei enää ole. Nyt siirrellään viivoja niin pitkään, että tilanne näyttää jossain vaiheessa paitsiolta.

Gomez ei syytä niinkään erotuomareita kuin VAR:ia. Hänen mielestään tuomarien tehtävä on nyt ”hemmetin hankalaa”, koska kaikki tilanteet tarkistetaan. Tarkistukseen voi johtaa hänen mielestään jo se, että puolustaja nostaa kätensä.

– Siihen saakka, kunnes meillä on tekniikka, joka sanoo ”pallo on lähtenyt nyt jalasta” ja kamera, joka kuvaa koko ajan alinta miestä, on tämä täysi katastrofi. Kun se tekniikka saadaan, hyväksyn asian. Mutta silloin minä en enää pelaa.

– Olen todella onnellinen, ettei urani jatku enää viittä vuotta, sillä tämä ei ole enää alkuunkaan hauskaa, Gomez tuhahti loppukaneetikseen.

[readmore from=VAR]

Saksan VAR-tuomarijohtaja Jochen Drees kutsui Gomezin myös tutustumaan VAR-kellarin toimintaan Kölnissä, mutta Gomez kieltäytyi kohteliaasti kutsusta.

Kauden 2010-2011 Bundesliigan maalikuningas palasi kesällä 2017 kasvattajaseuraansa VfB Stuttgartiin, jonka paidassa hän jatkoi pelaamista viime kevään putoamisesta huolimatta. Stuttgart on Kakkosbundesliigassa nyt sijalla kolme. Hyväksyttyjä maaleja Gomez on tehnyt vain kaksi.