Koronaviruspandemia lykkäsi kuukausilla kotimaisen sarjajalkapalloilukauden alkua, eikä uutta starttipäivämäärää ole vielä lyöty lukkoon. Enemmistö veikkausliigaseuroista lähetti lykkäyspäätöksen jälkeen pelaajansa vuosilomalle, kehottaen näitä pitämään omatoimisesti huolta kunnostaan. Hongassa kuitenkin katkaistiin pelaajien palkanmaksu kokonaan ja muutamassa muussa seurassa on menty yt-neuvotteluihin.

Mikko Rahja

@micorabbe
#Veikkausliiga-pelaajien tilanteet 9.4. 👇

Vuosilomalla:
✅ Haka
✅ HJK
✅ HIFK
✅ IFK M
✅ Inter
✅ KuPS
✅ RoPS
✅ TPS

YT-neuvottelut:
⚠️ Ilves

Palkka-alennuksia:
☑️ Lahti
☑️ SJK

Palkanmaksu keskeytetään:
❌ Honka (14.4.->)

Kelien lämmetessä on kuitenkin käynyt nopeasti ilmi, että houkutus pysyä poissa nurmikentiltä on joillekin liian suuri. HJK:n ja HIFK:n pelaajia oli nähty treenaamassa suuressa, noin 20 hengen joukossa Helsingin Töölössä. Tuoreimpana hämmästystä herättää puolestaan se, että SJK on harjoitellut koko ajan seuran opastuksessa, joskin pienryhmissä.

– Korona aiheuttaa haasteita valmentajalle, ja on ollut aika raskaat 3,5 viikkoa tähän mennessä. Olemme harjoitelleet pienryhmissä ja yksilöllisesti. Huomaan, että itseänikin alkaa vähän väsyttää kun mennään koko ajan samalla harjoittelumuodolla, SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara kertoo seuran kotisivuilla.

SJK kertoo tiedotteessaan pelaajien harjoitelleen koronaepidemian aikana päivittäin useassa pienryhmissä, erossa muista pelaajista sekä seuran henkilökunnasta. Joukkuepalaverit on hoidettu videopuheluina. Ennen lyhyttä pääsiäistaukoa seura veti leikkimielisen joukkuekisan fatbike-polkupyörillä, ja varsinaisten pienryhmäharjoitusten on määrä jatkua tällä viikolla.

Myös FC Haka kertoi viime viikolla kotisivuillaan pelaajien harjoitelleen kentällä 2-3 pelaajan pienryhmissä. Sama suunnitelma on HJK:lla, jonka pelaajat palaavat vuosilomalta tiistaina.

– Seuraavien viikkojen ajan meillä on käytössä nykyteknologian avulla etäyhteyden välityksellä tapahtuvat kokoontumiset sekä omatoimiset ja pienryhmäharjoitukset. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pyrimme toteuttamaan etäyhteyksien välityksellä asioita vastaavasti kuin niitä normaalisti tekisimme stadionillakin, HJK:n päävalmentaja Toni Koskela totesi seuran kotisivuilla tulevasta harjoittelusta viime tiistaina.

Pienryhmäharjoitukset herättävät kuitenkin ihmetystä suomalaisessa jalkapalloyhteisössä. Saksan Bundesliigassa pienryhmäharjoituksiin jo palattiin poliittisten päättäjien siunauksella, mutta esimerksi Espanjassa tällaiset suunnitelmat torjuttiin. Real Sociedad suunnitteli aloittavansa pienryhmäharjoitukset tiistaina. Ammattilaisjalkapalloilijoiden pelättiin kuitenkin lähettävän vääränlaisen viestin kansalaisille, jotka odottavat kärsimättömästi liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten keventämisiä.

Saman huolenaiheen jakoi myös Espoon Palloseuran juniorivalmentaja ja jalkapallotoimittaja Eero Laurila.

Eero Laurila

@eerolaurila
Ymmärtääkö keskellä koronakriisiä harjoitteleva Veikkausliigan joukkue, mitä esimerkkiä se näyttää vaikkapa junioripelaajille? Kun José Mourinho vei pari Tottenhamin pelaajaa hiljattain puistoon harjoittelemaan, seurasi välitön julkinen palaute. Mourinho pyysikin pian anteeksi.

Tarkempaa ohjeistusta seuroille on kaivannut myös Kakkosessa pelaavan Joensuun JIPPO:n päävalmentaja Jussi Leppälahti. Leppälahden mielestä on epäselvää, onko pienryhmäharjoittelu sallittua vai ei.

Jos Veikkausliigan seurat saavat harjoitella pienryhmissä, pitäisikö myös alempisarjalaisten ja juniorijoukkueiden saada? Ja saavatko Veikkausliigan seurat harjoittelusta myös selvää kilpailuetua esimerkiksi Suomen Cupiin? JIPPO eteni Suomen Cupissa 16 parhaan joukkoon ja kohtaa neljännesvälierissä Interin.

Palloliiton ohjeistuksessa 23.3. lähetettiin toimintaohjeita koko suomalaisen jalkapalloperheen jäsenille. Ainakin tuolloin kiellettiin ”harjoittelemista ryhmissä perheen ulkopuolisten ihmisten kanssa”. Tuo lienee tuorein kaikelle kansalle nähtävissä oleva Palloliiton toimintaohje suomalaisjalkapalloilijoille.

On selvä asia, että toimintaohjeista vallitsee tällä hetkellä suuri epätietoisuus. Moni on saanut tyytyä pelkkään omatoimiharjoitteluun, kun Veikkausliigan seuroista ainakin SJK:ssa on harjoiteltu säännöllisesti ja jatkuvasti pienryhmissä.

[readmore from=Veikkausliiga]

Töölön ”itsenäisesti sovittujen joukkueharjoitusten” tultua julki HIFK muistutti kotisivuillaan siitä, että isossa ryhmässä harjoittelu on tällä hetkellä rikos. Myöskään pelaajien vakuutukset eivät ole voimassa, kun harjoitellaan seuran harjoitusohjelman vastaisesti. Tärkein viesti isossa ryhmässä toteutettavasta harjoitellusta oli kuitenkin tämä:

– Urheilijoilla on tärkeä tehtävä esikuvina seuran nuoremmille pelaajille – vastuuton toiminta lomalla vahingoittaa seuraa.