Kun sairastuneiden määrä lasketaan useissa tuhansissa, tulee sairaalapaikoista nopeasti huutava pula. Tällainen on tilanne Covid-19-pandemian suhteen muun muassa Italiassa ja Espanjassa.

Jalkapalloa treenataan ja pelataan suurissa rakennuksissa ja komplekseissa, joten kun sarjat ovat tauolla, voi tiloja hyödyntää toisinkin. Siksi futis onkin tarjoamassa puitteita koronaviruksen vastaiseen taisteluun ainakin Italiassa ja Saksassa.

AS kirjoittaa, että Italian jalkapalloliitto aikoo osoittaa maajoukkueen harjoituskeskuksesta ja palloliiton päämajasta Covercianosta tiloja koronaviruspotilaille. Covid-19-potilaita aletaan ottaa vastaan jo maanantaista alkaen. Coverciano sijaitsee Firenzessä ja asiasta sovittiin Firenzen pääministerin Dario Nardellan kanssa.

Koko harjoituskeskusta ei koronaviruspotilaille luovuteta, vaan 54 huoneesta sairaalakäyttöön annetaan aluksi vain yksi. Sinne voidaan sijoittaa koronaviruksesta toipuneita potilaita, joiden pitää kuitenkin edelleen pysytellä karanteenissa, eikä näillä ole kotonaan mahdollisuuksia täydelliseen eristäytymiseen.

Vaikka jalkapalloliiton myöntämät tilat ovat potilasmäärän puolesta aika vaatimattomat, on ele suuri, sillä koskaan aiemmin maajoukkueen harjoituskeskusta ei oltu luovutettu sairaalakäyttöön.

[readmore from=Koronavirus]

Saksassa on tarjottu hoitoa ja sairaalavuoteita myös Italiasta ja Ranskasta tuoduille koronaviruspotilaille. Silti lisätiloja saadaan myös jalkapalloilun puolelta, sillä nyt myös maan suurin jalkapallostadion valjastetaan koronaviruskamppailuun.

Borussia Dortmundin kotiareena Signal Iduna Park toimii jatkossa tilapäisenä koronasairaalana. Jalkapallo-otteluihin Signal Iduna Parkille mahtuu massiiviset 81 365 katsojaa, joten kyse on erittäin isosta stadionista.

Borussia Dortmund ilmoitti itse kotisivuillaan, että viime lauantaista lähtien stadionin pohjoispääty muutetaan potilaiden vastaanottokäyttöön. ”Keltamustan sairaalan” portit ovat auki joka päivä kello 12-16. Tiloissa voidaan tutkia ja hoitaa potilaita, jotka kärsivät koronavirukselle tyypillisistä oireista. Dortmundin legendaarinen ”Keltainen seinä” sijaitsee vastakkaisessa eteläpäädyssä.

Borussia Dortmund

@BVB
🎥 Borussia Dortmund setzt ein weiteres Zeichen im Kampf gegen #Corona. Ab sofort stehen im @SIGNALIDUNAPARK Räumlichkeiten für die Untersuchung von Patienten zur Verfügung.

Signal Iduna Parkilla sairaanhoitohenkilökunta voi tehdä koronavirustutkimuksia ja potilaiden diagnooseja. Stadionilla he voivat päättää, voiko potilas jatkaa kotihoidossa ja -karanteenissa vai pitääkö hänet siirtää sairaalahoitoon. Samassa yhteydessä potilaille voidaan kirjoittaa lääkereseptejä ja sairauslomia.

Jo aiemmin myös Real Madridin kotistadion Santiago Bernabéu oli otettu käyttöön koronavirustaistelussa. Bernabéulla jaetaan tarvittavia suojavälineitä niitä kipeästi tarvitseville.