Maali vai ei? Legendaarisessa MM-finaalissa Wembleyllä torjunut maalivahti on kuollut

© Kuva: Getty Images

Yksi 1960-luvun parhaista pelaajista omalla pelipaikallaan, maalivahti Hans Tilkowski on kuollut. Tilkowski menehtyi sunnuntaina pitkällisen sairauden uuvuttamana 84 vuoden iässä.

Dortmundissa syntynyt ja myös Borussia Dortmundia edustanut Tilkowski debytoi Länsi-Saksan A-maajoukkueessa vuonna 1958, pian Ruotsissa pelattujen MM-kisojen jälkeen. Seuranneiden yhdeksän vuoden aikana hän pelasi kaikkiaan 39 A-maaottelua, ollen siihen aikaan Länsi-Saksan eniten maaotteluita pelannut maalivahti.

Vaikka Tilkowski oli mukana kaksissakin MM-kisoissa, muistetaan hänet parhaiten yhdestä nimenomaisesta ottelusta. Hän nimittäin vartioi Länsi-Saksan maalia Wembleyllä pelatussa vuoden 1966 MM-loppuottelussa. Aikana, jolloin ”Haukansilmä” ja muu maaliviivateknologia, VAR:sta puhumattakaan, oli vielä kaukaista utopiaa.

Englanti voitti tuolloin historiansa ainoan maailmanmestaruuden, mutta vuosikausien ajan spekuloitiin siitä, oliko Geoff Hurstin laukaus maali vai ei. Tilkowski sai nähdä, kuinka Hurstin maalin läheltä ampuma osui ylärimaan, ja pomppasi sitten takaisin kentälle joko viivalta tai viivan takaa. Tänä päivänä konsensus on, että viivan päältä, ja Hurstin maalia pidetäänkin futishistorian tunnetuimpana ”haamumaalina”. Maali kuitenkin hyväksyttiin, ja Englanti oli mestari.

Uutinen Tilkowskin kuolemasta tavoitti nopeasti myös Sir Geoff Hurstin, joka välitti Twitterin kautta surunvalittelunsa. Hurst teki kyseisessä 4-2 -numeroihin päättyneessä finaalissa hattutempun.

– Mahtava pelaaja seuralleen Borussia Dortmundille ja maalleen, sekä erittäin hieno mies. Nautin suuresti ajasta, jonka vietimme vuosien varrella yhdessä, Hurst kirjoitti.

Tilkowski edusti urallaan Westfalia Herneä, Borussia Dortmundia ja Eintracht Frankfurtia. Dortmundissa hän voitti kerran Euroopan cup-voittajien cupin, seurahistorian ensimmäisen kansainvälisen pokaalin. Vuonna 1965 Tilkowski valittiin Saksan vuoden jalkapalloilijaksi. Peliuran päätyttyä Tilkowski valmensi muun muassa 1860 Müncheniä, 1. FC Nürnbergiä, Werder Bremeniä ja AEK Ateenaa.

Lähteet: Spiegel ja BBC

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!