Alati lisääntyvä rasismi on puhuttanut Euroopan jalkapallosarjoissa koko kauden ajan. Sunnuntaina nähtiin kuitenkin kenties koko kauden iljettävin tapaus, josta puhutaan luultavasti vielä pitkän.

Portugalin pääsarjassa pelattiin ottelua Vitoria Guimaraes-Porto. Porton malilaishyökkääjä Moussa Marega sai osakseen ottelussa todella epähumaania kohtelua – siitäkin huolimatta, että Marega pelasi juuri Vitoriassa kaudella 2016-2017, ja teki joukkueelle kauden aikana 13 sarjamaalia.

[readmore from=Rasismi]

Porton valmentaja Sérgio Conceição vahvisti lehdistölle, että Marega sai kuunnella yleisön rasistisia solvauksia ja apinaääntelyitä alkulämmittelyistä lehtien. Raporttien mukaan solvaus jatkui koko ottelun ajan aina kun Marega koski palloon.

– Me olemme perhe. Riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä tai hiustenväristä. Me olemme ihmisiä ja ansaitsemme kunnioitusta. Se, mitä täällä tapahtui, on säälittävää, Conceição kommentoi.

AZUL E BRANCO É O CORAÇÃO

@somosportocrl
Sérgio Conceição: "Insultaram desde o aquecimento o Moussa. Somos uma família, independentemente da nacionalidade, cor da pele, cor do cabelo. Somos humanos e merecemos respeito. O que se passou aqui foi lamentável."

Pienen kostonsa 28-vuotias Marega sai, kun hän teki 60. minuutilla Portolle ottelun viimeiseksi jääneen 2-1 -voittomaalin. Hyökkääjä tuuletti osumaansa esitellen katsomoon ihonväriään – ja ilmeisesti tuosta tuuletuksesta hänet palkittiin varoituksella.

Tästä kotiyleisön typeryys vain lisääntyi. Pilkka jatkui, ja Maregan päälle heitettiin katsomosta roskakori, sekä istuimia. Silloin pelaajalle riitti.

Sportscenter en español

@SportsCenter_nt
¡Triste episodio en Portugal!

⚽ Manega mete el gol de la victoria del Porto

❌ Los aficionados del Vitória le arrojaron butacas y un bote de basura

bit.ly/2vD1WIe

Marega päätti, että hän ei peliä enää jatka, vaan paineli vaihtoon. Kohtuutonta on, ettei hän saanut minkäänlaista tukea kummankaan joukkueen jäseniltä, vaan päinvastoin omat pelaajat yrittivät estää Maregaa poistumasta kentältä.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on antanut tälle kaudelle ohjeet, että pelejä voidaan keskeyttää rasistisen käytöksen vuoksi, mutta ainakaan Portugalissa ei ohjeistusta noudatettu. Solidaarisuutta Maregalle ei näyttänyt osoittavan kukaan.

VSPORTS

@vsports_pt
Marega abandona o relvado no D. Afonso Henriques contra a vontade de colegas e equipa técnica
#LigaNOS #VSCFCP
🎥⏱ vsports.pt/vsports/jogo/i…

Carlos Verde

@Carlos77Verde
Disgraceful from Vitória’s fans, hurling chairs and heaping racial abuse on Moussa Marega.

Seems this is a weekly thing in Europe in the year 2020. Pathetic.

VSPORTS

@vsports_pt
GOLO! FC Porto, Marega aos 60', Vitória SC 1-2 FC Porto #LigaNOS #VSCFCP
🎥⏱ vsports.pt/vsports/jogo/i…

Myös Porto reagoi nopeasti pelaajansa kaltoinkohteluun rasisminvastaisella somevideollaan.

Nelson Alves

@nelson_alves
Hopefully those who abused Moussa Marega get caught and face the consequences. Never thought I'd see a player want to leave the pitch so badly until this

FC Porto

@FCPorto
Diz não ao racismo
#FCPorto