Hollannin ja Belgian miesten pääsarjat, Eredivisie ja Jupiler Pro League, suunnittelevat voimiensa yhdistämistä, kertoo Kicker.

Saksalaislehden mukaan sarjat neuvottelevat uuden 18 joukkueen liigan perustamisesta.

– Me emme voi sivuuttaa todellisuutta. Ennemmin tai myöhemmin tulee Euroopan Superliiga, jossa Bayern München ja Real Madrid kohtaavat toisensa sunnuntaisin, kommentoi belgialaisen Club Bruggen toimitusjohtaja Bart Verhaeghe Kickerille.

Konsulttiyhtiö Deloitte on arvioinut, että niin sanottu BeNe League voisi saada kausitasolla noin 400 miljoonaa euroa tv-tuloja. Tällä hetkellä sekä Eredivisie että Jupiler Pro League tienaavat peliensä televisioimisesta noin 80 miljoonaa euroa kaudessa.

Sarjojen yhdistäminen tekisi BeNe Leaguesta Euroopan kuudeksi suurimman sarjan tv-tuloissa mitattuna. Sen edelle jäisivät vielä Englannin Valioliiga, Espanjan La Liga, Saksan Bundesliiga, Italian Serie A ja Ranskan Ligue 1.

Deloitte teki selvityksensä hollantilaisten Ajaxin, AZ Alkmaarin, Utrehtin, Feyenoordin, PSV Eindhovenin ja Vitessen sekä belgialaisten Gentin, Club Bruggen, Genkin, Anderlechtin ja Standard Liègen pyynnöstä.

Kyseiset seurat haluaisivat muodstaa 18 joukkueen sarjan, jossa pelaisi kymmenen seuraa Hollannista ja kahdeksan Belgiasta. Kummankin maan huonoiten suoriutunut joukkue putoaisi kauden päätteeksi ja niiden tilalle nousisi kummankin maan oma kansallinen mestari, jotta hollantilaisten ja belgialaisten joukkueiden suhde pysyisi samana.

Potentiaalisen uudistuksen ympärillä pyörii odotetusti myös kysymyksiä. Sarjojen yhdistäminen esimerkiksi pidentäisi kannattajien matkoja, joskin etäisyydet pysyisivät joihinkin muihin Euroopan sarjoihin verrattuna yhä maltillisina.

– Me emme ole innoissamme tästä, kommentoi Matthijs Keuning hollantilaiskannattajien yhdistyksestä.

– Paljon kysymyksiä, todella vähän vastauksia, virkkoi hänen kollegansa Eddy Janssis Belgian yhdistyksestä.

Toinen huoli koskee europeleihin jaettavia paikkoja. Katsottaisiinko BeNe Leaguen olevan yksi sarja, vai lähtisikö kummastakin maasta omat edustajansa kansainvälisiin seurajoukkueturnauksiin?

Suunnitelma on herättänyt myös närää joissain seuroissa. Etenkin sellaisissa, joita ei otettu keskusteluun mukaan, kuten Twentessä, vaikka sillä on Hollannin neljänneksi suurin kannattajakunta. Liigojen yhdistämistä vastustavat myös hollantilaiset Sparta Rotterdam, Heracles Almelo ja Heerenveen.

Lähde: Transfermarkt