Joulukuussa jalkapallon siirtoihin paneutunut Transfermarkt-sivusto päivitti pelaajien siirtomarkkina-arvoja. Myös suomalaisten pelaajien arvoja päivitettiin, joten on hyvä hetki tarkastella, kuinka arvokkaita Suomen parhaat jalkapalloilijat ovat.

Monet asiat vaikuttavat siirtomarkkina-arvoihin, kuten esimerkiksi aiemmat siirtokorvaukset ja nykyisen sopimuksen pituus. Lisäksi markkina-arvoon vaikuttaa tietysti pelaajan edustama seura, sarja sekä tietysti peliesitykset kentällä.

Ei liene suuri yllätys, että suomalaisista pelaajista siirtomarkkina-arvoltaan arvokkain on Norwichin hyökkääjä Teemu Pukki, jonka markkina-arvo nousi viimeisimmässä päivityksessä 10 miljoonaan euroon. Pukin nousu on ollut huimaa.

Pukki siirtyi kesällä 2018 Norwichiin ilmaisella siirrolla. Silloin hänen markkina-arvonsa oli kaksi miljoonaa euro. Ennen Norwich-siirtoa Pukin markkina-arvo oli korkeimmillaan 3,5 miljoonaa euroa. Tämä tapahtui kahdesti, kesällä 2012 sekä tammikuussa 2013, kun Pukki edusti Schalkea.

Toiseksi korkein markkina-arvo, kahdeksan miljoonaa euroa, on Bayer Leverkusenin ykkösvahti Lukas Hradeckylla. Huuhkajien erinomaisesta maalivahtitilanteesta kertoo paljon se, että kolmantena on Brescian ykkösvahti Jesse Joronen, jonka markkina-arvo on viisi miljoonaa euroa.

Jorosen kohdalla upea alkukausi Bresciassa on nostanut arvoa selvästi. Joronen siirtyi Bresciaan viime kesänä FC Kööpenhaminasta, ja silloin hänen markkina-arvonsa oli 2,5 miljoonaa euroa. Arvoa nosti myös Jorosesta maksettu noin viiden miljoonan euron siirtokorvaus.

Yksi pelaaja, jonka arvo ei ole aivan sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla, on Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara. Kamaran arvo on vain 850 000 euroa, ja hän on listauksessa IFK Norrköpingissä pelaavan Simon Skrabbin takana sijalla.

Kamaran arvoa selittää se, että Rangers osti hänet viime tammikuussa Dundee FC:stä suorastaan pilkkahinnalla. Rangers maksoi vain 55 000 euroa Kamarasta, joka on noussut heti siirtonsa jälkeen Rangersin avainpelaajien joukkoon. Lisäksi Kamara on loistanut Huuhkajissa. Kamaran arvo saattaa ponnahtaa nopeastikin, mikäli Rangers myy suomalaisen.

On myös mielenkiintoista, ettei loistavaa kautta AFC Wimbledonissa pelaava hyökkääjä Marcus Forss mahtunut listalle. Forssin arvo on tällä hetkellä vain 150 000 euroa. Luultavasti Forssin arvo tulee nousemaan vielä tämän kauden aikana rutkasti. Viimeistään seuraava siirto nostanee Forssin arvon miljooniin euroihin.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on tässä listauksessa viimeisellä sijalla (31.).

Yhteensä 12:n suomalaispelaajan markkina-arvo yltää vähintään miljoonaan euroon. Viime kaudelle Veikkausliigassa pelanneista korkeimmalla on Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki, jonka arvo on 600 000 euroa. Alla olevassa listauksessa 34 arvokkainta suomalaispelaajaa.

[table id=81 responsive=”collapse” /]