UEFA:n presidentti vastasi polttaviin kysymyksiin ja kiisti jyrkästi lehtiväitteet: ”Valeuutisia”

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Euroopan jalkapalloliitto UEFA ilmoitti tiistaina, että se siirtää miesten EM-kisoja vuodella eteenpäin koronaviruksen takia. Turnauksen uusi ajankohta on 11.6.−11.7.2021.

UEFA:n presidentti Aleksander Čeferin kommentoi päätöstä ja sen taustoja tiistaina uutistoimisto AP:n haastattelussa.

– Me kaikki tiedämme, että tämä hirvittävä virus teki jalkapallosta ja kaikesta muustakin elämästä Euroopassa lähes mahdotonta. Me tiesimme, että meidän on pysäytettävä kilpailumme. Meistä EM-kisojen siirtäminen on ainoa ratkaisu, jolla kansalliset sarjat ja kaikki seurakilpailut saadaan pelattua loppuun. Mutta sekään ei ole tällä hetkellä varmaa.

– Mutta meidän pitää nyt ajatella terveyttä, pelaajien perheiden ja itse pelaajien. Ja tietysti meidän on ajateltava jalkapalloa kokonaisuutena, koko jalkapallon ekosysteemiä.

– Siksi me päätimme tänään, että siirrämme EM-kisoja, ja meillä on jokaisen 55 jäsenmaan, Euroopan ammattilaissarjojen (European Leagues), seurojen yhteistyöjärjestön (European Club Association) ja kansainvälisen pelaajayhdistyksen (FIFPro) sataprosenttinen tuki.

Čeferin myönsi, että myös UEFA:n rahakirstu kokee mittavien muutosten myötä ison kolauksen.

– Aloitamme tilanteen arvioimisen tulevina päivinä, mutta nyt puhutaan sadoista miljoonista euroista. Olen nähnyt valeuutisia, joiden mukaan me asetimme EM-kisojen siirtämisen ehdoksi, että sarjojen ja seurojen pitäisi maksaa meille 300 miljoonaa euroa. Voin sanoa, että se on täyttä potaskaa. Me emme pyytäneet heitä maksamaan mitään EM-kisojen siirtämisestä.

– Tiedän, että Euroopan ja maailman taloudellinen tilanne vahingoittaa myös meitä. Kyse ei ole pelkästään tappioista, joita meille koituu EM-kisojen siirtämisestä, vaan se vaikuttaa koko talouteen. Nyt, tänään, on yhtenäisyyden ja päätösten aika. Huomenna aloitamme mahdollisten vahinkojen arvioimisen. Mutta olen yhä varma, että me kaikki selviämme tästä ja nousemme takaisin ylös vahvempana kuin koskaan.

UEFA aikoo yhä toteuttaa EM-kisat alkuperäisellä suunnitelmallaan, eli siten, että turnaus pelataan 12 maassa ja kaupungissa ympäri Euroopan.

– Suunnitelmana on pitää samat paikat, samat kaupungit ja samat stadionit. Mutta jos jokin asia osoittautuu hankalaksi, niin voimme hyvin järjestää ne myös 11:llä ja sitten yhdeksällä tai harvemmalla stadionilla. Mutta suunnitelmana on, että kaikki pysyy ennallaan.

Čeferin vahvisti, että miesten EM-kisojen ajankohdan muuttaminen siirtää myös naisten EM-kisat ja alle 21-vuotiaiden miesten EM-kisat myöhempään ajankohtaan. Kummatkin oli tarkoitus pelata kesällä 2021.

– Me harkitsemme myös naisten EM-kisojen ja alle 21-vuotiaiden kisojen siirtämistä. Meidän on siirrettävä molemmat, koska minusta meidän ei pitäisi syödä naisten EM-kisoja sillä, että miehet pelaavat vain kuukautta aiemmin.

Čeferinin mukaan naisten kisat pelataan todennäköisesti vuonna 2022.

– Kyllä, se on yksi mahdollisuuksista, jos totta puhutaan. Yksi todennäköisimmistä.

Kansallisten sarjojen lisäksi pelaamatta ovat vielä myös Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga. Čeferin sanoi, että aika näyttää, mihin ratkaisuun päädytään.

– Se ei ole meistä kiinni, se on asiantuntijoiden homma. Meillä on suunnitelma A, B, C, ja D. Kaikki riippuu siitä, milloin Euroopassa päästään taas pelaamaan jalkapalloa. Joten vielä on aikaista sanoa mitään. Perustamme työryhmän UEFA:n, European Leaguesin ja European Club Associationin kanssa ja rupeamme käymään eri vaihtoehtoja läpi. Katsotaan sitten, miten tilanne tämän hirvittävän viruksen kanssa Euroopassa etenee.

Mestarien liigassa on edetty neljännesvälierävaiheeseen asti. Osa otteluista on jouduttu pelaamaan tyhjille katsomoille. Kuva: Getty Images

Čeferin ei osannut sanoa, milloin tämän kauden Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga pitää viimeistään saada pakettiin.

– Sitä on todella vaikea sanoa nyt. En halua puhua siitä ennen kuin työryhmä on kokoontunut useammin. He tapaavat, katsovat tilanteen ja tekevät arvionsa. Mutta loppujen lopuksi päätöksen on odotettava siihen asti, kunnes tiedämme täsmälleen, milloin voimme ruveta taas pelaamaan.

Čeferinin toiveissa on, että kansalliset sarjat saadaan pelattua viimeistä kierrosta myöden loppuun, mutta sen toteutumiselle ei ole vielä mitään takeita.

– Olen myös nähnyt ja kuullut valeuutisia, joiden mukaan UEFA neuvoo sarjoja päättämään kautensa tähän ja valitsemaan mestariksi ne, jotka ovat tällä hetkellä kärjessä. Voin sanoa, ettei se pidä paikkaansa. Meidän tavoitteenamme on pelata sarjat loppuun, emmekä suositelleet mitään sellaista yhdellekään liitolle tai sarjalle.

– Tietysti se on kilpailun kannalta paras vaihtoehto, että sarjat saadaan pelattua loppuun, mutta onko se mahdollista, kun ottaa huomioon äärimmäisen tiukan kalenterin? Sitä on vaikea sanoa. Toistan taas, että työryhmä aloittaa työnsä huomenna, ja katsotaan, mitä siitä tulee. Meillä on eri kalentereita, eri maita ja eri lainsäädäntöjä, joten katsotaan. Vielä on liian aikaista sanoa mitään konkreettista.

– En tiedä, mitä jalkapallokalenterille tulee tapahtumaan, mutta fakta on se, että tänään näin, miten tämä tilanne toi meidät yhteen. UEFA, sarjat, seurat, muut liitot, erityisesti CONMEBOL (Etelä-Amerikan jalkapalloliitto), jota minä haluaisin kiittää, koska he lupasivat siirtää Copa Libertadoresia, jos me siirrämme EM-kisoja. Me näimme, että tämä on hauras ekosysteemi. Se on yksi iso ekosysteemi, jossa meidän on käyttäydyttävä vastuullisesti ja autettava toisiamme. Nyt ei ole enää aikaa itsekeskeisille ideoille. Nyt ei ole enää aikaa itsekkyydelle.

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS