Isojen futissarjojen rasismi koko ajan likaisempaa – hyökkääjä otti hatkat, kun entisen joukkueen fanit heittivät roskiksella ja solvasivat tauotta

© Kuva: Getty Images

Alati lisääntyvä rasismi on puhuttanut Euroopan jalkapallosarjoissa koko kauden ajan. Sunnuntaina nähtiin kuitenkin kenties koko kauden iljettävin tapaus, josta puhutaan luultavasti vielä pitkän.

Portugalin pääsarjassa pelattiin ottelua Vitoria Guimaraes-Porto. Porton malilaishyökkääjä Moussa Marega sai osakseen ottelussa todella epähumaania kohtelua – siitäkin huolimatta, että Marega pelasi juuri Vitoriassa kaudella 2016-2017, ja teki joukkueelle kauden aikana 13 sarjamaalia.

Porton valmentaja Sérgio Conceição vahvisti lehdistölle, että Marega sai kuunnella yleisön rasistisia solvauksia ja apinaääntelyitä alkulämmittelyistä lehtien. Raporttien mukaan solvaus jatkui koko ottelun ajan aina kun Marega koski palloon.

– Me olemme perhe. Riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä tai hiustenväristä. Me olemme ihmisiä ja ansaitsemme kunnioitusta. Se, mitä täällä tapahtui, on säälittävää, Conceição kommentoi.

Pienen kostonsa 28-vuotias Marega sai, kun hän teki 60. minuutilla Portolle ottelun viimeiseksi jääneen 2-1 -voittomaalin. Hyökkääjä tuuletti osumaansa esitellen katsomoon ihonväriään – ja ilmeisesti tuosta tuuletuksesta hänet palkittiin varoituksella.

Tästä kotiyleisön typeryys vain lisääntyi. Pilkka jatkui, ja Maregan päälle heitettiin katsomosta roskakori, sekä istuimia. Silloin pelaajalle riitti.

Marega päätti, että hän ei peliä enää jatka, vaan paineli vaihtoon. Kohtuutonta on, ettei hän saanut minkäänlaista tukea kummankaan joukkueen jäseniltä, vaan päinvastoin omat pelaajat yrittivät estää Maregaa poistumasta kentältä.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on antanut tälle kaudelle ohjeet, että pelejä voidaan keskeyttää rasistisen käytöksen vuoksi, mutta ainakaan Portugalissa ei ohjeistusta noudatettu. Solidaarisuutta Maregalle ei näyttänyt osoittavan kukaan.

Myös Porto reagoi nopeasti pelaajansa kaltoinkohteluun rasisminvastaisella somevideollaan.