Kirjoitimme maanantaina siitä, että suomalaisten jalkapallotoimijoiden keskuudessa on vallinnut epätietoisuutta siitä, sallitaanko Veikkausliigan seurojen harjoitella omissa pienryhmissään koronaviruskriisin aikana. Tiistai-iltana kysymykseen saatiin vastaus, kun MTV Urheilu tavoitti langan päähän Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihisen.

Tihinen kertoi MTV:lle, että Veikkausliiga on antanut seuroille luvan harjoitella pienryhmissä. Harjoitusryhmissä saa olla 3-4 pelaajaa, ja ryhmien pitää noudattaa kahden metrin turvaväliä.

– Veikkausliiga on eilen (maanantaina) tästä ohjeistanut seuroja. On tärkeintä pitää mielessä, että mennään THL:n ja WHO:n säännösten mukaan, Tihisen kommentti MTV Urheilulle kuului (MTV:n koko juttu on luettavissa täältä).

MTV Urheilun Timo Innasen mukaan ohjeita on tulossa myös Kansallisen Liigan ja Ykkösen seuroille.

Timo Innanen

@TInnanen
Tihisen mukaan Kansallisen liigan ja miesten Ykkösen seuroille tulossa myös ohjeet piakkoin.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ei halunnut kommentoida SuomiFutikselle Veikkausliiga-seurojen harjoittelua.

Tiedustelimme näkemystä myös liikunta-asioista vastaavalta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen erityisavustaja Silja Silvasti kertoi SuomiFutikselle sähköpostitse, ettei ministeriö aio puuttua jalkapalloseurojen harjoitteluun niin kauan kuin valtioneuvoston yhteisiä linjauksia kokoontumisrajoituksista ja muista koronatoimistosta noudatetaan.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön mielestä on hyvä asia, että Suomen Palloliitto on antanut seuroilleen ohjeistusta siitä, miten Koronaviruksen aikana tulisi toimia. Osana valtioneuvostoa opetus- ja kulttuuriministeriö on sitoutunut niihin linjauksiin ja vastauksiin, joita on julkaistu sekä valtioneuvoston että aluehallintovirastojen internet-sivuilla, Silvastin vastaus kuului.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö ei voi ottaa kantaa yksittäisen lajin harjoitusjärjestelyihin.

Näin veikkausliigaseurojen pienryhmäharjoittelulle on nykytilanteessa sekä Palloliiton että vastaavan ministeriön siunaus. Kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus on edelleen voimassa kahden metrin turvavälisuosituksen tavoin.

[readmore from=Veikkausliiga]

Sitä toimituksemme tiedossa ei vielä ole, sallitaanko pienryhmäharjoittelu nyt myös juniorijoukkueissa ja alemmilla sarjatasoilla. Palloliiton kotisivuillaan 23.3. julkaistussa ohjeistuksessa kiellettiin ”harjoittelemasta ryhmissä perheen ulkopuolisten ihmisten kanssa”, mutta viimeistään nyt on selvää, ettei tämä ohjeistus päde ainakaan Veikkausliigan seuroihin.

Veikkausliigan pelaajat lienevät nykyisillä ohjeistuksilla ja rajoituksilla näin ollen rinnastettavissa työntekijöihin, joiden ei ole mahdollista tehdä työtään etänä. Nähtäväksi jää, ryhdytäänkö pienryhmäharjoittelua näin toteuttamaan myös juniori- ja amatöörijalkapalloilijoiden parissa.