”Jalkapalloa ilman etuliitteitä” – Naisten liigan uutisputkesta nyt sarjalle uusi nimi

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen naisten ylimmältä sarjatasolta on sadellut viime päivinä paljon isoja uutisia. Ensin tiedotettiin, että Subwaysta tulee sarjan pääsponsori ja sitten sarja solmi merkittävän TV-sopimuksen Ruudun kanssa (lue aiheista lisää täältä).

Torstaiaamuna seurasi seuraava mullistava uutinen. Naisten pääsarja ei ole jatkossa enää Naisten Liiga, vaan sarja on saanut uuden nimen. Kaudesta 2020 alkaen pääsarjaa pelataan nimellä Kansallinen Liiga.

– Nimen ja identiteetin uudistus on osa liigan vuosien 2020-2023 ”Modernia huippu-urheilua” -strategiaa, jossa korostuvat vahvasti ihmisten samanarvoisuus, sekä uskallus ja rohkeus menestyä, Palloliiton tiedotteessa todetaan.

Se, että Palloliitto pudottaa nimestä sukupuoleen viittaavan etuliitteen, juontuu halusta ravistella urheilussa vallitsevia asenteita ja toimia suunnannäyttäjänä.

– Nousemalla suureksi kansainväliseksi ilmiöksi viime kesän MM-kisat todistivat, ettei jalkapalloa katsota sukupuolen vuoksi. Sitä katsotaan siksi, että ottelut ovat viihdyttäviä ja pelaajat huippu-urheilijoita niin teknisesti kuin taktisestikin, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

– Siksi naisten jalkapalloa tulisi kohdella samanarvoisesti miesten jalkapallon kanssa. Naisten jalkapallon pääsarja on lajin korkein taso Suomessa, ja uusi nimi heijastaa tätä.

Palloliiton päätös pudottaa etuliite sarjan nimestä pois on globaalistikin ajateltuna poikkeuksellinen, sillä maailmalla naiset pelaavat muun muassa Damallsvenskanissa, Women’s Super Leaguessa ja Frauen-Bundesligassa.

– Urheilumaailmaan on vakiintunut puhetapa, jossa on urheilua ja sitten on naisurheilua – jalkapalloa ja naisjalkapalloa. Tämä näkyy myös siinä, miten miesten ja naisten urheilua arvostetaan, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja korostaa.

– Nimenmuutos voi tuntua pieneltä askeleelta, mutta kyseessä on vahva kannanotto ja identiteetin rakennus, joka symboloi suurempaa muutosta. Uuden nimen ja identiteetin on tarkoitus luotsata kulttuurin muutosta siinä, miten rakennamme samanarvoisempaa urheilumaailmaa ja yhteiskuntaa.

Palloliitto teki viime vuonna päätöksen myöntää tasa-arvoiset korvaukset jokaiselle jalkapallomaajoukkueiden pelaajalle sukupuolesta riippumatta. Nimenmuutos jatkaa tärkeää työtä naisten ja miesten jalkapallon samanarvoistamiseksi.

– Tasa-arvon lisääminen urheilussa vaatii vielä paljon tekemistä. Toiveemme on, että myös muut sarjat meillä Suomessa sekä maailmalla seuraisivat näyttämäämme esimerkkiä. Haluamme olla tasa-arvon edelläkävijä koko urheilumaailman silmissä, Ari Lahti julistaa.