Eredivisien päätökset toivat tyytymättömiä jonoksi asti – jatkuuko vääntö europaikoista kabineteissa?

© Kuva: Getty Images

Hollanti oli ensimmäinen Euroopan maa, jossa päätettiin virallisesti jättää pääsarjakausi 2019-2020 lopullisesti kesken. Päätökseen ajauduttiin, koska Alankomaiden hallitus päätti jatkaa yleisötapahtumien kieltoa syyskuulle saakka.

Eredivisiessä jätettiin mestaruus jakamatta. Sarjasta ei myöskään putoa mikään joukkue, eikä mikään sinne nouse. Monissa muissa maissa on pohdittu vastaavissa tapauksissa sarjan laajentamista tulevaksi kaudeksi parilla joukkueella, mutta Hollannissa päätettiin, ettei Eerstestä nouse kukaan. Tämä herätti suurta närää toista sarjatasoa johtaneen Cambuurin leirissä, sillä Cambuur oli kiinni sarjanousussa 11 pisteen turvin (lue lisää).

Tyytymättömiä seuroja löytyy pääsarjankin puolelta. Vaikka sarjakärki Ajax hyväksyikin mestaruudetta jäämisen, ilmoitti sen kanssa tasapisteissä ollut AZ Alkmaar, ettei se sulata tehtyä päätöstä europaikkojen jaosta. Ajax kun pääsi paremman maalieronsa turvin suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen ensi kaudeksi, kun AZ Alkmaar saa tyytyä Mestarien liigan karsintoihin. Pelissä on maineen ja kunnian lisäksi miljoonien eurojen palkintorajat.

Juuri europaikkojen jakoon liittyy kaikkein merkittävin tulistuminen. Sarjassa kuudentena ollut FC Utrecht julkaisi nimittäin kotisivuillaan jo perjantaina tiedotteen, jossa se kertoo olevansa erittäin pettynyt tehtyyn päätökseen. Utrecht ilmoittaa olevansa valmis viemään asiaa eteenpäin muihin instansseihin.

Mistä kiistassa sitten on kyse? Kuten sanottua, Mestarien liiga -paikat menivät sarjan kärkikaksikolle Ajaxille ja AZ Alkmaarille. Sarjakolmonen Feyenoord pääsee suoraan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, ja neljäs ja viides – PSV Eindhoven ja Willem II – Eurooppa-liigan karsintoihin. Kuudentena sarjan keskeytyshetkellä olleen Utrechtin osana oli jäädä ensimmäisenä rannalle.

Willem II:n toimitusjohtaja Martin van Geel oli luonnollisesti sitä mieltä, että Eredivisie toteutti europaikkojen jaossa UEFA:n määrittelemiä suuntaviivoja. Seuran kotipaikassa Tilburgissa juhlittiinkin perinteisen, spontaanin autoparaatin myötä Willem II:n ensimmäistä europelipaikkaa 15 vuoteen.

Utrechtissa oli sen sijaan toinen ääni kellossa. Seuran omistaja Frans van Seumeren uhkasi TV-lähetyksessä Hollannin jalkapalloliittoa oikeustoimilla.

Ei Utrechtin suuttumus tuulesta temmattua ole. Sen edellä keikkunut Willem II oli nimittäin pelannut ottelun sitä enemmän. Sarja keskeytettiin 26 kierroksen jälkeen, mutta neljällä joukkueella oli rästiottelu pelaamatta. Yksi näistä joukkueista oli Utrecht. Jos Utrecht olisi voittanut rästiottelussaan Ajaxin, olisi se kivunnut Willem II:n edelle.

Utrechtilla oli ärtymykseensä toinenkin syy. Tavallisesti suoran paikan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen saa Hollannissa cup-voittaja. Nyt Hollannin Cupin loppuottelu jäi kokonaan pelaamatta, ja viimeinen Eurooppa-liigan paikka annettiin sarjan viidennelle – siis Willem II:lle.

Hollannin Cupin loppuotteluun tiensä oli selvittänyt Utrecht, jonka piti kohdata finaalissa Feyenoord. Feyenoord sai europaikan jo sarjasijoituksensa perusteella, joten nyt cupin europelipaikka jäi tavallaan ”käyttämättä”. Cupin välierissä Utrecht oli pudottanut Ajaxin.

Utrecht arvosteli tiedotteessaan Hollannin jalkapalloliittoa läpinäkyvyyden ja objektiivisuuden puutteesta päätöksenteossaan. Tällekin näkemykselle on perusteet olemassa.

Hollannin jalkapalloliitto kysyi kahden ylimmän sarjatason joukkueilta kantaa Eredivisiestä putoamiseen ja sinne nousuun. Kaikki seurat eivät kantaansa ilmoittaneet, mutta äänin 16-9 voitti ehdotus, että sekä sarjasta putoamisen että sarjanousun pitäisi toteutua. Jalkapalloliitto kuitenkin totesi, ettei ehdotus saanut ”selvää kannatusta”, ja päätti toisin. Näin ADO Den Haag ja 11 pisteen takamatkalla putoamisviivaan ollut RKC Waalwijk saivat huokaista helpotuksesta – ja Eerste Divisien sarjakärki Cambuur pettyä raskaasti.

Lähteet: FC Utrechtin kotisivut ja Süddeutsche Zeitung


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.