Useat epidemiologian asiantuntijat ovat tuoneet ilmi vahvoja epäilyksiä siitä, ettei yleisöä voitaisi päästää jalkapallokatsomoihin ennen kuin COVID-19-virukseen on olemassa laajasti käyttöön otettava rokote.

Ennen kutakin uutta rokotetta vaaditaan laajaa testausta sivuvaikutusten eliminoimiseksi. Onkin esitetty arvioita, että rokotteen käyttöön ottoon voisi mennä jopa 18 kuukautta. Tällöin olisi olemassa aito uhka sille, että esimerkiksi kesälle 2021 siirretyt EM-kisat jouduttaisiin pelaamaan ilman yleisöä. Myös yleisön päästäminen sarjapeleihin on arveluttavaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin ennen kuin koronavirusta vastaan on luotu toimiva rokote.

Sveitsistä kantautuu kuitenkin rohkaisevia uutisia. Saksalaislehti Spiegel kirjoittaa, että Bernin yliopistollisen sairaalan immunologi Martin Bachmann on kehittänyt omasta mielestään hyvin lupaavan koronavirusrokotteen. Jos testit ovat lupaavia, voisi rokote olla parhaassa tapauksessa valmis käyttöön otettavaksi Sveitsissä jo tämän vuoden lokakuussa.

– Aikataulu on äärimmäisen optimistinen, mutta ei täysin epärealistinen, Sveitsin alan viranomaisen Swissmedicin edustaja Lukas Jaggi kommentoi uutistoimisto dpa:lle.

– Koronaviruspandemian kiireellisyydestä johtuen puhumme lupamenettelyssä viikoista, emme kuukausista.

Bachmann toivoo voivansa aloittaa ensimmäisen vaiheen rokotetestit ihmisillä jo heinäkuussa. Ensimmäisen vaiheen testiryhmässä olisi vain vähän osallistujia, ja siinä testattaisiin yleistä sietokykyä rokotteelle ja sen turvallisuutta.

[readmore from=Koronavirus]

Bachmannin rokote perustuu viruksenkaltaisiin partikkeleihin, joiden pitäisi saada aikaan kehon puolustusreaktio. Samankaltaista rokotetta hyödynnetään myös papilloomaviruksen ja hepatiitin ehkäisyssä.

Bachmann vakuuttaa, että rokotekehittelyssä noudatetaan kaikkia määräyksiä, mutta prosessia vain pyritään nopeuttamaan. Vasta kolmen eri tutkimusvaiheen jälkeen voidaan saada selvyyttä siihen, tuoko Bachmannin rokote toivottuja tuloksia. Samalla pitää varmistua siitä, ettei siihen liity sopimattomia tai jopa vaarallisia sivuvaikutuksia.